Îmbrățișat de note și partituri
1001 de chipuri 27 martie 2013 Niciun comentariu la Îmbrățișat de note și partituri 3Ne pierdem pașii pe scena Operei Naționale din Iași, care este în pregătire pentru spectacolul „Troienele”, „la care publicul va fi la doar cîțiva metri de artiști”. Alexandru Savin e obișnuit cu ea, nu are trac, datorită numeroaselor apariții în fața publicului, dar își răsfrînge mîinile timid și recunoaște că are emoții cînd trebuie să vorbească despre el și realizările sale. Zîmbetul îi joacă în ochi, dar rar te fixează cu privirea, așa că nu-ți rămîne decît să îi urmărești vocea caldă și prietenoasă.
De la rock la cor și înapoi
Are 26 de ani și știe că este încă la început de drum, chiar dacă lucrează la Operă de șapte ani. „Acum cochetez, sînt corist și uneori, solist. Poate că sînt destul de bun în cor, dar vreau să am rolurile mele prin care să mă afirm, iar în cor am doar cîteva intervenții solo”. Și-a descoperit pasiunea pentru cîntat în școala generală, la orele de muzică. Aici a decis că viitorul trebuie să și-l lege cumva de corzile sale vocale. Așa că a urmat Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și imediat după absolvire, a ajuns colaborator la corul din Operă, „pur și simplu, am venit, m-a ascultat dirijorul și m-a acceptat”. Știind că mai are multe de învățat, a urmat cursurile Universității de Arte din Iași.
Reușește să îmbrace cu note bine cîntate rolurile solistice doar cu multe ore petrecute în sala de repetiții. Pe lîngă Don Ottavio, rolul din piesa Don Giovanni, a lui Mozart, face pregătiri în paralel cu corul pentru Spectacolul din Troienele, dar și cu membrii trupei Roșu și Negru, reînființată anul trecut. Membrii ei doresc să readucă la lumină un brand al Iașului din anii ’70, formația rock cu aceeași denumire.
Cu corurile alături de care a colaborat pînă acum, a văzut țări precum Franța, Austria, Elveția, Italia, Norvegia. „Am cîntat și în Norvegia, Opera Den Nye căutînd asociați. E drept, am fost corist în aceste turnee”, de aceea își dorește să calce pe marile scene ale lumii cu roluri ce-l individualizează. Iașul l-a acaparat cu totul și admite doar colaborări în străinătate. Îmi vorbește cu degajare despre provocările meseriei, pentru că „atunci cînd reușești să duci un rol cap coadă și să mai ai și voce la sfîrșitul spectacolului, orice dificultate de pe parcurs este uitată”.
Reușește să echilibreze balanța dintre muncă și viață personală așa cum unește armonios notele pe scenele pe care cîntă. De ziua lui, în mai, își va avea debutul cu Don Ottavio, rol la care se pregătește de trei luni, iar în august se va căsători. „Nu pot să zic că sînt fericit în fiecare zi. Fac progrese, dar în muzică, pașii sînt mici și lenți. Cîteodată ai impresia că bați pasul pe loc”. Mîinile gesticulează a refuz, capul clatină a îndîrjire și un „Nu” scurt îi antrenează buzele cînd își imaginează viața fără muzica din ea.
Adaugă un comentariu