Viața este frumoasă

Opinia de la centru Niciun comentariu la Viața este frumoasă 1

„Nu vreți să muriți în demnita­te?”, mă întreabă doamna cu ben­ti­ță albă și înflorată. „În locul lor am putea ajunge noi”, ridică ea miza, după ce a observat că mi-a trezit in­teresul. E pentru a doua oară în ul­tima lună, cînd mă opresc la gru­pul mic de protestatari vădit confuzi din fața Muzeului Antipa. Expoziția Hu­man Body i-a făcut pe unii din­tre noi mai atenți cu deținuții chi­nezi, dictatura comunistă și corpo­­rațiile decît ar fi făcut-o un război cu drăguța Coreea de Nord.

Împrăstiați pe trotuarul din fa­ța Muzeului, lîngă cunoscutul se­ma­for din Victoriei, unde trebuie să stai o veșnicie pentru verde, nu ai cum să scapi de ei. Sînt acolo și sînt motivați, iar două minute sînt su­fi­ciente pentru a afla marea „contro­versă” a acestei expoziții. Și e bi­ne să-i asculți, indiferent de gusturile ta­le pentru anatomia umană. Astfel de grupuri sînt peste tot în lume, aco­lo unde are loc expoziția asta, în­să ai noștri – cel puțin așa cred eu – în­cearcă să te copleșească și cu emo­ții românești.

„Uitați-vă la Sergiu Nicola­es­cu. El a murit și nici măcar nu a fost în­gropat. Nu se face așa”, îmi spune o altă doamnă care s-a apropiat de mi­ne. „Dar de ce? Muriți și nu mai a­veți nici o grijă după aia. Dumne­zeu te iubește în orice formă, acolo un­de-i cazul”, îmi spun eu părerea. „Tre­buie să fie creștinește. Pe ei (n.a.: cadavrele expoziției) cine îi în­groapă? Doar și ei au familii”, ar­gumentează cu patos cea de-a do­ua doamnă.

Cu cît discuția merge mai de­par­te – eu îi spun că nu mai contează ni­mic pe lumea asta, cît tu vei fi de­ja pe lumea cealaltă – ne apropiem din ce în ce mai mult de datinele ro­mâ­nești și creștinești. „Nu-i normal să fii pus în vitrină”, și își mărește pu­pilele în fața mea. „Doamnă, ve­deți dumneavoastră, că-s viermi sau re­flectoare, nu știu cît mai contea­ză”, îi vin eu cu răspunsul. Iar, deoda­tă, Nicolaescu apare din nou în dis­cu­ția noastră, spunînd că sigur el nu ar fi fost de acord cu lucrul acesta, iar un astfel om ar fi meritat o înmormîn­tare.

Spectacolul morții a rămas în con­tinuare la fel de viu. În fața ne­cunoscutului, aceasta este singura cer­titudine de care încercăm să avem cît mai multă grijă. Indi­fe­rent de mortul care este în fața noastră și cît de intim este, pînă la urmă, a­cest fapt. Demnitatea unui om nu este da­tă de înmormîntarea pe care a a­vut-o și, oricît de pro sînt pentru pro­teste și manifestații de orice fel, nu trebuie să folosim aceste mo­men­te intime ca blazon într-o bătălie pe ca­re, cei mai mulți dintre noi, nu au răb­dare să o asculte și să o în­țe­lea­gă. O frumoasă teorie despre moarte, dar mai ales viață, găsiți în Starring at the sun, de Julian Barnes. „Via­ța este serioasă”, spune personajul fe­minin, înainte de a muri. Iar asta e tot ce contează.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top