Pata neagră de pe harta lumii
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 18 noiembrie 2014 1 comentariu la Pata neagră de pe harta lumii 67Imaginați-vă un loc în care execuțiile publice și crimele în masă sînt comise în numele lui Allah (n.r. Dumnezeu, în arabă), granițele internaționale sînt ignorate, oameni nevinovați sînt crucificați și decapitați, femeile sînt vîndute ca sclave, iar legea este făcută de teroriști și arme. Deși în secolul XXI acest spațiu pare o distopie, el este cît se poate de real. Aici, în deșerturi uitate de lume din vestul Siriei pînă în estul Irakului, gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS/ISIL) a declanșat jihadul (războiul sfînt).
O lume brutală, în care domnesc anarhia și artileria de război, s-a conturat în Orientul Mijlociu. În acest teritoriu extremiștii islamici au instaurat teroare cu scopul de a aduna toți musulmanii din lume să trăiască într-un singur Stat Islamic guvernat de Legea Sharia (nr. legislație islamică). Primul pas pentru atingerea acestui scop, cel de a înființa un califat, a fost făcut în iunie 2014. Atunci ISIS şi-a schimbat numele în Statul Islamic (IS), iar Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat, le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să lupte alături de el în jihad.
IS este formată din aproximativ 20.000 – 30.000 de membri dintre care 15.000 de persoane se estimează că ar fi de alte naționalități. Lupta se dă acum între membrii IS și grupurile care se opun supremației extremiștilor alături de SUA împreună cu ţări aliate în cadrul operaţiunii de reprimare a acestei inițiative violente, printre care se numără Franța, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein. După 13 ani de război contra terorismului, după căderea lui Bin Laden și tăcerea Al-Qaeda, noi fanatici islamiști tulbură acum apele cu o cruzime neînchipuită.
Pînă în februarie 2014, IS a fost integrat în Al-Qaeda, însă datorită cruzimii membrilor lui, acesta a fost exclus, iar în prezent cele două grupări sînt rivale. Format în mare parte din foștii soldați ai armatei lui Saddam Hussein, IS este considerată a fi cea mai puternică grupare teroristă a lumii. Ea reprezintă o amenințare mondială care a îngrozit lumea prin cruzimea ei, iar o dovadă a acestui lucru sînt fotografiile macabre de pe rețelele de socializare, decapitări filmate și încărcate pe Internet.
Pe lîngă soldații armatei siriene capturați și jurnaliștii – în special cei de origine americană – au devenit ținta grupării pentru a pune presiune pe puterile mondiale în speranța că vor înceta să ia măsuri împotriva IS. Decapitările a doi jurnaliști, Jim Foley și Steven Sotloff, au fost filmate și postate pe Internet. De asemenea, gruparea a revendicat atacurile în care au fost ucişi mii de civili irakieni și desfășoară în același timp o campanie de genocid împotriva creștinilor, pe lîngă atacurile asupra unor ținte guvernamentale și militare.
Un război cibernetic
Lupta împotriva IS a acaparat mai multe planuri: de la spațiul aerian, pînă la cel terestru sau virtual. Membrii grupării au înțeles puterea rețelelor de socializare, utilizînd platforme precum Youtube, Twitter, Facebook și Tumblr pentru a atrage de partea lor membri ai rivalei Al-Qaeda, dar și pentru a recruta oameni din toată lumea care le împărtășesc convingerile. În plus, ei editează în mai multe limbi – inclusiv în engleză – o revistă online de propagandă intitulată „Dabiq”. Din taberele de concentrare, ei țin legătura cu potențiali recruți pe site-ul Ask.fm, unde militanții le răspund acestora la întrebări despre viața ca membri ai acestei grupări, îndemnîndu-i totodată să li se alăture.
Prezența IS în mediul virtual a determinat membrii grupării de hackeri Anonymous să le declare război cibernetic. Inițial, gruparea extremistă a spart un cont de Twitter al hackerilor, iar aceștia le-au declarat război atît lor, cît și țărilor care le sprijină. Fiindcă atacurile au loc la granița cu Turcia, iar această țară nu intervine pentru a reprima acțiunile violente demarate de IS, site-urile guvernului turc au fost atacate de hackeri. Această acțiune vine ca un avertisment pentru ce li se poate întîmpla turcilor dacă statul va închide ochii în fața masacrului. Poziția adoptată de Turcia vizavi de conflict este criticată și de liderii mondiali în contextul în care ea deține una dintre cele mai puternice armate din NATO și este situată strategic între Europa și Asia.
Membrii grupării au înțeles puterea rețelelor de socializare, utilizînd platforme precum Youtube, Twitter, Facebook și Tumblr pentru a atrage de partea lor membri ai rivalei Al-Qaeda, dar și pentru a recruta oameni din toată lumea care le împărtășesc convingerile.
În lumea occidentală îngrijorarea crește, iar guvernele se confruntă cu o problemă fără precedent în istorie: din ce în ce mai mulți cetățeni ai SUA, UE, Canada, Japonia sau Australia părăsesc fără tragere de inimă aceste spații democratice pentru a se alătura grupării extremiste. De asemenea, există pericolul ca noii membri să se întoarcă acasă pentru a recruta la rîndul lor alți cetățeni sau pentru a pune la cale atacuri teroriste, în condițiile în care actele lor le permit să se deplaseze cu ușurință dintr-un stat în altul.
Califul Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării, se află de puțin timp pe locul 54 în topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume. Deși nu se știe cît va rezista acesta în clasament, ca lider al combatanţilor din cadrul grupării militante, el poate ordona atacuri teroriste oriunde în lume și acum plănuiește să fundamenteze un sistem monetar propriu. În subordinea lui se află doi deputați – unul răspunde de Siria, iar celălalt de Irak -, cîțiva consilieri, un cabinet responsabil cu finanțarea, securitatea, prizonierii sau recrutarea și liderii locali din orașele aflate sub stăpînirea IS.
Puterea IS vine din tacticile de război, armele furate sau cumpărate de pe piața neagră, instruirea luptătorilor și resursele financiare în valoare de două miliarde de dolari. Banii au fost adunați din prăzi de război (nr. jafuri, taxe de protecție impuse creștinilor, răscumpărări), donații de la persoane private cu interese în regiune și din vînzarea la prețuri subevaluate a petrolului și a antichităților din terenurile aflate în regiuni pe care le controlează. Astfel, gruparea este considerată drept cea mai bogată mişcare teroristă activă la ora actuală în lume.
Văzînd cum IS cîștigă tot mai mult teren, mulți occidentali se întreabă de ce SUA nu intervine puternic în teritoriile controlate de extremiști pentru a înnăbuși conflictul. Președintele Barack Obama a prezentat recent o strategie militară pe care o va implementa în Siria, acolo unde este punctul forte al grupării, prin care intenționează să atace pe cale aeriană teroriștii. La baza strategiei stă un singur scop: slăbirea puterii extremiștilor pentru a distruge în cele din urmă această amenințare. Dar oare după modelul Al-Qaeda va fi eradicată și ideea IS sau după exterminarea grupării vor apărea noi extremiști care aspiră la înființarea unui Stat Islaminc?
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!