Misive ascunse în Turn
De pe scena Iașului 17 octombrie 2014 Niciun comentariu la Misive ascunse în Turn 10Sîmbăta trecută, 11 octombrie, la primul etaj al Turnului Golia a avut loc lansarea volumului și vernisajul expoziției „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”. Pînă marți, vizitatorii mai pot admira reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714, în prezent aflate în depozitele Arhivei Naționale Istorice Centrale din București.
În deschiderea evenimentului, starețul Mănăstirii Trei Ierarhi a adus în discuție că momentul dinaintea martiriului, cînd domnitorul Constantic Brâncoveanu și-a îmbărbătat fiul cel mic, atunci a demonstrat că „a știut pentru ce a trăit și pentru ce a fost gata să moară. Această putere ne este pusă astăzi ca mărturie în aceste documente făcute cu responsabilitate, care povestesc despre înțelepciunea marelui voievod.” Starețul a mai atras atenția apoi că domnitorul a dat importanță tipăriturilor și înzestrărilor nu doar din mănăstirile românești ci și din „Sfântul Munte, Serbia sau alte locuri ortodoxe vădind prin asta lărgirea sufletului”.
Mai departe, Catrina Nicolae, primar al comunei Potlogi, Dâmbovița, un partener al proiectului, a vorbit despre viitorul Palatului Brâncovenesc, care în prezent beneficiază de 10 milioane de euro pentru renovări, sumă obținută în urma unui proiect european. „Dorința noatră este ca la sfîrșitul acestor lucrări care ar trebui să se încheie în 2015, Palatul Brâncovenesc să intre în circuitul turistic. Pentru că la noi, există o vorbă: «capitala țării românești a fost la Târgoviște, a fost la București și pe vremea lui Brâncoveanu a fost și la Potlogi»” a adăugat Catrina Nicolae. Claudiu Turcitu, sef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții în cadrul Arhivelor Naționale Istorice Centrale a menționat despre proiect, că cea mai grea parte a fost cea de depistare a documentelor brâncovenești prezente în arhive. De asemenea, acesta a mai spus cu privire la colecție că prima parte este întocmită de către documente și acte din cancelaria lui Constantin Brâncoveanu. În cea de-a doua parte, formată din peste 250 de misive diplomatice și corespondențe particulare, „am selectat din păcate doar două pentru această expoziție. Este vorba despre o copie a condicii de afaceri importante a statului otoman precum și de o scrisoare importantă, fiind vorba despre îngăduința Principelui Apaffi de ridicarea bisericii și a școlii românești din Făgărași” a completat Claudiu Turcitu.
Proiectul „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă” a fost inițiat de către Asociația de tineret DAR Development Association finanțat de către Ministerul Culturii, urmînd ca expoziția să plece mai departe către Târgoviște, Satu Mare, Viena și Istanbul.
Adaugă un comentariu