Lucrările de doctorat, verificate de softuri antiplagiat de la Guvern
Academia de gardă 13 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Lucrările de doctorat, verificate de softuri antiplagiat de la Guvern 84Doar două universități din Iași folosesc astfel de programe.
Ministerul Educației Naționale (MEN) va implementa un program antiplagiat, care va fi folosit în verificarea și depistarea lucrărilor de doctorat copiate.
Momentan, nu se știe precis cum va fi folosit de instituțiile de învățămînt superior. Singurele informații concrete sînt cele referitoare la costuri. În ultima zi a anului 2013 s-a stabilit că investiția este de 3,5 milioane de euro și va fi susținută din fonduri europene. La licitația proiectului au participat două firme românești, dar KPMG Romania S.R.L a fost cîștigătoarea, urmînd să asigure derularea proiectului.
Pe lîngă verificarea lucrărilor de doctorat, firma mai propune și crearea unei platforme comune de lucrări și titluri de doctorat, prin care, pe viitor, programul să poată accesa mai ușor o bază de date proprie de unde să facă verificarea. De asemenea, accesul beneficiarilor la acest proiect va fi făcut pe bază de carduri sau cititoare smart-card. Ce nu se menționează în proiect sînt sursele și bazele de date în care se va face căutarea pentru posibile cazuri de fraudă și dacă se iau în calcul și bazele de date internaționale.
Plagiatul celor șapte coline
La Iași, doar două universități folosesc la momentul actual softuri antiplagiat, însă încrederea în funcționalitate acestora este scăzută. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), doar Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor deține și utilizează un astfel de program, „Safe Assign”. „Intențiile ministerului cu acest soft sau proiect antiplagiat încă nu ne sînt cunoscute. Nu știm în ce mod doresc să-l implementeze în universități. În principiu, consider că este o măsură corectă să încerci să diminuezi proporția plagiatului, a contrafacerii în general. De asemenea, universitățile au o autonomie, iar ministerul nu poate să le controleze. În cazuri precum al nostru, unde deja avem un astfel de soft, nu știu cum se va proceda”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Cealaltă instituție la care este folosit un soft antiplagiat este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, achiziționat în 2010 printr-un program de burse doctorale, finanțat din Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU). Fiecare facultate în parte a beneficiat de acest soft.
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu