Cînd zilele cailor sînt numărate
Șah-mat 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Cînd zilele cailor sînt numărate 6Calul lui Silviu Todorescu așteaptă în ploaie, înhămat la o căruță goală și atît de folosită, încît ai impresia că dacă animalul se va mișca din loc totul se va transforma instantaneu într-o grămadă de rumeguș.
Băiatul se uită spre calul peste care plouă și știe că mare lucru nu mai are ce să-i facă. Calul fornăie greu, coastele i se umflă prin piele, ca un acordeon, la fiecare respirație. „Hai, în spate! În spate, tu n-auzi?”, îl împinge de hățuri stăpînul, să-l scoată în mijlocul curții, cît să-l poată analiza veterinarul mai bine. Doctorul îi prinde calului botul, i-l ține bine, apoi îi desface buzele groase și-i apucă limba cu mîna, cît să se uite sub ea.
Calul lui Silviu e bolnav. E foarte bolnav, ar spune veterinarul. Are anemie infecțioasă ecvină. Sau SIDA cailor, cum mai e cunoscută boala. Încă de acum doi ani, o campanie de eradicare a epidemiei de anemie ecvină, presată de Uniunea Europeană, a răpit mii de cai din bătătura țăranilor și i-a trimis la abator. La abator animalele de tracțiune au devenit salam, conserve și ce mai devin caii cînd stăpînii lor nu mai găsesc acel ceva nobil în ei.
Lui Silviu i-au mai luat doi cai, acum doi ani, tot veterinarii. Pentru el, doctorii nu mai sînt nimic altceva decît niște samsari. Băiatul e convins că totul e o escrocherie. „Nu-s bolnavi! și dacă sînt, mai bine-i las să moară… De astă primăvară am făcut 150-140 de milioane cu el – zice și arată spre animalul ud leoarcă, înglodat în curte. Îl muncesc eu, de ce să-l dau. Și dacă moare, îl las acolo să-l mînce sălbăticiunile…”.
Problema cu animalul lui Silviu e că – așa cum ar spune și numele bolii de care suferă – anemia ecvină se transmite foarte repede de la cal la cal, prin muște și alte insecte care poartă sîngele otrăvit printre toate animalele. Dar dacă e așa, se întreabă și Silviu ca și consătenii lui din satul Feneș, Alba, ale căror animale considerate bolnave au avut aceeași soartă, de ce mulți și-au văzut caii vii și nevătămați prin alte sate din jur, după ce li s-a spus că trebuie să ajungă la abator?
„E păcat că vii să declari o epidemie pe un sat și apoi vii tu să te îmbogățești…”, lasă să se înțeleagă o escrocherie cu cai vecinul lui Silviu, Victor Toma. Și-apoi, cică de cînd cu „SIDA cailor” asta, și-a luat veterinarul din zonă ditamai mașina cu tracțiune 4×4 și cine știe cîți cai putere! Acuma oamenii ar scuipa în urma lui, dacă ar fi de față. Că umblă cu fală printre țăranii ai căror cai au fost luați și le zice dacă i se mai reproșează ceva că „Ce? Nu te-a despăgubit statul?”. Lui Silviu i-au dat jumătate din cît valorau caii luați acum doi ani, așa că nici nu mai vrea să audă de despăgubire, știe el cum stă treaba asta.
Dar oamenii nu-s proști, repetă Silviu de lîngă calul lui bolnav. Au și ei acum televizor. A văzut el cum a fost toată treaba asta cu „scandalul cărnii de cal vîndută pe post de vită”. Și s-a gîndit atunci, cumva prostit de propria-i revelație, dacă n-o fi mîncat și el o gustoasă friptură de vită făcută chiar dintr-unul din caii săi.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu