Disciplină cu vorba bună
1001 de chipuri 4 iunie 2013 Niciun comentariu la Disciplină cu vorba bună 5La 11 noaptea i-a suflat prima dată în urechi. Cătălin a tresărit, și-a rotit piciorul cu tot cu tubul de ghips din jurul lui și a lovit-o cu vîrful degetelor peste nasul umed și rece. Ea a scheunat într-o durere scurtă, fiindcă pînă atunci nimeni n-o ghiontise măcar cu-n colț de cutie. Venise în casa lui înfofolită în prosoape gălbui, arăta ca un pui de găină cu urechi și coadă și-o inimă pe care n-a putut s-o potolească cîteva ore bune. Un pui cu spatele brun închis și burtica albă și goală, Mischa.
„Era atît de lipicioasă și alintată atunci, n-o puteai trezi cu orele. Era speriată și eu cred că eram mai înfricoșat decît ea.” Cătălin își amintește de Mischa mai mult ca de-un pui, cînd a primit-o. Era în primul an de facultate și avusese un accident cu bicicleta. După ce medicii i-au scufundat piciorul în ghips și i-au spus că poate să-l semneze și să-l tatueze cu desene vreme de patru luni, părinții au tăcut. „La cățel nu mă mai gîndeam de cîțiva ani deja, deși îmi doream mai mult decît orice pe lume să am cu cine mă lua de dimineață pînă seara. Ei, uite, mi-au luat-o pe ea.” În brațele lui Cătălin, în noaptea cu pricina a adormit, speriat, un pui de Beagle, „cu boticul alb și urechile clăpăuge”.
Cumințenia a ținut vreo săptămînă, pînă cînd gîngania și-a găsit loc în casă și-n sufletul băiatului. I-a adormit pe tricourile cu Dire Straits și n-a îndrăznit să se apropie cu colții moi de nici un colț de masă. „După cîteva luni mi s-a urcat în cap! Papuci, șireturi, mobilă, tot era zgîriat, mîncat, ros”, zîmbește Cătălin, cu sufletul pe jumătate amuzat. Dresajul de casă nu mergea cu Mischa, mai ales că era făcută cu jumătate de normă. Așa că a început să caute profesioniști. „Ea nu era rea, dar eu nu aveam timp, nu știu ce-a fost în capul meu. M-am lămurit după primele luni. Bani n-aveam s-o plimb toată ziua la dresori și ei stăteau cu Mischa cît stăteam și eu. Unde-i avantajul?”
Pentru cîteva secunde, ochii lui Cătălin au părut să creadă că Mischa e cu noi și ni se-mpleticește printre picioare.
În lesa Mischei
În ultimii 14 ani, băiatul a crescut și lîngă el au crescut la minte cățeii tuturor prietenilor și vecinilor de bloc. Pe Mischa a pierdut-o după zece ani, „dar mi-am zis că e de ajuns. Se-mbolnăvise și îmi era dragă că-i rămăseseră reflexele cu care-o învățasem eu. Își căuta singură zgarda și o împingea cu botul pînă-i ajungea pe frunte, ca să ieșim afară”.
A învățat să-și facă din fiecare „cățăl” cîte-un prieten fiindcă, spune el, niciodată n-o să facă ce vrei numai fiindcă-i arunci răsplata la final. „Lucrul ăsta mai stă, uneori, în firea oamenilor, nu a lor. Ei au ceva peste înțelegerea noastră în ochii ăia mari și umeziți.” Ca ai Mischei.
Ciobănescul belgian de la etajul patru, din blocul lui, i-a fost amic și lui și Mischei. Fetița lui înțelegea și-l urmărea pe Cătălin în timp ce el își încerca teoriile cu un clicker cumpărat după ce văzuse tehnica la un dresor profesionist. „El știa tehnică, nu zic nu, dar n-avea timp și făcea asta contra cost. Eu nu voiam să fac roboței, ci să mă înțeleagă”, spune el rușinat de îndrăzneală. S-a întrecut pe sine pentru o clipă.
Băiatul cu plete lungi și tricou negru nu se crede și nici nu se numește dresor. Chiar și fără carte de vizită și fără birou, pe lîngă el prietenii trec cu-n zîmbetde recunoștință. „Mersi, Cătă! Azi a mers la pas cînd l-am scos dimineață la plimbare. Mai greu ca tine, dar…”. Dar Cătălin nu se uită niciodată la ceas cînd vorbește cu „cățăii”. Doar era 11 noaptea cînd a vorbit prima dată cu Mischa.
Adaugă un comentariu