Două veacuri de învățămînt tehnic la Iași
Academia de gardă 18 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Două veacuri de învățămînt tehnic la Iași 86La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) au avut loc săptămîna trecută o serie de evenimene dedicate aniversării a 200 de la înființarea Școlii de Inginerie și Hotărnicie de către Gheorghe Asachi și 75 de ani la primele cursuri ținute de Școala Politehnică Ieșeană. Manifestările s-au desfășurat între 13 și 15 noiembrie, iar cu ocazia acestei celebrări, Banca Națională a României, a lansat încă de pe 11 noiembrie un set de monezi comemorative de 1, 5, 10 și 50 de bani, cu chipul lui Gheorghe Asachi imprimat pe acestea.
Zilele TUIAȘI au început miercuri, pe 13 noiembrie, cu cea de-a cincea ediție a „Simpozionului de Istoria Învățămîntului și Științelor Tehnice”, pe parcursul căreia au fost prezentate 19 lucrări științifice despre fondatorul universității și profilurile care s-au dezvoltat în facultățile de astăzi.
A doua zi, de la ora 12.00, a avut loc în Sala de conferințe din Corpul T o ședință festivă, la care au participat prof. univ. dr. ing Anghel Stanciu, președintele Senatului TUIAȘI, conf. dr. ing. Eugen Vasile Horoba, vicepreședintele Senatului TUIAȘI, conf. univ. dr.ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relații internaționale și imagine universitară și prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea științifică și inovare. În cadrul ședinței festive, profesorilor Alfred Braier, Vitalie Belousov și Hugo Rosman li s-au acordat premii pentru întreaga activitate. „Am intrat în 1949 ca student, pe atunci se punea problema cum se va dezvolta Politehnica și uite că din 5000 de masteranzi cîți erau atunci, lucrurile s-au precipat mai tîrziu, la 15000 de masteranzi. Augmentum Viventium”, a menționat prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov.
Banca Națională a României a lansat un set de monezi cu chipul lui Gheorghe Asachi imprimat pe acestea.
De asemenea, tot joi au fost acordate și patru distincții pentru cadrele profesorale a căror cercetare în diferite domenii a adus atît prestigiu, cît și finațare Politehnicii. Astfel, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu a înmînat „Premiile pentru excelență în cercetare” cadrelor didactice de la Facultatea de Chimie și Protecția Mediului, conf. univ. dr. ing. Gabriela Lisă și șef lucrări dr. ing. Lenuța Kloetzer. De la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată au fost premiați prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, șef de lucrări univ. dr. ing. Codrin Donciu, prof. univ. dr. ing. Cristian Foșalău și conf. univ. dr. ing. Cristian Zet. „Locul pe care noi îl ocupăm în ierarhia universităților tehnice din țară, locul doi după Politehnica din București, se datorează și acestor colegi ai noștri, care sînt implicați în activitatea de cercetare și care, prin efortul lor, ne clasează undeva sus”, a declarat prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu, președintele Senatului TUIAȘI.
Ziua de 14 noiembrie a marcat în Aula Universității Tehnice din Copou dezvelirea tablourilor familiei regale, portrezindu-i pe Regele Carol I și Regina Elizabeta a României. Aceste picturi au fost restaurate de către conf. univ. dr. Mihai Tăraș de la Universitatea de Arte „George Enescu”(UAGE) din Iași.
În Aula TUIAȘI, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățămînt Superior și Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale au ținut pe 15 noiembrie discursuri în cinstea celor două veacuri de învățămînt tehnic ieșean. Aceștia au fost urmați de către primarul Iașului, Gheorghe Nichita, rectorii universităților „Alexandru Ioan Cuza”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, UAGE și conf. univ. dr. Ileana Cornelia Cojocaru, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. De asemenea, pe podium au urcat și reprezentanți ai universităților tehnice din București, Cluj, Timișoara, Suceava, Brașov, Bacău și a companiei Delphi din Iași.
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu