Opera lui Nicolae Steinhardt a fost dezbătută la propunerea editurii Polirom
Academia de gardă 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la Opera lui Nicolae Steinhardt a fost dezbătută la propunerea editurii Polirom 19Dezbaterea pe tema personalității complexe a scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt a avut loc marți, 21 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Totodată, s-au prezentat cele 17 volume ce cuprind opere semnate de autorul Nicolae Steinhardt apărute pînă în prezent la editura Polirom, cu sprijinul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia, din județul Maramureș.
Invitații dezbaterii au fost pr. Constantin Sturzu, reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prof. univ. dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, arhim. Macarie Motogna, de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, conf. univ. dr. Florian Roatiş, de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar de Nord din Baia Mare, conf. univ. dr. George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca. Evenimentul a fost moderat de Adrian Şerban, director editorial Polirom.
Volumul „Jurnalul fericirii”, cea mai cunoscută operă semnată de N. Steinhardt, a fost concepută în trei variante. Prima variantă, cea scrisă în 1970, a fost confiscată de organele Securității în 1972, motiv pentru care autorul a rescris opera, astfel apărînd varianta a doua, mai amplă. În anul 2002, la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia a fost descoperită o a treia variantă a operei, incompletă, despre care se crede că ar fi unificarea primelor două volume. Conf. univ. dr. Florian Roatiş de la Facultatea de Litere din Centrul Universitar de Nord din Baia Mare le-a reamintit ieșenilor că pe vremea în care Steinhardt era încarcerat, în „Opinia Studențească” au apărut opt texte semnate de acesta. Prof. univ. dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a declarat că „citindu-l pe Steinhardt învățăm să fim mai buni, mai toleranți și chiar mai inteligenți”.
Cu prilejul acestui eveniment, ieșenii au avut ocazia să îl cunoască pe Steinhardt și în posturile de eseist sau critic literar, nu numai în cea de scriitor, așa cum el este cunoscut publicului larg.
Adaugă un comentariu