Lucrările de doctorat, verificate de softuri antiplagiat de la Guvern

Academia de gardă Niciun comentariu la Lucrările de doctorat, verificate de softuri antiplagiat de la Guvern 84

Doar două universități din Iași folosesc astfel de programe.

Ministerul Educației Națio­na­le (MEN) va implementa un program antiplagiat, care va fi folosit în ve­rificarea și depistarea lucră­ri­lor de doctorat copiate.

Momen­tan, nu se știe precis cum va fi fo­losit de in­sti­tuțiile de învățămînt superior. Sin­gurele informații con­crete sînt cele referitoare la costuri. În ultima zi a anu­lui 2013 s-a stabilit că investiția este de 3,5 mi­l­i­oane de euro și va fi susținută din fonduri europene. La licitația pro­iectului au par­ti­cipat do­uă firme românești, dar KPMG Romania S.R.L a fost cîș­tigătoarea, urmînd să asigure de­ru­larea proiectului.

Pe lîngă verificarea lucrărilor de doctorat, firma mai propune și crearea unei platforme comune de lucrări și titluri de doctorat, prin care, pe viitor, programul să poată accesa mai ușor o bază de date pro­prie de unde să facă verificarea. De asemenea, accesul beneficiarilor la acest proiect va fi făcut pe bază de carduri sau cititoare smart-card. Ce nu se menționează în proiect sînt sursele și bazele de date în ca­re se va face căutarea pentru po­si­bile cazuri de fraudă și dacă se iau în calcul și bazele de date inter­naționale.

Plagiatul celor șapte coline

La Iași, doar două universități folosesc la momentul actual sof­turi antiplagiat, însă încrederea în funcționalitate acestora este scă­zu­tă. La Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), doar Facultatea de Economie și Ad­mi­nis­trarea Afacerilor deține și uti­li­zează un astfel de program, „Safe Assign”. „Intențiile ministerului cu a­cest soft sau proiect antiplagiat în­că nu ne sînt cunoscute. Nu știm în ce mod doresc să-l imple­men­te­ze în universități. În principiu, con­si­der că este o măsură corectă să în­cerci să diminuezi proporția pla­giatului, a contrafacerii în ge­neral. De asemenea, universitățile au o a­u­­tonomie, iar ministerul nu poa­te să le controleze. În cazuri precum al nostru, unde deja avem un astfel de soft, nu știu cum se va proceda”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Cealaltă instituție la care este folosit un soft antiplagiat este U­ni­versitatea Tehnică „Gheorghe A­sachi” din Iași, achiziționat în 2010 printr-un program de burse doc­torale, finanțat din Programul O­pe­rațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU). Fiecare facultate în parte a beneficiat de acest soft.

Paul ANDRICI

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top