O gură spartă
Opinia de la centru 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la O gură spartă 0De la bun început nu am gustat spiritul ecologist al lui Remus Cernea. Îmbinarea activismului cu politica de mucava niciodată nu a funcționat bine la noi, iar, în final, tot trebuia să-ți alegi tabăra din care faci parte. Inițial am văzut-o ca pe o glumă, însă, privind în ansamblu, candidatura lui Cernea la alegerile prezidențiale din 2009 nu a fost doar o simplă poantă pe care voia să o facă establishmentului politic românesc.
De ce a vrut să fie parlamentar și, mai ales, din partea PSD-ului, încă nu am aflat; nu înțeleg ce fel de reformă a clasei politice voia el să facă, dacă era coleg cu Hrebenciuc, Mazăre sau cu Dan Șova. Însă, pentru un lucru merită apreciat, oricît de stîngaci l-a făcut. A vorbit direct despre relația Biserică–Stat și, mai nou, despre situația căsătoriilor homosexuale la noi în țară.
Într-o societate unde nici un politician nu e în stare să vorbească deschis despre asta, într-un peisaj media unde despre gay se vorbește doar cînd e vorba despre legislația franceză sau Lady Gaga, nu-i de mirare că a fost primit cu bobîrnace din partea unor politicieni.
Poate dacă Antonescu (sic!) ar fi vorbit despre acest subiect, s-ar fi creat mai multă vîlvă, s-ar mai fi vorbit despre ce-ar fi făcut Băsescu în situația asta și ce părere ar fi avut Ponta despre pactul USL. Dar cum încă e duminică, la ora la care scriu textul, ne mulțumim cu declarația de colț de stradă pe care a adus-o Puiu Hașotti, cîndva ministrul Culturii. „Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider doar niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relație naturală”, ar fi declarat parlamentarul, conform Hotnews.ro. Direct cu bîta în baltă. „Prea bun, prea ca la țară”, vorba sloganului celor de la Napolact. Asta se înscrie în ciclul declarațiilor năstrușnice, să nu uităm atunci cînd nu a fost de acord cu prelevarea de ADN de la voievozii familiei Basarabi, pe motiv că mai importantă e moștenirea lasată de ei și că voievozii oricum s-au „simțit” români. Chit că la vremea respectivă nu prea se știa ce înseamnă a fi român.
Așa că nu era privit Cernea cu prea multă seriozitate, acum, că s-a pus pe un teren atît de minat, va fi pus în colțul ingraților, devenind material bun numai la voturile pe bandă din Parlament. Hașotti a și cerut retragerea sprijinului politic pentru această extravaganță. Așa se întîmplă cînd ai o gură spartă. Oricum, subiectul va rămîne la fel de vulnerabil, politicienii noștri se vor ocupa doar de politica adevărată, cea pe care o vedem la televizor.
George GURESCU
Adaugă un comentariu