Selecția pentru programul Erasmus a început după criterii noi
Academia de gardă 27 martie 2013 Niciun comentariu la Selecția pentru programul Erasmus a început după criterii noi 6Înscrierile pentru mobilitățile de studiu „Lifelong Learning Proramme – Erasmus” (LLP – Erasmus) din anul universitar 2013 – 2014 întîmpină studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași cu o serie de modificări care simplifică procesul de selecție. Astfel, anul acesta cuantumul pentru aceste mobilități este de 600 de euro pe lună sau valoarea plafonului maximal stabilit de Comisia Europeană pentru țările în care acest prag nu este atins. Asta în condițiile în care anul trecut studenții care au fost admiși în program au primit cel mult 500 de euro.
De asemenea, selecția din această primăvară, stabilită la nivelul întregii universități între 1 martie – 15 aprilie, păstrează media minimă 8 în urma sesiunii pînă în momentul înscrierii drept criteriu de admitere doar pentru studenții din anul I de studii de licență. Pentru ceilalți ani formulele de calcul ale mediei de admitere în program vor fi publice. „În cazul lor vorbim deja de mai multe sesiuni de examene pe care le luăm în calcul, însă și aceste medii trebuie să fie tot de minimum 8”, a explicat Dana Daia, responsabil administrativ Erasmus din cadrul Departamentului de Relații Internaționale a UAIC.
Dacă pînă acum candidații trebuiau să demonstreze cunoașterea limbii de studiu a universității în care doreau să-și desfășoare mobilitatea de studiu printr-un certificat sau atestat de limbă, anul acesta ei pot depune în dosarul de înscriere foaia matricolă din liceu. „De acolo ne interesează nota la limba străină respectivă de pe perioada liceului. În cazul certificatelor recunoscute internațional nu contează calificativul, ci doar să demonstreze cel puțin nivelul B1, pe cînd nota minimă extrasă de pe foaia matricolă trebuie să fie 8”, a adăugat Dana Daia. În plus, în alcătuirea dosarului, studenții vor trebui să prezinte un C.V., o scrisoare de motivație, certificatul de limbă sau foaia matricolă, o declarație – tip care să ateste că nu au mai beneficiat de o mobilitate de studiu LLP – Erasmus, însă universitatea a transferat obligația anexării la dosar a situației școlare actuale de la candidat către coordonatorii Erasmus din cadrul fiecărei facultăți.
La fel ca pînă acum, nu pot participa la selecție studenții care au restanțe după ultima sesiune de examene, doctoranzii beneficiari ai unei burse finanțate prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane sau studenții în ani terminali. Modificările din procedura de selecție pentru mobilitățile Erasmus de studiu au fost prezentate studenților UAIC în cadrul întîlnirii informative care a avut loc luni, 18 martie, de la ora 14.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a universității.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu