Clișee de cartier

Opinia de la centru Niciun comentariu la Clișee de cartier 2

„Bună ziua, sînteți niște ne­sim­ți­ți!”, îmi spune, deloc jovială, vecina de la un etaj mai jos. Abia trezit, fă­ră să am habar de ce s-a întîmplat în apar­tament, o ascult pe doamnă cum îmi face o reconstituire a evenimen­telor, ca la final, să-mi ofere și-un por­tret al nostru, al celor care stau în apar­tament: „Ați crescut în jun­glă!”

N-aveam cum să-i demonstrez că n-am locuit în junglă și, ce-i drept, a și avut un motiv destul de bine în­te­meiat ca să bată la ora opt, la ușă. Am încercat să-i explic rolul meu în toa­tă povestea, dar nu m-a lăsat. „Dar chiar în halul ăsta?”, a încheiat ea con­versația, amenințîndu-mă cu su­na­tul administratorului și preșe­din­te­lui de scară.

În astfel de situații, cel mai bine e să-i lași pe vecini să vorbească, da­că vor să te asculte și pe tine, să nu în­tinzi prea mult coarda și să-ți spui doar că-ți pare rău. Cînd ești chiriaș ve­nit din provincie, de multe ori ești un mahalagiu, care înfundă ghena de gunoi, care fumează țigările pe ca­sa scării și distruge interfonul sau liftul. Astfel de clișee întîlnești mereu, une­le sînt comice, pline de naivitate și ui­mire, altele te fac să te întrebi da­că oamenii ăștia au părăsit vreodată Bu­cureștiul.

De multe ori, auzi aceste lu­cruri chiar din gura celor care le pun în prac­tică. În vechiul apartament în ca­re am locuit, cunoșteam numai eu cinci vecini, care aruncau gunoiul fără să nimerească pubela, însă o bă­trînă voia să dea vina pe mine, știind că-s un chiriaș din provincie. Cînd se bloca liftul la etajul opt, un vecin a li­pit o foaie pe care scria „n-ați fost cres­cuți cu lift? Închideți ușa după voi!”, chit că liftul era, de fapt, de­fect. Te întîlnești cu ei pe casa scării sau la administrator și-i vezi pe vecini cum își strîng fruntea deasupra nasului și scot un „voi…” pe gură. Au o teh­ni­că al dracului de-a umili acest pronu­me personal. Cînd spun „voi…” să nu te aștepți la un premiu pentru bună pur­tare sau pentru c-ai plătit între­ți­ne­rea la timp. Iar ca să bage spaima în chi­riași îi și auzi cum te întreabă pe un ton denigrator „dar voi stați cu ac­te­le în regulă? Știți, poliția…”

În final te obișnuiești cu aceste mici prejudecăți și speri doar să nu se strice liftul prea des. Aș fi încercat să-i arăt vecinei că „cel crescut în jun­glă” nu-s eu, avînd în vedere că ea-i cea care face crescătorie de porumbei, la ghena de gunoi, din bloc (da, pă­să­rile astea fac o mizerie infernală la toa­te geamurile). N-aș fi avut cîștig de cauză, cel mult m-ar fi acuzat ulteri­or că eu sînt cel care le-a și otră­vit.

Altor vecini le-am pus muzică bu­nă, în timp ce făceam curățenie cu geamul deschis; n-am primit decît bă­tăi în calorifer și „duminica ți-ai găsit să faci curat?”. Mai bine-i spuneam că așa-i tradiția, la mine în Botoșani.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top