Călare pe motoarele chirurgiei

1001 de chipuri Niciun comentariu la Călare pe motoarele chirurgiei 19

Atunci cînd îl întîlnești pe stra­dă, nu crezi că e chirurg. Îmbrăcat în cos­tum de motociclist, cu geacă de pie­le, pe o motocicletă im­pună­toa­re ca mărime și cu o cască neagră mată. Așa apare în fața Spitalului Repub­li­can din Chișinău, Ion Cu­cu, cel ca­re își petrece aici mai bine de opt ore pe zi. Abia dacă îl mai recunoști după ce-și îmbracă halatul verde și bo­ne­ta albă chirur­gi­cală. E înalt și zdra­văn, cu umerii lați și tot timpul stă în­covoiat pentru că ceilalți din jurul lui sînt mult mai scunzi. Atun­ci cînd povestește ceva, ține să ada­uge în fiecare istorioară o doză de u­mor pentru ca lumea să se simtă mai de­gajată și să nu îl vadă doar ca un me­dic.

Ziua lui e împărțită pe minute, di­mineața e chirurg, iar după amiază e ginecolog la o clinică privată. A ter­minat Universitatea de Stat de Me­di­cină și Farmacie „Nicolae Tes­temi­țea­nu” , însă atunci nu-și imagina că va ajunge în postura unui salvator de vieți umane, mai ales cînd își amin­tește care era îndeletnicirea lui din timpul studenției. „Pe vremea cînd eram student, îmbălsămam cadav­re pentru a face niște bani în plus. E­ram bine plătit, mai ales că nu prea se gă­seau doritori pentru un asemenea job”, povestește el zîmbind sincer.
În fiecare zi sal­vează viața cuiva fă­ră să aș­tep­te mulțumiri. „Cînd a­bia începeam ca­riera de chirurg, nu credeam că e a­tît de complicat la ni­vel psihologic. Exis­tă pacienți, pentru care chiar dacă lup­ți din răs­pu­teri să-i salvezi, ei ori­cum mor și e greu să treci peste”, spu­ne el în timp ce privirea îi coboară lin pe foile din fața sa, ca și cum ar cău­ta ceva important pe masă. Chi­rurgul mai mărturisește că simte în­t­otdeauna o presiune atunci cînd ie­se din sala de operație și trebuie să le co­munice rudelor pacientului că persoana dragă lor nu mai trăiește.

Garajul, hrană pentru suflet

Atunci cînd timpul îi permite, se refugiază în garaj la colecția sa de mo­­tociclete, de care are grijă ca de pro­­priul copil. Iar cînd este che­mat la vreun congres medical în al­tă țară, ține neapărat să meargă cu vehiculul său pe două roți, pentru că de fie­ca­­re dată are parte de emo­ții și aventuri care-l marchează. Spune el că ali­­na­rea sufletului o gă­sește în garaj un­­de poate să stea ore în șir, să mai strîn­gă un șurub, să mai umfle roțile. Toa­­te acestea pe ritm de rock ‘n’ roll. Cînd vine vorba des­pre viața personală e reținut, însă despre fi­ica sa po­ves­teș­te cu drag și cu ochii blînzi. „Am o fată de opt ani pe ca­re o duc în fie­ca­re di­mi­neață la școală cu motocicle­ta. În­cerc să o în­văț să nu-i fie frică de nimic”, adaugă el. A­cum la 40 de ani își dorește să-și în­de­pli­­nească un vis pe care îl are în­că din co­pilărie, să primească licență de pi­­lot privat. „Nu fac prea des planuri de vi­itor, totul mer­ge de la sine. Da­că-mi iau li­cen­ța o să fie o întîmpla­re, poate mă las de bistu­riu ”, spu­ne zîmbind re­­tras ca și cum deja se gîn­dește să fu­­­gă din cabinet, să urce în cabina avi­­­onului și să se în­de­păr­te­ze cît mai tare de oboseală.

de Daniela VLAS

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top