Figurile emblematice ale Iașului, premiate la „Seara Valorilor”

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Figurile emblematice ale Iașului, premiate la „Seara Valorilor” 56
Seara valorilor

Primăria Municipiului Iași a organizat marți, 14 octombrie, „Seara Valorilor”, o gală a ex­ce­len­ței care a devenit tradiție pentru capitala Mol­dovei. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul programului sărbătorilor Iașului. Gazdele festivității au fost actrița Daniela Nane și primarul Gheorghe Nichita.

Aflată la cea de-a XXII-a ediție, „Seara Va­lo­rilor” este an de an un prilej de a celebra activitatea unor personalități marcante ale co­mu­nității noastre. Anul acesta, patrimoniul cultural ieșean a fost celebrat în prezența premie­ru­lui și a Ministrului Culturii, Victor Ponta, îm­preună cu soția sa, Daciana Sîrbu, a Mitro­po­li­tului Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a vi­ce­premierului Daniel Constantin și a Episcopului de Iași, Petru Gherghel. Lor li s-au alăturat academi­cieni și reprezentanți ai instituțiilor de în­vă­ță­mînt liceal sau superior, parlamentari ieșeni, Minis­trul Muncii, Rovana Plumb, și președintele Institutului Cultural Român, Zamfiroiu Lilian.

„O comunitate este puternică în măsura în care știe să își recunoască și să își aprecieze per­sonalitățile. Apreciindu-i pe cei care sînt oa­meni de valoare nu facem altceva decît să cinstim orașul, să-i dăm vizibilitate și notorietate”, a declarat primarul Gheorghe Nichita în des­chi­derea galei. Apoi, premierul Victor Ponta a ur­cat pe scenă alături de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru a felicita ini­ția­tiva ieșenilor de a-și premia reperele culturale, academice sau civice. Prim-ministrul a declarat că susține Iașul în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană în anul 2021.

Primele premii, cele din categoria de Ex­celență în Educație, au fost înmînate de șefa Ins­pec­to­ratului Școlar Județean Iași (ISJ), prof. dr. Ca­melia Gavrilă, alături de premierul României pen­tru 13 elevi ieșeni. Cea de-a doua categorie de distincții, Premiile Pogor, le-au fost acordate directorului Teatrului Luceafărul, Ioan Holban, pentru întreaga sa activitate în domeniul isto­ri­cii şi criticii literare, scriitorului Constantin Pa­rascan pentru munca şi opera exegetică dedi­ca­tă creaţiei lui Ion Creangă, și directorului-ad­junct al Bibliotecii Județene „Gheorghe-Asachi” din Iași, Valeriu Stancu, pentru cei peste 40 de ani consacrați păstrării, îmbogățirii și pro­mo­vă­rii culturii ieșene. Apoi, premiul de Excelență în domeniul Cultural-Artistic a fost înmînat de artistul Felix Aftene pictorului Jeno Bartos și criticului literar Florin Faifer pentru eforturile depuse în buna desfă­șu­rare a activității artistice ieșene.

De opt ani, premiul pentru jurnalism „Van­da Condurache” este acordat de prof. univ. dr. Daniel Condurache. Anul acesta, Otilia Băli­niș­teanu, redactor la cotidianul „Lumina”, a fost pre­miată pentru activitatea sa jurnalistică. Premiul de Excelenţă pentru Implicarea în Proiectele Co­munităţii a fost acordat Fundaţiei Solidaritate şi Speranţă pentru proiectele so­ciale implementate în Municipiul Iaşi, iar premiul categoriei Ex­celenţă în Afaceri a fost re­vendicat de SC Con­tinental Automotive Ro­mâ­nia, filiala Iaşi, pentru contribuția semnificativă adusă dezvoltării mediului de afaceri ieșean.

Cetăţenii de Onoare de anul acesta ai Iașului sînt prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, pro­rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” din Iași, managerul Institutului Na­țional de Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru. „Povara aceasta este prea grea, și atunci vă rog să îmi dați voie să o împart. Cu părinții mei, dascăli de țară, cu soția mea, cu două instituții prestigioase ale Iașului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Și, cel mai ușor de făcut, îngăduiți-mi să împart această povară cu studenții mei care reprezintă singura mea rațiune de a exista”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Condurache.

Programul artistic al galei a fost susținut de artiștii Operei Naționale Române ieșene. De ase­menea, în premieră la Iași, artiștii de la Gran Ga­la Flamenco din Barcelona au susținut un pro­gram cu tematică culturală spaniolă cu care au încheiat gala.

Sursă foto: Dan LUCA – ziaruldeiasi.ro

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top