Ziarul de Iași a premiat literatura

Academia de gardă Niciun comentariu la Ziarul de Iași a premiat literatura 10

Vinerea trecută, 19 aprilie, a avut loc decernarea Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași”. Acesta a fost a­cordat scriitoarei Florina Iliș pentru vo­lumul „Viețile Paralele”. E­ve­ni­men­tul a avut loc în Aula Magna „George E­mil Palade” a U­niversității de Me­dicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași, începînd cu ora 17.00.

Întîlnirea a fost moderată de Toni Hrițac, redactorul șef al publicației ca­re a apreciat că, aflîndu-se la a X-a e­diție a evenimentului, acesta „a trecut proba timpului și a seriozității”. Di­re­c­torul „Ziarul de Iași”, Alexandru Lă­zes­cu, a vorbit despre actualitate în terme­nii unei perioade în care valorile sînt maculate. „Societatea în general nu rea­cționează suficient față de derapajele majore. De aceea, cred că e im­portant să păstrăm niște repere prin oameni pre­cum Florina Iliș pentru că în jurul lor ne definim și noi” a declarat Al­exan­dru Lăzescu.

Președintele juriului care a desemnat cîștigătorul Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași”, directorul general al Bibliotecii Centrale U­ni­ver­sitare „Mihai Eminescu” a argumentat decizia de a acorda premiul au­toa­rei din Cluj, spunînd despre opera acesteia că este un roman despre viața lui Mihai Eminescu care, spre deosebire de altele, sparge toate convențiile și tiparele, înșelînd toate așteptările. „Să nu credeți că această carte îngreunează lectura. Dimpotrivă. E o carte care se lasă și se cere citită. Ea se bazează pe o documentație formidabilă, care este topită în materia narativă”, a completat Alexandru Călinescu.

Motivul pentru care înmînarea premiului a avut loc la UMF din Iași a fost dezvăluit de prof. univ. dr. Vasile As­tărăstoae, care a subliniat faptul că că premiul se dă unei cărți despre Mi­hai Eminescu, în locul în care acesta și-a petrecut cîț­iv­a ani din viața sa. De a­se­menea, acesta a mai scos în evidență fap­tul că statele care au reușit să iasă din criza financiară sînt cele care au pus cultura pe primul loc, după care a înmînat premiul Florinei Iliș. Aceasta din urmă a a­min­tit despre o clasificare pe care E­mi­nes­cu o făcea despre presa ro­mâ­nea­s­că. „Spunea că există jurnale inteligente dar fără bun simț, adică care au putința de a le prezenta inteligent dar nu au voința de a le face, jurnale neinteligente dar cu bun simț, jurnale neinteligente și fără bun simț, iar în al patrulea rînd jur­nale inteligente și cu bun simț. Vreau să-mi permiteți ca as­tăzi să adaug acestor jurnale din urmă și Ziarul de Iași”.

La finalul întîlnirii Mihaela Me­lin­te, reprezentant Antibiotice S.A. i-a acordat Premiul literar „Aurel Leon” pentru debut lui Mircea Păduraru pentru „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”.

Aflat la cea de-a X-a ediție, din juriul concursului au făcut parte nume prestigioase ale literaturii și criticii ie­șe­ne precum Alexandru Călinescu, Emil Brumaru, Valeriu Gherghel, Co­drin Liviu Cuțitaru, Bogdan Cre­țu și Antonio Patraș.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top