Flirtînd cu Google

Pastila de după Niciun comentariu la Flirtînd cu Google 10

Creat pe 12 august 1997 într-o ba­ză militară americană, Skynet avea ro­lul de a elimina erorile umane și reac­țiile întîrziate ale acestora în cazul u­nui atac inamic. Sistemul de calculator a început să învețe singur într-un ritm exponential, iar pe 29 august a căpătat conștiință de sine, îngrozindu-i pe in­gi­neri și determinîndu-i să-l distrugă. To­tuși, Skynet a realizat ce se întîmplă și a concluzionat că planetei i-ar fi mai bine da­că oamenii ar fi exterminați. De aceea, Skynet lansează de la baza militară pe ca­re o are în subordine mai multe rachete nuc­leare către Rusia.

Armata roșie nu a stat mult pe gînduri și a răspuns cu aceeași monedă, determinînd debutul „Zilei Judecății”, în urma căreia mor peste 3 miliarde de oa­me­ni. Urmîndu-și planul mai departe, Skynet pune bazele unor fabrici din care ies nu­meroși androizi cu un singur scop în codul de programere: stîrpirea rasei u­ma­ne.

***
Deși am trecut de mult de anii ’90, calculatoarele încep să devină din ce în ce mai deștepte, iar Ray Kurzweil, șeful inginerilor de la Google pre­co­nizează că în 2029 acestea vor depăși intelectul uman și vor putea să ne în­țeleagă limbajul. Acesta din urmă a mai prezis momentele în care un cam­pion mondial la șah va fi bătut de către un software sau modul în care Internetul va conecta ca într-o pînză de păianjen lumea întreagă. Deja a­vem programe care ne recunosc vocea și mașini care se conduc singure iar în o­pi­nia lui Ray, nu va mai trece mult pînă ce un robot va putea face glume în­tr-un bar, să flirtreze cu un om la o întîlnire, sau cine știe, să pună sub stă­pînire lumea.

Totuși, problema nu e că roboții devin prea deștepți, ci că oamenii de­vin prea leneși. Am ajuns să vedem tehnologia precum o nevoie exis­ten­ți­ală a noastră, care a devenit o parte funcțională a vieții. Acum, printre ne­voile primare de mîncare, apă, adăpost și căldură am înghesuit și o bu­ca­tă de plastic care de preferat, se poate conecta și la Internet. Dacă peste 15 ani un android de la Skynet bate la ușă, o să-i spunem politicos să aștepte pentru că nu am terminat de verificat notificările de pe Fa­cebook.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top