Ministerul Educatiei sparge pusculita pentru cercetarea ieseana

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Ministerul Educatiei sparge pusculita pentru cercetarea ieseana 25

Anul acesta, universitatile de stat iesene au strins in visterii peste 108 milioane de lei. Banii au fost obtinuti de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in urma unor proiecte care vizau activitati de cercetare si de imbunatatire a calitatii invatamintului. De la Autoritatea Nationala pentru Cercetarea Stiintifica sau de la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior, cei mai multi bani au ajuns la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, care a primit 42 de milioane de lei in urma competitiilor desfasurate la nivel national.

UNIVERSITATEA TEHNICA “GH. ASACHI”

In acest an, 27 de proiecte cu finantare pentru trei ani au adus Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” (UTI), peste 24 de milioane de lei. Banii au fost obtinuti in urma contractelor incheiate cu Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior (CNCSIS), in cadrul Programului “Idei” al “Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare” (PN-II).

Ingineria Chimica a adus cei mai multi bani

De cele mai multe ori, colectivele de cercetare sint formate din conducatori de doctorat, cercetatori cu experienta sau in formare  si doctoranzi. Pentru fiecare proiect, echipa este formata din sase oameni, dintre care 40%  sint cercetatori cu experienta si 60% doctoranzi. “Exista granturi cistigate la “Idei” nu neaparat de un conducator de doctorat fiind director de grant, nu este obligatoriu”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea de cercetare stiintifica la UTI. Facultatea care aduce cei mai multi bani este Ingineria Chimica si Protectia Mediului (7.808.500 de lei), urmata de Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (aproape 3,5 milioane de lei) si Facultatea de Constructii si Instalatii (cu aproximativ 2,8 milioane de lei). “Toate proiectele “Idei” sint in jur de un milion de lei. Nu sint sensibil diferite la nivel de valoare, unele sint de un milion, altele de 970.000 de lei. Facultatile aduc mai multi bani din cercetare pe suma, pe total de proiecte cistigate”, a adaugat prorectorul. Insa suma primita de UTI pentru toate proiectele de cercetare desfasurate sub egida autoritatilor nationale de finantare a cercetarii, subordonate MEdCT, ajunge la 42.461.933 de lei. “Daca vorbim despre tot ce s-a cistigat anul acesta in Universitatea Tehnica pe toate componentele “Programului National de Cercetare Dezvoltare Inovare 2″, sumele sint mult mai mari”, a mai spus Carmen Teodosiu.

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA”

Din 104 dosare depuse de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” la PN-II, pentru opt domenii de cercetare, anul acesta doar 24 au obtinut finantarea. De asemenea, in programul “Idei”, din cele 126 proiecte depuse, 46 au trecut de ultima comisie de specialitate. La “Cercetare Exploratorie”, o alta componenta a PN-II, cele mai multe proiecte acceptate au fost din domeniile Stiinte Umaniste si Stiinte Sociale, ambele cu cite 11 dosare acceptate. Bugetul propus spre finantare a fost de 10.170.618 de lei, respectiv de 8.580.277 lei.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “GR. T. POPA”

Doar doua proiecte acceptate

La sectiunea “Workshop”, a fost acceptat un singur proiect pentru anul 2009, coordonat de prof. univ. dr. Anastasie Mihai de la Facultatea de Matematica. In schimb, pentru 2008, doua propuneri trimise catre CNCSIS pina la 31 martie, au fost aprobate de comisiile de specialitate: proiectul “Ecuatii Partiale diferentiale stochastice”, al prof. univ. dr. Viorel Barbu,  cu un buget de 13 000 de lei, si cel al prof. univ. dr. Lucretiu Birliba – “Economie, societate si integrare in provinciile Imperiului Roman” – finantat cu  25.405 de lei.

Doar un sfert din proiectele de cercetare depuse, in acest an, de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF)  au primit finantare, in valoare totala de 12 milioane de lei. Din cele 20 de proiecte inscrise in PN-II, doar 13 au fost considerate eligibile de catre CNCSIS.  In cadrul programului “Idei”, au fost depuse 50 de proiecte, insa numai 14 au fost acceptate.

Finantari mai mari decit anul trecut

La “Resurse Umane”, o alta componenta a PN-II, tinerii doctoranzi ai UMF au depus spre finantare 12 proiecte (tip TD – “Tineri Doctoranzi”), banii fiind alocati doar pentru sapte dintre acestea. Pentru “Workshop-uri”, din patru candidaturi, doar una a fost acceptata. Din 2007, UMF mai are in desfasurare noua contracte tip “Academia Romana”, 48 “Cercetare de excelenta” (cu finantare de la Centrul National de Management Programe), 26  granturi CNCSIS, 17 PN-II, 10 tip “Idei” si sase TD. La acestea se adauga cele cistigate in 2008.

“Nu au ajuns toti banii, depinde de proiect, de obicei dureaza intre trei si sase luni. Cu aceasta suma cistigata se va face cercetare, se va dezvolta infrastructura, se vor face achizitii de aparate, se vor investi in publicatii ISI, in participari la congrese internationale, plata salariilor si perfectionarea resurselor umane. Anul trecut, suma cistigata a fost putin peste 100 de miliarde de lei vechi”, a declarat ing. Marius Toma, responsabil de Departamentul Managementul Programelor de Cercetare Stiintifica al UMF.

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”

Pentru cele 50 de proiecte de cercetare, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) a primit in acest an 15,7 milioane de lei. Este cea mai mare suma primita pina acum, in conditiile in care anul trecut USAMV a cistigat din cercetare doar 8 milioane, iar acum doi ani, 1,5 milioane. Pe categoriile la care institutia a depus proiecte, banii se impart astfel: pentru “Cercetare exploaratorie” – 7 milioane de lei si pentru “Idei” – 13 milioane de lei, aceasta suma incluzind insa si proiecte care se vor desfasura pina in 2011.

In total, din toate proiectele depuse, conducerea USAMV apreciaza o marja de succes de 30- 40%, iar Facultatea de Horticultura este principalul beneficiar, cu cinci granturi in valoare de cite un milion de lei si patru in valoare de 1,5 milioane de lei. “Este posibil ca banii respectivi sa ii primim fie pina la finele acestui an sau in luna ianuarie-februarie. Toate acestea sint proiecte pe “Cercetare exploratorie”, noi fiind in calitate de coordonatori aici. Din cele 157 de miliarde cea mai mare parte a sumei vine prin PN-II”, a declarat conf. univ. dr. Costel Samuil, de la Facultatea de Agricultura. Un proiect care a primit recent fondurile necesare a fost initiat de catre Departamentului de Pedagogie al USAMV, cu o valoare totala de 245 .000 lei si coordonat de conf. univ. dr. Mihai Stanciu. Proiectul “Dezvoltarea comunicarii metacomunicative” a obtinut 86,33 de puncte si urmeaza sa fie pus in aplicare: “Acum  mi se pare o chestie fundamentala in a-l invata pe student cum sa invete. Se va aplica in esantioane si sintem in parteneriat cu alte universitati. Din Iasi se aleg 150 de studenti din anul I, din Suceava sint 115, iar din Bacau 100. Le vom spune cum sa mearga  si sa ceara de la biblioteca o carte, cum sa se descurce la facultate”, a specificat conf. univ. dr. Mihai Stanciu. De asemenea, in cadrul acestei finantari este inclusa si amenajarea unui laborator specializat, achizitionarea de  mobilier, calculatoare, server si alte componente electronice.

UNIVERSITATEA DE ARTE “GEORGE ENESCU”

Pina in momentul de fata, Universitatea de Arte “George Enescu” (UAGE) a avut un proiect cu finantare de la CNCSIS, derulat pe doi ani, intre 2006 si 2008. “Catalogul manuscriselor de muzica sacra secolele XI-XX, volumul I si II” a ajuns la suma totala de 100 000 de lei. “Proiectul a fost finantat bine, noi am obtinut atunci 97 de puncte. Am facut multe cercetari in toata Moldova pe la manastiri. Planuim sa mai scoatem doua cataloage si doua CD-uri despre manuscrise, mai avem bani sa le scoatem si pe acestea.(…) Problema acestor granturi este finantarea. Banii ajung tirziu, noi am avut la dispozitie un an si ceva deoarece banii au ajuns in septembrie”, a precizat  prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul UAGE. In cadrul competitiei din acest an, institutia a mai trimis proiecte spre a fi evaluate, insa nu a primit nici un rezultat favorabil.

***

Cu peste un miliard de lei finantare primita, centrul universitar din Iasi se doreste a fi un centru al cercetarilor si inovatiilor.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top