Cum fac universitățile ieșene sport ca la carte
Honoris fără Causa 11 martie 2013 Niciun comentariu la Cum fac universitățile ieșene sport ca la carte 561De la sălie acoperite la cele de forță, conducerile instituțiilor de învățămînt superior încearcă să le ofere tinerilor o alternativă la „statul în fața calculatorului”. Dacă la Agronomie studenții pot practica orice sport doresc, gratuit, folosindu-se de facilitățile universității, cei înscriși la „Cuza”, trebuie să caute iarna alte săli fiindcă universitatea nu are nici una acoperită. Iar dacă doresc să o folosească pe cea de fitness sau de culturism în afara programului didactic, trebuie să plătească aceeași taxă ca cei din afara instituției de învățămînt superior, beneficiind cel mult de o mică reducere. Cei de la Arte își împart sălile cu cluburile sportive în timp ce atît Medicina cît și Politehnica lucrează la construirea unora noi, la finalizarea cărora speră ca studenții să se mai specializeze într-o disciplină „dată de sport, o anumită disciplină a vieții”.
Dintre toate campusurile din Iași, cea mai mare bază sportivă se regăsește la Agronomie. Cu un teren de tenis, trei de fotbal și unul de rugby, acestea se întind pe o suprafață mai mare de 15.000 de metri pătrați. Întregul complex sportiv al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a fost renovat în 2005 printr-un proiect realizat împreună cu Ministerul Educației. Pe lîngă terenurile în aer liber, studenții mai au la dispoziție și o sală cu o suprafață de 320 de metri pătrați, în care pot juca baschet sau volei, în sală încăpînd aproximativ 70 de studenți, care, de altfel, este și limita de tineri pe care cele două cadre didactice supraveghetoare îi pot îndruma într-o oră. Tot aici mai există o sală de fitness și una de forță, ambele complet utilate, dar și o saună destinată doar studenților ce participă regulat la competițiile sportive.
„Avem aici în campus un adevărat complex sportiv. Unul dintre cele mai mari din Moldova, cred. Mai vin la noi și cadre didactice de la Facultatea de Sport de la Cuza ca să-și susțină ora, dar și de la liceele din Iași. Ne mîndrim cu faptul că tinerii noștri pot practica orice sport fără a fi obligați să plătească ceva. E mai bine să îi avem aici, să îi putem supraveghea, ca aceștia să nu fie tentați să facă tot felul de prostii”, a declarat asist. univ. dr. Florin Murariu, de la catedra de Educațe Fizică și Sport a USAMV.
Pentru că în primii doi ani de facultate cursurile de sport sînt obligatorii, toți studenții de la Agronomie folosesc facilitățile complexului, primind la sfîrșitul semestrului cîte două credite dacă promovează. USAMV este și singura instituție de învățămînt superior unde tinerii pot reveni și în afara programului fără să plătească taxe de intrare sau de închiriere. Excepție face doar ziua de miercuri, cînd sala este rezervată doar cadrelor didactice. „La noi la facultate fac sport de la rector pînă la studenți. În felul ăsta ne menținem și noi sănătoși și tineri”, a completat asist. univ. dr. Florin Murariu. Pe terenurile și în sălile din Agronomie pot veni și studenți de la alte universități, însă aceștia trebuie să plătească o taxă. Spre exemplu, terenul de sport poate fi închiriat doar după ora 18.00, cînd se încheie programul didactic, pentru 100 de lei pe oră. Tot în afara programului didactic se mai desfășoară în sălile respective și competiții sportive. „Chiar acum cîțiva ani am organizat pînă și un concurs de hipism. Nu lipsim nici de la competițiile sportive și mereu ne întoarcem cu premii cîștigate de studenții noștri”, a conchis asist. univ. dr. Florin Murariu.
Iarna, sport prin vecini
Spre deosebire de baza sportivă din campusul USAMV, cea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) aparține Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS). Aici, studenții beneficiază de o „bază sportivă în aer liber bună. Dacă am fi într-o zonă geografică în care să avem căldură 12 luni din 12, ar fi bine. Avem cel mai bun teren de fotbal din oraș, teren sintetic de handbal, teren de baschet pe care se poate juca și volei și tenis, dar și teren de tenis de cîmp. Problema e ce facem în lunile de iarnă. Universitatea n-are nici o sală de sport. Avem doar una de fitness și una de culturism”, a declarat prep. univ. drd. Petrea Renato, responsabil cu sălile de fitness și culturism de la UAIC.
Pe terenurile de sport în aer liber sînt primiți doar studenții de la FEFS precum și studenții altor facultăți care au în orar ore de sport. Cît despre sala de fitness, studentele universității, în afara orelor, mai pot veni încă o dată pe săptămînă, gratis. „Îmi place să vin aici și să mai fac mișcare împreună cu prietenele mele, însă din păcate e cam îngrămădit”, a declarat Andreea Miron, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Drept. Amenajată în locul unei foste magazii, în sala de fitness încap aproximativ 40 de studenți. „Noi sîntem universitatea numărul unu din țară. Nu sîntem universitatea nu știu care. Cu oameni deștepți, dar bolnavi, nu faci performanță. Trebuie să ai și oameni sănătoși, iar sănătatea nu se cîștigă prin medicamente. Se cîștigă prin sport”, a precizat prep. univ. drd. Petrea Renato.
Singura sală care este dată spre închiriere este cea de culturism, dar doar după încheierea cursurilor studenților de la FEFS care urmează această specializare. Ei pot folosi aparatura gratuit de la 8.00 la 12.00, iar pentru a sta pînă la 17.00 au nevoie să își facă abonamente. Prețul unui abonament pentru un tînăr de la „Cuza” este de 45 de lei, pentru restul doritorilor fiind de 55 de lei. În medie, numărul celor care vin constant la sală este de 15-20 de persoane. „Sindromul acestasta cu sala poate păli pe oricine, dar nu ține la toți. De aceea, îi lăsăm așa o zi – două gratis, ca să vadă cum e. Că eu dacă-i dau pe urmă abonament și-i tai chitanța, eu nu mai pot să-i dau banii înapoi. Am mai pățit din astea «mi-am rupt mîna», «nu-mi place, vreau bani înapoi». Eu știu că există reclama aia la televizor cu sînt cetățean european și am drepturi. Dar eu nu pot să-ți dau banii înapoi că i-am pus pe chitanță, ce să fac să-ți achit din banul meu? De aia îi lăsăm să fie ferm convinși, si abia apoi le facem abonament”, a completat prep. univ. drd. Petrea Renato.
În schimb, studenții de la FEFS trebuie să meargă iarna la alte săli, fiindcă universitatea nu are una care să fie acoperită. Iar fiindcă în în orarul acestora se regăsesc ore de înot, baschet, sau fotbal, cînd se răcește vremea afară, profesorii trebuie să închirieze alte săli pentru a-și putea susține orele. De exemplu, orele de baschet se țin la Agronomie, cele de handbal și atletism în Campusul „Tudor Vladimirescu”, la sala Grădinari, iar cele de volei în Sala Polivalentă Penicilina.
Cît despre studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu”, aceștia beneficiază de o sală situată în Copou, lîngă de liceul Garabet Ibrăileanu, în care tinerii pot juca baschet, badmington, tenis de masă, volei sau minifotbal. Lîngă sală, studenții pot juca tenis de cîmp pe zgură, pe unul dintre ele trei terenuri. „Noi mai împărțim și cu Clubul Sportiv Unirea niște ore în sala de sport, un teren de afară este al lor, dar ne descurcăm. Deci studenții noștri se bucură de o sală de sport, în comparație cu studenții colegilor mei de la FEFS, care nu au o sala de jocuri sportive. Aceștia mai veneau și la noi să facă volei sau baschet”, a declarat lect. univ. dr. Cristina Leșe, de la catedra de Educație Fizică și Sport.
De asemenea, studenții de la Arte pot merge și la o sală de forță, avînd acces gratuit trei zile pe săptămînă. Pentru o oră pe terenul de tenis de cîmp, tinerii trebuie să plătească zece lei pe oră, tariful celor în afara universității fiind de 20 de lei.
Proiecte cu bani de acasă
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) își desfășoară activitatea în două săli separate. Una este destinată băieților, iar cealaltă fetelor și studenților de la Facultatea de Farmacie. La aceasta, situată în apropiere de universitate, vin aproximativ 20 de studenți, iar dotările sînt minime. Tinerii au acces doar la covorașe pentru yoga, la mingi și rachete de tenis. De asemenea, există și un teren descoperit pe care se pot practica fotbalul și tenisul pe gazon artificial. Accesul la acesta în afara orelor de curs se face contra-cost, reducere avînd numai studenții de la UMF. „Aici, se susțin ore zilnic, de dimineața de la opt, pînă seara la șapte. În primii doi ani de studiu sînt obligatorii orele de sport, iar universitatea noastră are mulți studenți, deci sîntem mereu ocupați”, a declarat asist. univ. dr. Gynetta Vanvu de la catedra de Educație Fizică și Sport a UMF.
Cealaltă clădire, situată în Tîrgu Cucu, a fost construită în anul 1923, însă, deși în 2007 s-au început niște proiecte de consolidare ale clădirii, deocamdată nu s-a pornit nici o reparație. Corpul are aproximativ 200 de metri pătrați, în care-și fac loc săptămînal circa 600 de tineri ce participă la activități sportive. „Dotările sînt ca la o sală normală. Mingi, vestiare, coșuri de baschet, băncile pe care să se odihnească, corpuri sanitare, parchetul care este proaspăt vopsit, etc. Am cam 30 de studenți la o oră, dar în sală încap mai mulți”, a declarat asist. univ. dr. Anton Prisăcari de la catedra de Educație Fizică și Sport a UMF. Conducerea UMF a realizat și studii de pre-fezabilitate pentru constucția unei clădiri noi, care va beneficia de un bazin de înot, sală de sport și una pentru activitățile didactice sportive. Deocamdată, proiectul este pus în așteptare, deoarece nu a primit finanțare de la Ministerul Educației Naționale, însă UMF vrea să investească 100.000 de euro din fonduri proprii în acesta.
Venituri de 4.000 de lei pe zi
Spre deosebire de restul campusurilor, în „Tudor Vladimirescu” se regăsesc cele mai multe terenuri în aer liber. În afară de cele cinci deja existente, politehniștii vor putea bate mingea din iunie pe un teren realizat în cadrul unui proiect cu o finanțare europeană de 500.000 de euro, care va fi acoperit și va beneficia de tribune și vestiare. „Chiar am vorbit cu Florin Prunea și cred că la inaugurare o să vină și echipa Poli Iași. Terenul are o suprafață utilă de 1.920 de metri pătrați”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director adjunct al Direcției Servicii Studențești (DSS) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI).
În funcție de zi, terenurile sînt ocupate de la opt dimineața pînă la șase seara de către studenții din anul I și al II-lea ce au ore obligatorii de sport, după care, acestea rămîn libere pentru închiriat. Iar ele sînt deschise și în vacanță, și „chiar producem venituri foarte bune. În medie, cred că undeva pe la trei-patru mii de lei pe zi”, a completat directorul ajunct al DSS. Pe parcursul celor aproximativ două ore cît durează o ședință de sport, în baza sportivă din „Tudor” sînt prezenți aproape 300 de studenți. Cînd nu sînt pe teren, aceștia stau în interiorul celor două săli din apropiere. Cea mai nouă dintre ele a fost dată spre folosință în 2005. „Aceasta are un teren pe care se poate juca fotbal, baschet, volei, sau alte sporturi cu mingea. Alături e o sală de fitness și aerobic pentru fete, iar, la etaj, o sală de forță pentru băieți. Sălile sînt echipate complet, cu vestiare, apă caldă curentă, dușuri, tot ce este nevoie” a explicat ing. Bogdan Budeanu.
Pentru ingineri, prețul unei ore la fitness în afara orelor de sport e de 3 lei, iar pentru închirierea sălii acoperite trebuie să plătească 60 de lei pe oră, în timp ce persoanele din exterior scot din buzunar 45 de lei pentru un abonament de o lună la fitness, respectiv 120 de lei pe oră la sala de jocuri.
Cel de-al doilea spațiu sportiv de la TUIAȘI este „vechi ca universitatea”, însă are un teren de baschet, camere în care se poate juca ping-pong și săli de aerobic. De asemenea, acesta se află într-un program de reabilitare din banii universității de 2.5 miloane de lei, unde, printre altele, se va realiza și o saună, preconizîndu-se că în două luni și jumătate construcția va fi gata. „Chiar ținem ca studenții să aibă o viață sănătoasă și o viață sportivă, fiindcă pînă la urmă sportul îți dă și o anumită disciplină a vieții. Trebuie să ai grijă că dacă îl scapi pe student numai în cameră, pe calculator, el stilul ăsta de viață și-l formează. De aceea, ei trebuie să-și recreeze puțin creierul în afara orelor, la un sport de echipă”, a conchis directorul adjunct al DSS.
Iulian BÎRZOI
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu