Securitatea studenților ieșeni, o imagine statică pe monitoarele universităților

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Securitatea studenților ieșeni, o imagine statică pe monitoarele universităților 109

În ultimii ani, în campusurile insituțiilor de învățămînt superior ieșene au fost instalate camere de supraveghere video, cu scopul de a spori siguranța studenților. Însă niciunul dintre campusurile ieșene nu este supravegheat în proporție de 100%. În majoritatea cazurilor, jumătate din clădiri sînt monitorizate, însă imaginile stocate pe servere sînt urmărite doar după înregistrarea cazurilor de furt sau agresiune. Cu toate acestea, reprezentanții universităților susțin că datorită acestor sisteme rata infracționalității a scăzut în mod considerabil.

Atît Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cît și Univer­si­ta­tea de Științe Agricole și Me­di­ci­nă Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) au instalate came­re de supraveghere în campus, însă doar parțial. La UAIC, căminele din complexele Tîrgușor și Codrescu, dar și Gaudeamus și Akademos sînt supravegheate în interior și exterior, de cel puțin zece ani. În raportul din 2010 pentru dez­vol­ta­re instituțională și activitate admi­nistrativă al UAIC, pe lista pro­iec­telor propuse, însă care nu s-au re­alizat din cauza lipsei de fonduri se află și cablarea cu sisteme de su­pra­veghere video a complexului Ti­tu Maiorescu. În cazul USAMV, do­tarea cu astfel de sisteme s-a făcut în 2011, pentru majoritatea cămi­ne­lor și pentru cantina din Tîrgușor Copou. De asemenea, și căminele Universității de Medicină și Farma­cie „Grigore T. Popa” (UMF) au fost dotate cu camere de supraveghere încă din anul 2009. Astfel, căminele 1 Mai A, 1 Mai B, T22, 30 Decem­brie P9, 30 Decembrie P10, C9, E1, E5 au instalate cîte patru camere în colțurile clădirilor.

Doar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) sînt instalate camere video atît în jumă­tate din numărul căminelor, cît și în exteriorul acestora sau în peri­me­trul campusului. Sistemul de supraveghere a costat aproximativ 40.000 de euro.

Doar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) sînt instalate camere video atît în jumă­tate din numărul căminelor, cît și în exteriorul acestora sau în peri­me­trul campusului. Astfel, căminele T7, T8, T14, T15, T17, T20 și T21 au sisteme funcționale de supra­veghe­re, care stochează imagini pe ser­ve­rul existent în cămin. Primele ca­me­re în campus au fost instalate în 2002 și înregistrau imagini alb-ne­gru. „Camerele își fac treaba, iar tu ca student ești liber să faci ce vrei, dar dacă greșești ești sancționat. Nu se uită nimeni în mod constant, doar în momentul în care apar re­clamații”, a declarat Bogdan Bu­dea­nu, director al Direcției pentru Ser­vicii Studențești de la TUIAȘI.

Acesta susține că su­prave­ghe­rea în cămine este necesară în pri­mul rînd pentru a evita problemele cauzate de cei din afara campusului. „Am avut acum doi ani cazuri cu hoți care veneau tocmai din Bra­șov, intrau în cămine cînd toată lu­mea dormea, luau laptopuri și telefoane pe care le vindeau în Bucu­rești și apoi se întorceau în Brașov. Și asta se întîmpla pentru că stu­denții de multe ori nu mai încuie ușa și mai mult de trei secunde nu durează ca să ți le ia. E un mediu cu o densitate mare de locuitori, unde studenții nu se cunosc toți între ei și hoții pot acționa repede”, a mai adăugat Bogdan Budeanu.

Pentru diminuarea ratei infrac­ționalității, una dintre măsurile ca­re a fost luată în campusul „Tudor Vladimirescu” a fost instalarea a 55 de camere de supraveghere în ex­teriorul căminelor și pe alei, printr-o investiție de aproximativ 40.000 de euro, în luna decembrie a anului trecut. Sistemul face posibilă stocarea imaginilor timp de 30 sau 45 de zile, termenul legal fiind de mi­­nimum o lună, pe un server care se află în Oficiul IT din căminul T19. Pentru că sistemul permite instala­rea a 64 de camere, în viitor vor mai fi puse încă nouă camere în incinta campusului. „Pînă să fie acest sistem, la un interval de patru ani se mai puneau camere în cămin. De data aceasta am preferat să facem un sistem extern mai eficient. Am observat că în general aceste sisteme au un impact psihologic foar­te bun asupra unui eventual hoț, pen­tru că în momentul în care acesta vede camera, se sperie”, a preci­zat directorul DSS. Această măsu­ră a fost luată ca urmare a con­flic­telor sau altercațiilor care se iscau în zo­na campusului și pentru a spo­ri securitatea studenților. Con­form directorului DSS, această in­vestiție s-a dovedit a fi una foarte e­fi­cientă. „Zonele care pînă atunci e­rau periculoase, acum sînt liniștite și lipsite de altercații. Sau în cazul în care mai există incidente de a­cest gen, prin intermediul imagini­lor îi putem identifica pe cei implicați. De exemplu, doi studenți s-au gîn­dit într-o seară să rupă oglinzile de la opt-nouă mașini, creînd pagube de aproximativ 100 de milioane, în­să au fost prinși și au dosar penal. Sau după un meci de fotbal, un grup de studenți s-a gîndit să spar­gă cauciucurile tuturor mașinilor cu numere de înmatriculare din județul respectiv”.

Securitate în perspectivă

Deși campusurile univer­sită­ți­lor sînt supravegheate de camere video, acestea sînt verificate doar în cazul sesizărilor primite de la studenți sau dacă reprezentanții Poliției solicită înregistrările. „Nu există o persoană care să se uite per­manent la imagini, ci doar cînd se în­tîmplă ceva. În unele cazuri se ve­rifică zilnic, la sfîrșitul zilei”, a de­cla­rat ing. Adrian Neagu, director general administrativ al USAMV. De asemenea, în cazul camerelor si­tuate în interiorul căminelor, a­ces­tea sînt supravegheate de către paz­nicii fiecărui cămin în parte.

Avînd în vedere că la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” campusul „Titu Maiorescu” este sin­gura zonă nesupravegheată, insti­tu­ția de învățămînt și-a propus ca odată cu rea­bi­litarea căminelor C5, C6, C7 și C8, acestea să fie și supravegheate vi­deo.

În viitorul apropiat, univer­si­tă­țile ieșene își doresc să crească nu­mărul camerelor video din cam­pu­suri. Avînd în vedere că la UAIC campusul Titu Maiorescu este sin­gura zona nesupravegheată, insti­tu­ția și-a propus ca odată cu rea­bi­litarea căminelor C5, C6, C7 și C8, acestea să fie și supravegheate vi­deo. „Intenționăm să dotăm și aco­lo cu camere, pentru că ajută foarte mult. De exemplu, acum doi ani în preajma căminului C6 o studentă a fost atacată cu un cuțit și nu s-a mai găsit agresorul. Dacă ar fi fost su­pra­vegheată zona, măcar l-am fi identificat”, a declarat ec. jr. Gheor­ghe Amarandei, director al Direc­ției pentru Servicii Social Stu­den­țești (DSSS). Pînă la începerea no­ului an universitar, UAIC și-a propus ca și cantina Titu Maio­res­cu să fie supravegheată atît în in­teriorul clădirii, cît și în exterior. „Ne-am dori să realizăm acest lu­cru pentru că de-a lungul vremii am avut persoane care au forțat noap­tea ușa și au încercat să fure. În in­terior, camerele de luat vederi ar fi utile pentru a vedea cum își fac da­toria doamnele de la bucătărie sau de la casierie sau dacă se comportă adecvat cu studenții”, a mai adă­u­gat directorul DSSS.

De asemenea, USAMV și-a pro­pus ca în viitorul apropiat să fie in­stalate camere video și în inte­ri­orul universității, însă la momentul ac­tual se află doar la stadiul de ide­e.

Tot pentru începutul anului vii­tor și-a propus și TUIAȘI să spo­reas­că securitatea din campus prin introducerea unui sistem de acces în cămine pe bază de carduri, dar și a unui sistem pe bază de bariere  pentru studenții care au mașină. „Astfel fiecare student va avea pro­priul card, care să spunem că va cos­ta aproximativ cinci lei și pe care îl va preda la finalul anului. În cazul în care un decan al unei facultăți ia decizia ca și intrarea în facultate să se facă pe baza cardului, trebuie doar să cumpere cititoare”, a de­cla­rat directorul DSS al TUIAȘI.

Deși pentru mai multă sigu­ran­ță, ima­ginile ar necesita și o moni­torizare permanentă, repre­zen­tan­ții instituțiilor de învățămînt supe­rior spun că această măsură este una realizabilă doar teoretic, fiind necesar un număr mai mare de an­gajați pentru a supraveghea constant activitatea din campusuri, chiar da­că acest lucru ar fi „100% pro­fesio­nist și sigur”.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top