Opera lui Nicolae Steinhardt a fost dezbătută la propunerea editurii Polirom

Academia de gardă Niciun comentariu la Opera lui Nicolae Steinhardt a fost dezbătută la propunerea editurii Polirom 19
Nicolae Steinhardt

Dezbaterea pe tema perso­na­li­tății complexe a scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt a avut loc marți, 21 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Totodată, s-au pre­­zentat cele 17 volume ce cu­prind opere semnate de autorul Ni­co­lae Steinhardt apărute pînă în pre­zent la editura Polirom, cu sprijinul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia, din județul Mara­mureș.

Invitații dezbaterii au fost pr. Constantin Sturzu, reprezentant al Mitropoliei Mol­dovei şi Buco­vi­nei, prof. univ. dr. Antonio Patraş, de la Fa­cultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cu­za” din Iaşi, arhim. Macarie Motogna, de la Mănăsti­rea „Sfânta Ana” Rohia, conf. univ. dr. Florian Roatiş, de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar de Nord din Baia Mare, conf. univ. dr. George Ardeleanu, de la Fa­cul­ta­tea de Litere din cadrul Uni­ver­si­tății Bucu­reşti, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca. Evenimentul a fost moderat de Adrian Şerban, director editorial Polirom.

Volumul „Jurnalul fericirii”, cea mai cunoscută operă semnată de N. Steinhardt, a fost concep­u­tă în trei variante. Prima variantă, cea scrisă în 1970, a fost con­fis­ca­tă de organele Securității în 1972, motiv pentru care autorul a res­cris opera, astfel apărînd varianta a doua, mai amplă. În anul 2002, la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia a fost descoperită o a treia va­riantă a operei, incom­ple­tă, des­pre care se crede că ar fi unifica­rea primelor două volume. Conf. univ. dr. Florian Roatiş de la Fa­cul­tatea de Litere din Cen­trul Uni­versitar de Nord din Baia Mare le-a reamintit ieșenilor că pe vremea în ca­re Steinhardt era încarcerat, în „O­pi­nia Stu­den­țească” au apărut opt texte semnate de acesta. Prof. univ. dr. An­to­nio Patraş, de la Fa­cul­tatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cu­za” din Iaşi a de­clarat că „ci­tin­du-l pe Steinhardt învățăm să fim mai buni, mai toleranți și chiar mai inteligenți”.

Cu prilejul acestui eveniment, ieșenii au avut ocazia să îl cu­noas­că pe Stein­hardt și în posturile de eseist sau critic literar, nu numai în cea de scrii­tor, așa cum el este cunoscut publicului larg.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top