ANELIS plus, conexiunea românească la bazele de date internaționale
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 9 decembrie 2013 Niciun comentariu la ANELIS plus, conexiunea românească la bazele de date internaționale 202Instituțiile de învățămînt superior, institutele de cercetare și bibliotecile centrale universitare din România au nevoie să fie racordate la bazele de date științifice internaționale. Aceasta a fost una dintre cele mai mari doleanțe ale cercetătorilor după 1989, cînd România înceta să mai facă cercetare la lumina lumînării. Fie că este pentru a putea fi la curent cu noutățile din lumea științifică, pentru a vedea care sînt progresele în anumite domenii cheie, pentru a evita redundanța unor cercetări sau pentru a verifica eventualele plagiate, platforma ANELIS plus este ca o gură de aer curat pentru cercetătorii români. Gîndită de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost prorector responsabil cu cercetarea științifică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aceasta pune la dispoziția celor trei mari ramuri – institutele, bibliotecile și universitățile – accesul complet la baze de date internaționale, la un preț pe care să și-l permită fiecare. Fiindcă individual, o instituție care voia să fie racordată la măcar o singură baze de date trebuia să-și golească visteria de cîteva milioane de euro.
Proiectul ANELIS plus a fost gîndit într-un moment de cumpănă pentru cercetarea din România. După intrarea în Uniunea Europeană, institutele de cercetare din România, universitățile și bibliotecile centrale universitare au avut posibilitatea de a se racorda la un proiect internațional finanțat în întregime de către uniune privind accesul la aceste baze de date. Însă în 2012, cu un an înainte ca proiectul să își închidă fereastra de finanțare (2007-2013), instituțiile din România au realizat faptul că, individual, le va fi imposibil de a-i păstra conectați pe cercetătorii români la literatura de specialitate. Sumele de bani reprezentau procente prea mari din bugetele individuale, ale instituțiilor de învățămînt superior. Atunci, prorectorul prof. univ. dr. Gheorghe Popa, a fost cel care, în numele mai multor cercetători ieșeni și din toată țara, a inițiat discuțiile cu conducerea de la momentul respectiv a Unității Executive pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, a Cercetării Științifice, Dezvoltării și Inovării. Dar înțelegerea a mers prea greu. Vechiul proiect s-a încheiat și, timp de mai bine de șase luni de zile, fiecare instituție a trebuit să se descurce cum a putut pentru a-și ține cercetătorii racordați la ceea ce se întîmplă la nivel mondial în domeniul lor. „Cu trei sferturi de an înainte de încheierea finanțării la primul progam ANELIS am avut repetate discuții despre posiblitatea continuării finanțării. Însă ni s-a spus că nu va mai fi posibilă o finanțare de 100% și că cea mai bună șansă ar fi să existe o finanțare de la Guvern și una de la entitățile care doresc accesul, acesta fiind și modelul în toate celelalte țări. Nicăieri nu există practic finanțare de 100% de la Guvern pentru astfel de chestiuni”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu activitatea științifică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și cu reprezentarea instituției de învățămînt superior în cadrul ANELIS plus.
O organizație non-profit accesează bazele de date
Soluția pentru a putea obține finanțarea era, prin urmare, depunerea unui proiect de finanțare prin programul Capacități care făcea parte din finanțarea prin PN II. Însă acest proiect putea fi depus doar de către o entitate, și așa a luat naștere asociația non-profit care urma să poarte numele proiectului, ANELIS plus, pe actul constitutiv avînd numele complet de „Asociația Universităților, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România – ANELIS PLUS”. Inițial, pe actul de constitutiv există 47 de semnături ale instituțiilor din întreaga țară, însă în primele luni de la demararea proiectului au fost înscrise aproape 90 de „unități, în numele cărora s-a depus și cererea de finanțare. În competiție a mai existat un proiect dar nu a cîștigat, am fost singurii cîștigători și am obținut un proiect prin care statul suportă 75% din sumă, iar din bugetul entităților care contribuie la această co-finanțare vor veni restul de 25%”, a explicat prorectorul de la TUIAȘI.
Suma întreagă a finanțării proiectului este de 35 de milioane de euro pentru perioada de derulare, 2013-2015, iar contribuția fiecărei universități diferă în funcție de numărul de baze de date la care solicită accesul. Spre exemplu, Politehnica a cerut accesul la cele mai importante cinci baze de date internaționale din domeniul tehnic și nu numai, Science Direct, ISI web of Science, Scopus, Proquest și Springer.
„Proiectul era strict necesar pentru a facilita accesul la bazele științifice internaționale. Nu poți face nimic, nici măcar în domeniile cele mai experimentale, fără a ști care este stadiul preocupărilor. Poți reinventa apa caldă sau roata dacă nu știi ce se discută, care sînt temele de vîrf, care sînt căutările, neliniștile, pentru că oamenii înzestrați, talentați, le caută, fiindcă sînt într-un soi de neliniște. Sînt copleșiți de curiozitate intelectuală. Toate aceste persoane au nevoie ca de aer de acest acces.”
Vasile Ișan, rectorul UAIC
„Oricum ar fi, accesul la o singură bază de date pe o instituție este absolut de nesuportat ca și participare singulară. Spre exemplu, la Science Direct, una dintre cele mai mari baze de date, valoarea este de patru milioane de euro pe an. Vorbim de lucruri pe care nu și le-a permite nici o universitate sau un institut de cercetare care are mult mai puțini cercetători decît o universitate. Pe de altă parte, este imposibil să faci cercetare serioasă fără acest acces la literatura specifică. La TUIAȘI am făcut o consultare a comunității academice și am urmărit statisticile de acces de la programul atenrior înainte de a ne hotărî în care baze de date să investim”, a adăugat prof. univ. dr. Carmen Teodosiu. Dintre toate universitățile care s-au angajat inițial să plătească tranșe ca parte din proiectul finanțat de UEFISCDI au existat și instituții care nu au mai plătit și s-au decis să abandoneze proiectul.
Accesul prin telefonul mobil
În prezent, pentru a te putea conecta la o bază de date dintr-una dintre instituțiile de învățămînt superior, biblioteci centrale universitare sau institute de cercetare, trebuie să fii conectat fie la IP-ul unității, direct la unul dintre calculatoarele conectate la rețea. Lucrările pot fi consultate în întregime, la fel ca din orice alt loc din lume racordat la aceeași bază de date, însă există cîteva excepții.
Unele reviste științifice sau unee tomuri care adună lucrările prezentate la o anumită conferință internațională, care sînt scoase la vînzare pe piață, nu pot fi accesate integral nici în aceste baze de date. Nici unele materiale mai vechi, care nu au versiune pe microfilm și care nu au fost digitalizate și există doar versiunea tipărită, nu se regăsesc în bazele de date. Noutatea cu care vine însă ANELIS plus este posibilitatea conectării la bazele de date de pe dispozitivele mobile, cercetării putînd să se conecteze pe baza unui nume de utilizator și o parolă. „Accesul mobil este posibil pe baza unei parole care s-a păstrat încă de la vechiul proiect ANELIS. Oricum, din cîte am înțeles, anul viitor atît accesul prin calculatorul de la serviciu prin rețeaua fizică și cel mobil se va restructura încă din anul viitor. Au fost mici disfuncționalități la accesul mobil, de anul viitor se va schimba și providerul, însă e sigur că va fi posibil și accesul mobil”, a conchis prof. univ. dr. Carmen Teodosiu.
Indiferent însă de tipul de acces, cercetarea din România, la fel ca cea din toate celelalte țări ale lumii care-și propun să performeze în toate ariile științei, nu se poate lipsi de bazele de date internaționale.
Pentru că cercetătorii români nu au condiții pentru a fi performanți, măcar să poată citi ce ar fi putut face dacă ar fi avut finanțarea altora.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu