Selecția pentru programul Erasmus a început după criterii noi

Academia de gardă Niciun comentariu la Selecția pentru programul Erasmus a început după criterii noi 6

Înscrierile pentru mobilitățile de studiu „Lifelong Learning Pro­ramme – Erasmus” (LLP – Erasmus) din a­nul universitar 2013 – 2014 întîmpină stu­denții Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași cu o serie de mo­dificări care simplifică procesul de se­lec­ție. Astfel, anul acesta cuantumul pentru aceste mobilități este de 600 de eu­ro pe lună sau valoarea plafonului ma­xi­mal stabilit de Comisia Europeană pen­tru țările în care acest prag nu este a­tins. Asta în condițiile în care anul trecut studenții care au fost admiși în program au primit cel mult 500 de euro.

De asemenea, selecția din această pri­măvară, stabilită la nivelul întregii u­niversități între 1 martie – 15 aprilie, păs­trează media minimă 8 în urma sesiunii pînă în momentul înscrierii drept crite­riu de admitere doar pentru studenții din anul I de studii de licență. Pentru cei­lalți ani formulele de calcul ale mediei de ad­mitere în program vor fi publice. „În ca­zul lor vorbim deja de mai multe sesi­uni de examene pe care le luăm în calcul, însă și aceste medii trebuie să fie tot de minimum 8”, a explicat Dana Da­ia, responsabil administrativ Erasmus din cadrul Departamentului de Re­la­ții Internaționale a UAIC.

Dacă pînă acum candidații trebu­iau să demonstreze cunoașterea limbii de studiu a universității în care doreau să-și desfășoare mobilitatea de studiu printr-un certificat sau atestat de limbă, anul a­cesta ei pot depune în dosarul de în­scri­ere foaia matricolă din liceu. „De a­co­lo ne interesează nota la limba străină res­pectivă de pe perioada liceului. În ca­zul certificatelor recunoscute internațional nu contează calificativul, ci doar să de­mon­streze cel puțin nivelul B1, pe cînd nota minimă extrasă de pe foaia matricol­ă trebuie să fie 8”, a adăugat Dana Da­ia. În plus, în alcătuirea dosarului, stu­denții vor trebui să prezinte un C.V., o scrisoare de motivație, certificatul de limbă sau foaia matricolă, o declarație – tip care să ateste că nu au mai beneficiat de o mobilitate de studiu LLP – Erasmus, însă universitatea a transferat obligația anexării la dosar a situației șco­­lare actuale de la candidat către co­ord­o­natorii Erasmus din cadrul fiecărei fa­cul­tăți.

La fel ca pînă acum, nu pot partici­pa la selecție studenții care au res­tan­țe du­pă ultima sesiune de examene, doc­to­ranzii beneficiari ai unei burse fi­nan­ța­te prin Programul Operațional Sec­to­rial pentru Dezvoltarea Re­sur­se­lor U­­mane sau studenții în ani terminali. Mo­dificările din procedura de selecție pen­­tru mobilitățile Erasmus de studiu au fost prezentate studenților UAIC în cadrul întîlnirii informative care a avut loc luni, 18 martie, de la ora 14.00 în A­ula Magna „Mihai Eminescu” a univer­sității.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top