Vrei să fii miliardar în bitcoins?
Lumea pe jar 14 octombrie 2013 Niciun comentariu la Vrei să fii miliardar în bitcoins? 51Cum să cîștigi bani care nu există.
Cînd ne gîndim la bani, fie facem asocierea cu simbolul dolarului american, fie cu cel al monezii europene, sau, în cel mai rău caz, noi, românii, ne reprezentăm cu bancnota de un leu. Însă, în epoca Internetului, banul virtual se aseamănă mai degrabă cu un bit: nu are nici culoare, nici miros, e o stare de a fi sau a nu fi. Apărut în 2009, bitcoin-ul ne permite să facem tranzacții online, nu doar cu bani pe care nu-i vedem, ci cu bani care nu există. Ce putem cumpăra cu banii care nu există? De la teme pentru bloguri sau un statut de vip pe unele site-uri, pînă la produse electronice sau haine. Ori chiar bani adevărați.
Tatăl fără chip
Originea bitcoin-ului este una foarte bizară. Se cunoaște doar pseudonimul creatorului monezii, care este Satoshi Nakamoto, dar identitatea acestuia este încă un mister. Nu se știe exact dacă este vorba de o singură persoană sau o grupare, ori din ce țară provine. Procedeul prin care a fost introdusă valuta pe piața virtuală este unul destul de simplu. Site-ul bitcoin.com oferă utilizatorului posibilitatea de a descărca un program. Odată instalat pe computerul persoanei, el îi permite acesteia să își creeze o identitate și un portofel online personal, în care se vor aduna banii virtuali. Contul online funcționează după principiul unui cont bancar real. Însă, dacă într-un cont adevărat poți stoca un număr limitat de bani, numărul de monezi virtuale pe care le poți avea în portofelul digital nu are cifre. Pentru depozitul de bani virtuali nu sînt percepute taxe de întreținere a contului și nu se plătesc nici un fel de comisioane în cazul transferurilor.
Fără tată și fără un „patron” care să îl controleze, bitcoin-ul este copilul creat după chipul și asemănarea Internetului: al tuturor și al nimănui. Este primul model de cryptocurrency, sau de monedă digitală, care utilizează criptografia, un sistem de comunicare sau scriere pe baza unui cod format din semne convenționale, și o schemă de transfer online pentru a crea valuta.
Cartoful în biți
Tranzacțiile cu bitcoin folosesc principiul peer to peer, (n.r de la egal la egal), ceea ce înseamnă că toată economia banului virtual este controlată din mici fracțiuni, care sînt utilizatorii. Nu există o bancă sau un sistem central care să controleze tot procesul prin care moneda circulă în mediul online. Piața bitcoin-ului funcționează pe principiul trocului. Ne putem imagina o piață din vechime, unde cartofii sînt cea mai căutată legumă de acolo. Pentru un kilogram, cineva îți dă o găină, altul îți dă pentru două carne de porc, și tot așa. Întocmai se întîmplă și în tîrgul online.
Cel mai lesne, portofelul virtual se poate umple de bitcoin-uri printr-o metodă numită „minerit”, care sînt calcule matematice ce trebuie rezolvate de „miner”, sau utilizator. Cu fiecare calcul reușit, o sumă de bitcoin este introdusă în cont. Cu cît mai multe ecuații sînt biruite, cu atît ele devin mai dificile, atît pentru cel ce le rezolvă, cît și pentru hardware-ul computerului. Dilema apare deoarece, într-o măsură, rapiditatea cu care calculul este rezolvat depinde și de componentele PC-ului, iar recent s-a descoperit că mai multe plăci video, puse în juncțiune, pot realiza ecuații complexe foarte iute. Doar că acestea consumă multă energie electrică, ceea ce în schimb semnifică bani reali investiți în bitcoin.
Avantajele și dezavantajele cartofului
Nu există un sistem central care să controleze cum circulă moneda în mediul online.
Matematicianul Charles Hoskinson, directorul Proiectului de Educație Bitcoin, consideră că moneda generează, deocamdată, un sistem suficient de inteligent pentru a se întreține singur, chiar dacă există și pericolul ca unii să o folosească pentru a comite infracțiuni economice. „Bitcoinul a devenit o parte foarte relevantă din viața curentă, chiar dacă momentan nu realizăm acest lucru. Începînd din martie 2013, foarte multe site-uri l-au folosit drept monedă de schimb, și există în momentul de față pagini care convertesc valuta virtuală în dolari, euro sau ruble”. De aceea, matematicianul are dubii legate de autonomia și libertatea pe care le mai are această economie online. Întrucît nu există un sistem de control central, există posibilitatea ca unii să o folosească pentru a evita plata taxelor, ceea ce poate afecta în mod negativ economia unui stat. Guverne precum cel american sau german și-au luat deja măsuri de precauție pentru a preveni eventuale situații neplăcute. Statele Unite au trimis în iunie un reprezentant la întîlnirea Bitcoin, cu intenția de a descoperi o metodă de taxare a folosirii valutei. Nemții au declarat că bitcoin-ul va fi recunoscut doar ca „unitate de cont”, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru orice tip de tranzacții private sau comerciale, ambele fiind mai ușor de supus unor taxe și impozite.
Primele care au acceptat valoarea monezii au fost, însă, site-urile ale căror produse nu erau tangibile. Abia recent au apărut și magazine online de unde se pot achiziționa obiecte fizice. WordPress și Reddit acceptă bitcoin pentru ca un utilizator să obțină statutul de membru vip, de asemenea fiind folosit și pentru achiziționarea de teme pentru paginile personale sau alte elemente de design. Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania sau Japonia sînt momentan printre singurele țări unde se pot achiziționa produse fizice precum electronice sau haine.
Jackpot în ciberspațiu
Pe cît de simplu se pot obține bitcoin-urile, pe atît de ușor se pot și pierde, mai ales cînd luăm în calcul o a treia entitate din acest sistem. Sînt site-uri de jocuri de noroc care dau la troc jetoanele pe noua valută. În urmă cu cîteva luni, domeniul paginii SatoshiDice, una dintre primele care au folosit moneda online pentru pariuri, a fost cumpărat de un investitor anonim cu 11.5 milioane de bitcoins.
Oricine poate folosi bitcoin-ul sub anonimat. Deși piața este una deschisă, unde oricine poate vedea suma de bitcoins deținută într-un anume portofel, nimeni nu poate cunoaște și identitatea reală a celui care îl deține. Precum Satoshi Nakamoto, și bitcoinul mai ascunde secrete încă nedescoperite. Nu se știe exact cum se va comporta în situații financiare precum inflația, sau dacă inflația își va avea vreun loc în această economie. Încă nu este sigur dacă trecem pur și simplu printr-un gold rush al erei virtuale, sau dacă într-adevăr am făcut primul pas în viitor.
Adaugă un comentariu