Iașul a prins podiumul la numărul de locuri pentru rezidențiat

Academia de gardă Niciun comentariu la Iașul a prins podiumul la numărul de locuri pentru rezidențiat 16
Rezidentiat

Iașul se află pe poziția a treia la nu­mărul de locuri scoase la concursul național de intrare în re­zi­den­țiat, după București și Cluj-Napoca.
Mi­nis­­terul Sănătății a pu­­blicat săptă­­­­­mî­na trecută lista locurilor scoase la con­­curs și potrivit acesteia, centrul universitar medical din Iași are alocate pentru domeniile medi­ci­nă, medi­ci­nă dentară și farmacie 424 de locuri, cu 306 mai puține decît cele alocate Bucureștiului și cu 38 mai puține față de cele destinate centrului din Cluj-Napoca.

Cu toate că Iașul a prins podiumul, profesorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” (UMF) spun că există în continua­re specialități deficitare, în care lu­crea­ză specialiști prea puțini în com­pa­ra­ție cu dezvoltarea domeniului de ac­ti­vitate. Lipsa înregistrată la aceste specializări afectează funcționarea sistemului medical.

„Specialitățile de­ficitare sînt cele care s-au dezvoltat mai mult, în momentul de față, spre exemplu, radioterapie. Avem foarte pu­țini specialiști în domeniu, iar ne­voia de radiotera­­­­­p­euți este din ce în ce mai mare pentru că institutele specializate, cum ar fi cele din Iași, Bu­curești, Cluj-Napoca și din Tîrgu Mu­reș, au dotări cores­punzătoare. Din păcate această specialitate nu a fost promovată, astfel că ne dorim ca anul acesta să fie doritori pentru această specialitate. Alte specialități problematice sînt chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară, unde sînt pu­țini specia­liști”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medi­ci­nă de la UMF.

Pentru examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății pe data de 23 noiembrie, Iașul are alocate anul acesta 320 de locuri în domeniul medicină, comparativ cu 665 de locuri oferite Bucureștiului și 378 pentru Cluj-Napoca. Însă centrul universitar medical Iași are alocate cele mai multe posturi în domeniul medicinei dentare – 70 – și al farmaciei, unde i-au fost repartizate 34 de locuri.

Examenul de rezi­­­dențiat este susținut de absol­­­­­venții univer­sită­ți­lor de medicină din țară și presu­pu­ne începerea unui stagiu de specialitate. Anul acesta, concursul va fi or­ga­nizat simultan în șase centre universitare din țară: București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mu­reș și Craiova.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top