Lupte de stradă cu sînge și vaselină
Șoc-șoc-groază! 23 martie 2014 Niciun comentariu la Lupte de stradă cu sînge și vaselină 18Se spune că boxul este sportul străzii. Trebuie să stai față în față cu adversarul și să fii mai flămînd de victorie decît acesta. Asta au avut de demonstrat tinerii care au participat săptămîna trecută la Cupa României la Box la seniori, disputată la Sala Polivalentă din Iași. Vineri, 21 martie, 71 de pugiliști și-au încleștat pumnii pentru titlul categoriei de greutate de la care fac parte. Printre ei, au mai fost prezenți Leonard Doroftei, Francisc Vaștag, precum și alte nume ale boxului românesc.
De cum intri în arena Sălii Polivalente din Iași, un miros de spital se joacă cu simțurile tale. De asemenea, o targă și un sarcofag din metal cu un plus roșu în mijloc ne reamintesc că nu sîntem la un meci de volei feminin, ci la o finală de box. Am venit să vedem sînge, și nu o să plecăm acasă pînă ce nu avem un campion…sau mai mulți, în funcție de categorie. Lăsînd „greii” pentru sfîrșitul serii, în primul meci se urcă pentru finala de la 46 de kilograme doi tineri care se măsoară din priviri precum doi cîini de luptă.
„Ăla albastru e mai bun pentru că-i din Reșita. Ăla în roșu e pămînt că m-am luptat și eu cu el acum un an și l-am bătut. Eu dacă mă enervez și cobor acolo jos, îi rup capu” le spune un băiat din spatele meu prietenilor săi. În număr de cinci, acești spectatori au venit mai degrabă la o băută de la colțul blocului dacă e să te iei după pungile de hîrtie în care au cîte o doză de bere și semințele pe care le sparg mai rapid decît jocul de picioare al boxeorilor. Totuși, previziunea tînărului nu se adeverește, iar în mai puțin de 40 de secunde băiatul din colțul roșu prinde o directă care-l lasă pe tînărul din Reșița lat la pămînt. K.O.!
Un croșeu la pateu
Uitîndu-mă în stînga și dreapta, pe lîngă tineri, a venit și un grup de moșuleți care uită de orice formă de artrită atunci cînd țipă la cei din ring încercînd să-i învețe o lovitura nouă. Pe lîngă ei, puțin mai jos de mine, sînt prezenți și un grup de tătici împreună cu fii lor de-o șchioapă. Unul dintre ei, ascuns strategic după genunchiul lui taică-său se bate și el cu adversarul din ring. „Dăi, dăi,dăi! Poc, poc, poc!”. De data asta a cîștigat la puncte. În cea de-a treia finală, trecem de la „poc” la „piu” căci cei doi sportivi se urmăresc în ring într-o coregrafie aproape perfectă, așteptînd ca celălalt să facă o greșeală. Iar cînd în sfîrșit se întîmplă, cei doi sportivi se lovesc fără milă cap în cap precum doi țapi, își sparg amîndoi țeasta și pătează corzile de sînge. „Ce se întîmplă? De ce nu se mai bat?” „I-a chemat doctoru la colț să-i șteargă, să-i dea cu puțină vaselină ca să le treacă și apoi se bat iarăși” răspunde tatăș grijuliu. Dar doar pentru două minute, căci meciul este oprit din cauza sîngerării care nu vrea să se oprească, sportivul roșu fiind declarat cîștigător la puncte.
Odată ce înaintăm în categoriile de greutate, tatuajele devin din ce în ce mai frecvente, iar publicul tot mai fanatic.
Odată ce înaintăm în categoriile de greutate, tatuajele devin din ce în ce mai frecvente, iar publicul tot mai fanatic. „Uăi, dăi la pateu, nu-l lăsa!” țipă pînă în celălalt capăt al sălii un tînăr care pare să-i dea niște croșee tavanului din încăpere. Probabil la fel de intens trăiesc și antenorii, care aflați în colțul sportivilor simulează și ei lupta, se feresc de loviturile inamice, parează și contraatacă cînd e cazul.
Într-unul dintre cel mai spectaculoase meciuri, cei doi pugiliști nu se tem să atace sau să se rănească, unu dintre ei avînd nevoie la un moment dat de niște „vaselină”. Însă chiar și așa, a continuat și a împărțit lovituri cu adversarul, în timp ce sala s-a împărțit în două tabere. Și anume cei care țin cu boxeorul însîngerat și cei care țin cu pugilistul care dă mai mulți pumni. Nu durează mult, totul transformându-se în haos. „Ce-ai zis ba, hai Dinamo? Tu chiar vrei să ne supărăm?” Iar odată cu ultima repriză, și cei doi tineri par să-și ardă toate rezervele de energie. Sportivul roșu prinde un baraj de lovituri, barate însă de adversar, care reușește să prindă cîteva lovituri curate. De aceea, decizia finală nu a surprins pe nimeni, însîngeratul fiind declarat cîștigător. Iar la final, chiar dacă nu am fost de acord cu fiecare decizie a arbitrilor, măcar am învățat de la boxeori cum să dăm „la pateu”.
Adaugă un comentariu