Tîlcul terapiei la un leu
1001 de măști 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Tîlcul terapiei la un leu 3La 10 noaptea fojgăiesc toate furnicile orașului spre mușuroaie. Cu genți turtite și pline cu hramul unei zile mofturoase de iarnă, cu abur gros pe buze, ne-adunăm pe sub cablurile tramvaielor, în stația din Piața Unirii, la o numărătoare inversă înfiorătoare. „Mai sînt vreo trei și dacă nu-l prindem p-ăsta, parcă văd că se duc în depou”, îmi spune o ciufulită brunetă, cu cîrlionții răzvrătiți de sub căciulă. Tonomatul de bilete nu mai înghite nici un leu și trece un „6”. „Tu, de exemplu, dac-ai avea timp, nu te-ai duce la primărie cu treaba asta?”, se necăjește fata în capătul cozii de oameni din fața aparatului verde. „Păi nu, ăsta la RATP îl duci, la ușă, ei să-l mănînce”, îi răspunde înverșunat o femeie de după vreo 4 capete. „Hai pe jos, ăi!”. Cei patru bărbați pleacă și funia se strînge, iar noi ne-ncovrigim tot mai aproape de tonomat.
Penultima din rîndul de furnici, mă ghemuiesc în vorbăria înșirată pe stradă și scîncesc fără să vreau, de la frig. Am avut o zi urîtă pînă-n rădăcini, așa crede femeia de lîngă mine, fiindcă și-a ciulit urechile pînă s-au înroșit cît am vorbit la telefon. Un flăcău cu șapcă izbește tonomatului un pumn cu ură. Din fantă iese înapoi, a cincea oară, același leu. „Așa-i de greu la facultate?”, mă întreabă doamna cutremurată puțin de lovitură ca și cum i-ar fi ricoșat în obraz. „Decît să spargeți pe-aici, nu mai învățați așa mult, măi copii” și mă înghesuie înainte, dar se domolește cînd îi spun că nu-i de la asta. „Da, nu știi ce-are omul în suflet și-n cap. Dar dacă tot e de spus, prea sînteți nervoși, de ce te certai la telefon cu colega?”. Dar nu, că să vedeți, că proiecte, că e greu cu oamenii. „Ei, da faci tu și cădeți de acord, nu merge?” Păi nu. „Mai ușor cu supărarea așa, de pe-acuma. Am o soră eu la Sf. Spiridon, i-o cedat inima la 34 de ani. Tu cît ai?”, se strecoară în aburul vorbelor o femeie cu eșarfa plumburie înfășurată pe cap. Ei, 21, nici chiar. „Nu zi. Ar trebui să iei ceva, acolo, preventiv, o aspirină”. Da’ nu mă doare nimic și nici nu mă enervez ușor. „Așa spune lumea și se trezesc care mai de care cu pumnu-n perete, nu vezi?” Zîmbesc și femeile se-amuză și ele. Tînărul nervos a plecat de mult, biletele încă nu ies din drăcăria verde și a mai trecut un „6”.
Am rupt rîndul, i-am schimbat fetei din fața aparatului leul chinuit în bănuți arămii. Vorbind la telefon, n-a spus nimic, a vărsat monedele în burta tonomatului, a luat biletul și-a plecat izbindu-se de următorul mușteriu, ca-ntr-un joc de domino aliniat de-a lungul pavajului. Doamnele mă privesc mămos și dau să-și tragă eșarfele mai aproape de buze. „Vezi? De atîta inimă rea nici «hai mersi» nu se mai spune. Apucă-te de luat aspirină, îți zic”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu