Festivalul Internațional al Educației aduce premianții culturii la Iași

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Festivalul Internațional al Educației aduce premianții culturii la Iași 17

De vineri, Iașul va deveni orașul Festivalului Internațional al Educației (FIE). Timp de zece zile, evenimentele prilejuite de prima ediție a acestui festival vor aduce în capitala Moldovei 1000 de artiști din România, Franța, Germania sau Marea Britanie și peste 110.000 de spectatori la manifestările de teatru și operă, vernisajele, concertele și conferințele programate între 14 – 23 iunie. Este vorba de piese premiate sau nominalizate la Premiile UNITER 2013, spectacole susținute de Orchestra Filarmonicii Moldova Iași și Orchestra Operei Naționale Române Iași, „Classic 300” – concertul anual în aer liber la care vor participa mezzo-soprana Viorica Cortez, soprana Elena Moșuc, tenorul Călin Bretescu și violonistul Remus Azoiței, dar și un concert în premieră al Patriciei Kaas, primul din turneul mondial „Kaas chante Piaf”. FIE va debuta săptămîna aceasta, vineri, cu o Gală a Educației în cadrul căreia universitățile ieșene de stat vor premia excelența în educație. Această manifestare, care va aduce la Iași personalități ale culturii și ale mediului academic din întreaga țară, va deschide o serie de spectacole, conferințe motivaționale, întîlniri cu personalități din domenii diverse, expoziții ale artiștilor vizuali consacrați, lansări de carte, ateliere de creație și prima ediție a unui festival de artă neconvențională, „Iași Fringe Festival”. Astfel, Iașul va fi, între 14 – 23 iunie, mai aproape de titlul de capitală culturală europeană.

Lansarea publică a festivalului a avut loc marți, 14 mai, în Sala Mare a Primăriei Iași, unde personali­tă­ți­le ieșene implicate în acest proiect au vor­bit despre evenimentele ce vor schim­ba fața orașului timp de zece zile. „Am încredere că acest festival va pregăti proiectul capitalei europene, că va avea răsunet nu doar național, ci interna­țional, prin implicarea unor persona­li­tăți marcante ale lumii culturale și ști­in­țifice prin abordarea unor teme cît mai actuale, pentru a pune Iașul pe har­ta Europei”, a declarat, cu acest pri­lej, Gheorghe Nichita, primarul Iașului.

În cadrul evenimentului de des­chi­dere, Gala FIE, se vor acorda nouă dis­tincții dintre care cinci pentru activi­ta­tea în domeniul științific, tehnic, me­dical, cultural – artistic și pentru cer­ce­tare din partea universităților ieșene de stat, două premii oferite de Ins­pec­toratul Școlar Județean Iași pentru învățămînt liceal și gimnazial, un pre­miu al Academiei Române, Filiala Iași și marele premiu FIE, cu care va fi distinsă o personalitate ieșeană pen­tru întreaga activitate într-un anumit domeniu. La acest eveniment vor par­ticipa reprezentanți ai mediului academic ieșean, cadre didactice din în­vă­țămîntul preuniversitar și membri ai administrației centrale și locale. „Des­chiderea FIE, de pe 14 iunie, va fi găzduită de Teatrul Național. Acest eveniment se va încheia festiv cu o gală de operă și balet pregătită de O­pe­ra Română Iași”, a explicat Florin Mindirigiu, directorul executiv al fes­tivalului. Este vorba de spectacolul Opera Film Festival care va debuta după Gala FIE și va continua pe par­cursul a cinci zile. Spectacolele vor fi proiectate pe un ecran amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și vor fi puse la dispoziția celor interesați 1500 de locuri în aer liber. Spectatorii vor putea asculta și viziona producții pen­tru toate vîrstele, de la concerte in­ter­naționale precum „One Night in Cen­tral Park” al interpretului Andreea Bocelli din 2011, pînă la spectaco­le­le animate pentru copii precum „Ope­ra­vox”.

Pentru prima dată orașul are „Fringe”

Tot pe 14 iunie va fi lansat „Iași Fringe Festival”, o serie de re­pre­zen­tații artistice neconvenționale care vor avea loc pe Esplanada Teatrului Na­țional Iași și în localurile aflate pe axa Copou – Rond Fundație – Stra­da Lăpușneanu – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare, între ora 11.00 și 14.00 și 17.00 – 22.00. „Competiția festivalului va aduce în fața publicului peste 30 de trupe de teatru independente din toată țara, ca­re vor da viață orașului printr-un con­cept inedit, acela de «educație, cultură și artă în aer liber» și, mai ales, «educație prin spectacol»”, a explicat Vlad Ignat, coordonator-asistent „Iași Fringe Festival”. Spectacolele de tea­tru neconvențional și dans contemporan vor aduce în aer liber dar și în cafenele peste 200 de artiști din înt­rea­ga țară, numai în prima zi fiind programate 75 de reprezentații. Ac­ce­sul se va face în baza unei donații de cel puțin 10 lei pentru sprijinul tea­tru­lui independent românesc. Fes­ti­va­lul de Fringe se va încheia pe 19 iunie cu o Ceremonie de Premiere pentru artiștii participanți, în cadrul căreia se vor acorda trei premii, pentru Teatru, Dans și Muzică și un Pre­miu Special pentru promovarea spectaco­lelor, avînd o valoare totală de 18.000 de lei. La acest festival sînt așteptați 500 de artiști din întreaga țară care vor participa la spectacole stradale și reprezentații în cafenele, cluburi și pub-uri.

Serile întîlnirilor cu tîlc

Unul dintre invitații speciali ai e­diției de anul acesta a FIE va fi Lor­dul David Trimble, laureat al Pre­miu­lui Nobel pentru Pace în 1998, care va susține o conferință la Bi­bli­o­teca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași, între 11.00 și 13.00. Această întîlnire va fa­ce parte dintr-o serie de conferințe mo­tivaționale, printre acestea numă­rîn­du-se și conferința „Arta în Viață. Via­ța în Artă”, susținută de mezzosoprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu și violonistul Remus Azoi­ței, cu participarea profesorilor, studenților și a tinerilor artiști din Iași.

La aceste conferințe se adaugă Serile FIE, o serie de talk-show-uri organizate în parteneriat cu „Ziarul de Iași”. Cu prilejul acestor întîlniri, programate între 14 – 18 iunie, ie­șenii vor putea sta de vorba cu perso­nalități locale din mass-media, litera­tură, artele spectacolului, regie, film și nu numai. „În timpul crizei din ’96 s-a discutat despre relansarea economică a acestuia și atunci au fost primele întîlniri cu personalități din străinătate pentru a se stabili brandul Iașului. Acum încercăm să punem pe picioare mecanismul care să ducă Ia­șul pe locul capitalei culturale eu­ro­pe­ne în 2021. Ne vom întîlni la BCU, vom discuta spre exemplu despre cri­za prin care trece mass-media acum. Mai mulți jurnaliști din România vor modera aceste talk-show-uri, niște dis­cuții relaxate cu personalități ieșene din muzică, film, literatură și alte do­menii”, a explicat Toni Hrițac, re­dac­tor-șef al publicației Ziarul de Iași.

În așteptarea unui „Golem”

Între 15 – 21 iunie, FIE va aduce la Iași producții de teatru și dans din 2011 – 2013 care s-au jucat cu casa închisă. Primul dintre acestea, progra­mat pentru 15 iunie, este „Șa­rai­man”, un spectacol de dans contemporan și stand-up comedy, o producție a co­regrafului și dansatorului Răzvan Ma­zilu, alături de comediantul Dan Ba­dea. Urmează apoi „D’ale noastre”, pe 17 iunie, o reprezentație de teatru coregrafic a Teatrului Național din București, nominalizată anul acesta la categoria „Cel mai bun spectacol” în cadrul Galei Premiilor UNITER. „Călătoriile lui Gulliver”, seria de exer­ciții scenice care a cîștigat premiul UNITER la aceeași categorie va avea două reprezentații, pe 20 și 21 iunie, iar regizorul Alexander Haus­vater va aduce festivalului o premieră absolută a Teatrului Național „Va­si­le Alecsandri” (TNI) din Iași, piesa „Golem”, aceasta avînd loc în Sala Mare a TNI, în vreme ce primele trei spectacole vor fi susținute la Casa de Cultură a Studenților din Iași.

Din FIE va face parte și un Fes­ti­val de Carte și Autori pentru Co­pii și Adolescenți, care se va des­fășura între 15 – 20 iunie, iar pe tot parcursul festivalului, publicul ieșean va putea vizita cele patru expoziții de artă ale creatorilor ieșeni.

Pe lîngă concertul „Clasic 300”, un alt eveniment muzical deosebit pri­le­ju­it de FIE va fi concertul Patriciei Kaas, „Kaas chante Piaf”, de pe 19 iunie, începînd cu ora 20.30. Acesta este primul din turneul artistei în 45 de țări și este compus din 21 de piese celebre ale cîntăreței Edith Piaf, co­me­morînd astfel 50 de ani de la moar­tea acesteia. Spectacolul va avea loc în Piața Palatului Culturii și au fost puse deja la vînzare 4500 de locuri în cinci secțiuni, prețurile variind de la 80 la 250 de lei.

Anul trecut, proiectul FIE a fost inaugurat printr-o serie de evenimen­te culturale, printre care și primul con­cert „Clasic 300” de la Iași, la care au fost invitați soprana Mioara Cortez și dirijorul Sabin Păutza. FIE 2013 este prima ediție oficială și este or­ga­nizat de Primăria Iași în colaborare cu Asociația Pro Event și ABplus Events, universitățile ieșene de stat, TNI, Opera Națională Română din Iași și Filarmonica de Stat Moldova.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top