Trackerii, meseriasi ilegali

Povești fără timbru Niciun comentariu la Trackerii, meseriasi ilegali 58

Trafic pe Net sau Uploading. Asa se cheama jobul pe care trackerii l-au inventat nu cu mult timp in urma. Marrocco este administrator pe “Extreme Zoom” de doi ani si membru important pe inca sapte trackere. Considera aceasta comunitate o lume subterana, secreta. Ilegalitatea este vazuta ca un gest de solidaritate iar infractionalitatea ca o provocare. A fost chemat in Suedia sa lucreze la o firma, insa a refuzat. Sase luni trebuia sa munceasca fara bani. Curcudus este elite member pe “Extreme Zoom” si “addict” pe “File List”. Ierarhia este respectata iar titulaturile se dau in functie de performante. Pentru ei viata se petrece in fata calculatorului pina la 5 dimineata. Ramin anonimii care sfideaza legea si care aduc pierderi mari furnizorilor, caselor de distributie muzicala si de film. Ei stiu ca nimeni nu-i poate gasi pentru ca fiecare isi creaza lumea virtuala din propria camera iar identitatea li se pierde cu talent.

Dependenta, o slujba bine platita

Marrocco isi aprinde tigara dupa tigara. Nu are timp sa manince, sa-i raspunda mamei la telefon, care il intreaba de fiecare data cind mai trece pe acasa, nu are timp nici macar de o prietena: “Daca ma pui sa aleg intre tine si calculator, aleg calculatoru'”, i-a spus acum doua luni la telefon fetei cu sufletul tradat. De atunci nu l-a mai sunat. Recunoaste si el ca e bun, acum un an o firma de design din Suedia i-a propus o colaborare: sa creeze site-uri. Primele sase luni de cooperare erau fara salariu iar asta nu i-a convenit. “Exista in Suedia un multimilionar care cauta copii dotati. Intra foarte putini, numai elita elitelor. Iti ofera masa, casa, salariu mare, concedii, tot ce-si poate dori un tinar destept.” Nu-i pare rau, are motivele lui. Cind se apuca sa-ti vorbeasca despre munca nu mai termina, iar termenii sint total necunoscuti pentru profani. La inceput cistiga bani vinzind Windows-uri XP si Vista la jumate de pret decit cel de pe piata. Uneori le creeaza dupa cum doreste omul. “Sint care vor un XP care sa fie jumate Vista, pentru ca placa de sunet sau video este Vista si atunci trebuie sa adaptez, sa fac un XP sa se comporte ca un Vista fara sa crape Windows-ul dupa doua zile.” Programul cel mai bun cu care se face upload este Torrent, dupa parerea lui. In toata aceasta lume virtuala conventia sta in felul urmator: daca cineva face rost de un program foarte scump, il pune in retea iar ceilalti il downloadeaza gratis, cu conditia ca la rindul lor sa-si lase calculatorul deschis 24 de ore pe zi pentru uploading. Asta inseamna ca sint obligati sa-i lase si pe ceilalti membrii sa aiba acces la el. Daca un membru nu lasa timp pentru uploading este sanctionat prin o avertizare, iar la a doua abatere este scos din retea.

Comunitatea interzisa

Acuzati de nerespectarea drepturilor de autor, trackerii si hackerii  risca amenzi uriase sau chiar puscaria. Asa prevede legea, insa acestia continua sa creeze din ce in ce mai multe retele prin care oricine isi deschide un cont si poate descarca gratis orice pachet de informatii: filme care inca nu au aparut nici macar in cinema, jocuri si programe noi, toate acestea pe piata costind sute sau mii de euro.

Acestia sint acuzati si de furt, deoarece ajung sa sparga si sa intre in sisteme securizate. Politia are dificultati in a-i prinde, deoarece serverele-mama sint foarte greu de gasit. Cele mai multe sint, printr-o ironie, in Marea Britanie si SUA, tarile care lupta cel mai aprig cu pirateria. Cind sint identificate pot fi distruse, insa acest lucru nu prea se intimpla: “In Romania exista in prezent 900 de trackere, ca “Extreme Zoom”, “Bit Torrent”, “FileList”… Serverele sint tinute in locatii secrete, au “gate mask”, adica sint securizate impotriva “DOS-atack-ului”, adica a identificarii si distrugerii lor. Spre deosebire de alte tari, in Romania sunt putine. Nu poate nimeni sa te acuze de incalcarea dreptului de autor pentru ca sursele vin din afara si sint transformate integral in programe cu licenta”. Asa numitele “Trackere – torrent” sint acele retele “p2p warez” (peer to peer), o comunitate restrinsa de sharing care se ocupa cu inscriptarea, decriptarea, codarea, decodarea, encodarea, repaire, repack si rebuild-ul unor formate de DVD 5 si DVD9 si surse de “blue ray” sau  “high quality”.

Toate informatiile care circula sint pentru circuit inchis, prin urmare daca filmul sau videclipul piratat ramine in casa nu se intimpla nimic. Insa daca acestea sint vindute pe piata este delict. Un astfel de track este estimat pina la 20.000 de euro pentru cantitatea si calitatea informatiilor. Cel mai scump tracker este “Skin Warez” si are baza secreta in Marea Britanie. “Totul este autofinantat. Sint oameni de afaceri cu bani sau firme care-si fac reclama la un film. Se aude de el in lume si oamenii vor sa-l vada pentru ca au auzit ca-i bun. Ori il inchiriaza de pe net ori il cumpara, depinde.” Altii insa risca sa nu-si mai vinda filmele deoarece toata lumea le-a vazut dupa modelul piratat. O metoda simpla este filmarea in sala de cinema, atunci cind filmul apare pentru prima data. A doua zi oricine il poate lua de pe retea sub forma “XvidCam”.

Piraterie pe banda rulanta

A plecat din Falticeni pentru ca nu i-au mai placut oamenii. In special vecinii. In Suceava si-a gasit libertatea de care are nevoie la cei 26 de ani ai sai. Tatal ii reproseaza ca nu-i aduce si lui o nora acasa, deoarece este singurul lor copil. Pe la frizer trece o data pe luna si nu i-a pasat niciodata cum ii sta parul. Nu se vrea “baietasul” care cere respect la orice colt de strada  si nu are fite de “om destept”, cum zice el. “Pot distruge orice structura de site de la zero. Sint independent. Ca sa nu fiu depistat, imi iau “side books” si pot downlanda din Marea Britanie filme fara drept de autor si nu ma prinde nimeni”.

Marrocco povesteste cum sta treaba cu ierarhia in domeniu. Primul nivel este banalul “user”. Urmeaza “power user” – “legend user” sau “elite member” – “vip” – “grand vip” – “uploder” – “moderator” – “administrator” sau “elite administrator” – “system OP” si  “hi-tech” (Web designer care seteaza tot trackerul). Acest ultim personaj ascunde serverul fara sa spuna celorlalti unde. “Daca ai un PC cu doi Terra virtual, poti sa-ti faci patru Terra. E o comunitate de sharing. Exista producatori care isi fac reclama prin retele de torrente citeva zile. Pe unele trackere Microsoft isi testeaza produsele”, spune Marrocco ferm convins de faptul ca nu oricine stie astfel de informatii.

Curcudus il iubeste pe King Bounty

El e cel care isi lasa deschis calculatorul zi si noapte pentru uploading. Ii tine de foame Urban Terror iar de sete King Bounty, cel care taie si spinzura in jocul video, luat din retea. Isi misca miinile mari pe tastatura ca un pianist pe clape, iar privirile albastre nu mai tresar de mult la impuscaturi si zgomot de sabii. De cind este elite member pe Extreme Zoom a jucat tot ce s-a putut pe gratis. De asta ii place lui sa traiasca in comunitatea virtuala. Spune ca aici oamenii sint mult mai buni, se ajuta intre ei si se respecta, ceea ce nu se mai intimpla de mult in viata reala, in cercurile de prieteni. Amicii lui sint eroii care reusesc sa ucida monstri, care prin inteligenta lor artificiala descurca itele urzite de fortele raului. “Formatele in care se fac materialele, in special videoclipurile, sint  de tip AVI (Audio Video Interleave) sau MKV (Matroska Video) dar nu sint acceptate pe toate pietele internationale. Ultimul nu este cunoscut mai deloc.  Daca ai laptop cele in format MKV sint mai bine citite. Formatul cel mai oficial, ca sa zic asa, este VHS (Video High Stream). Daca vrei sa tragi din afara iti iei “side books” cu 10 euro pe luna, cu dowland nelimitat, un fel de abonament. Viteza este foarte mare cu, 10 MG reali.”

Dupa citeva momente, oricine s-ar pierde intr-un limbaj incifrat, codat, greu de urmarit. Insa aici talentul nu se vede in pensula, metafore sau note muzicale. Tehnologia este pentru ei cea mai placuta forma de convietuire cu tastatura. O infratire pe care oricine ar considera-o patologica. Pentru bani de buzunar descarca filme indiene si le vinde matusilor si surorilor din Iasi, impatimite dupa iubirile orientale si dupa actorii cu ochii boabelor de cafea.

Paula SCINTEIANU

Numai pedeapsa nu e pe gratis

De la un an la patru ani, cu atit sint pedepsiti cei care fac piraterie, daca sint depistati. In cazul cel mai fericit, trackerii prinsi in flagrant primesc doar amenzi usturatoare de la 10.000 pina la 40.000 de euro. Amenda cea mai mare din istoria pirateriei a fost data in America, unui cetatean pe nume Jammie Thomas,  in virsta de 30 de ani, pentru ca a downloadat ilegal peste 1700 de melodii de pe Internet. In Romania insa nu au fost inregistrate amenzi atit de mari din simplul fapt ca, sustin trackerii, stiu sa se ascunda foarte bine.

Momentan, SUA, Uniunea Europeana si tari precum Japonia si Marea Britanie pregatesc monitorizare sporita a utilizatorilor de trackere de torrent in scopul identificarii serverelor si distugerea retelelor. Viitorul sumbru al celor care fac parte din aceasta comunitate virtuala nu pare sa ingrijoreze, deoarece membrii stiu ca legea nu poate pedepsi decit cu probe care sa demonstreze comercializarea acestor produse descarcate de pe retele. In al doilea rind, numarul adeptilor creste pe zi ce trece, iar cei care monitorizeaza nu fac fata numarului urias de utilizatori.

In anul 2000, Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta care vine in completatea cadrului juridic privind dreptul de autor, prin adoptarea unor masuri de combatere a pirateriei in domenii audio, video si cel de pe internet. Insa, cum formatele video si audio au trecut in universul Internetului, drepturile de autor s-au sters definitiv de pe orice produs muzical, cinematografic, programele fara licenta aducind cele mai multe daune producatorilor. Ramine aceeasi optiune: de a incalca legea pe usa din dos, deoarece este gratis.

O plimbare prin retea

“Track”: locul virtual, site-ul unde se posteaza programe, filme, melodii etc.;

“Tracker”: persoana care devine membrul unei retele si descarca ilegal materiale;

“Peer to peer”: fragmentarea fisierelor in mai multe parti, pentu facilitarea descarcarii acestora de catre mai multe calculatoare;

“Share”: a imparti, a pune in retea la dispozitia altora programe, filme etc.;

“Encodare” : a schimba dintr-un format in altul un program, pentru o mai buna rezolutie;

“Repack”: a schimba setarile unui program cu altele mai profesionale;

“Rebuild” – a transforma cu ajutorul programelor un material, astfel incit acesta sa aiba o calitate mai buna in sunet si imagine;

“XvidCam”: format realizat cu ajutorul unei camera video

“Terra virtual”: memoria unui server.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top