Alfabetul Lego

Primul răcnet Niciun comentariu la Alfabetul Lego 18
Imprimantă Braille

În lume există aproape 300 de milioane de persoane ce nu pot vedea, iar 90% dintre ei trăiesc în state în curs de dezvoltare. Pentru a se descurca, aceștia folosesc de multe ori imprimante Braille, al cărui preț poate ajunge și la două mii de dolari. Anul acesta însă, pe piață a ieșit un model mai ieftin, mai silențios și mai ușor în greutate, intitulat Braigo 2.0. Dispo­zi­ti­vul a fost construit de Shubham Banerjee, un băiat de 13 ani. Acesta a folosit piese de Lego, cu care a reuşit să dezvolte prima parte a proiectului său, de aici venind şi numele companiei Brai­go: Braille şi Lego. Părinţii l-au ajutat să cumpere restul materialelor şi Banerjee a testat, cu succes, imprimanta sa.

Costul actual al unei imprimante Braille este de aproape două mii de dolari, dar prototipul lui Banerjee este de patru ori mai ieftin. Fiind realizat din materiale de plastic, piese de Lego, dispozitivul este totodată și mai ușor decît predecesorii săi. Ideea băiatului i-a venit în urmă cu un an, atunci cînd a găsit un flyer care promova o strîngere de fonduri pentru oamenii orbi. În­tre­bîn­du-se cum pot aceştia citi, el a aflat despre limbajul Braille şi cît de complicat este procesul de printare a cărţilor pentru cei care suferă de această deficienţă. „Cînd am aflat cît costă o im­pri­mantă Braille, nu mi-a venit să cred. Am vrut să îi ajut pe oameni, aşa că am încercat să construiesc un dispozitiv din materialele pe care le aveam la dispoziţie”, a povestit Banerjee.

Micul inventator a folosit concepte de proto­ti­puri rapide prin intermediul cărora acesta a în­cer­cat să construiască modele și să le progra­me­ze. Pînă a ajunge la versiunea finală, care a fost ca­pabilă să imprime cele șase puncte într-o sec­ven­ță dorită conform standardelor Braille, acesta a construit alte șapte imprimante. Apoi, băiatul a programat literele de la A la Z și a utilizat o hîrtie simplă (calculator paper) pentru a printa cuvintele în alfabetul orbilor. Shubham Banerjee are doar 13 ani, dar este recunoscut în lumea în­trea­gă ca unul dintre cei mai promiţători antrepre­nori. El a primit premiul The Tech Awards 2014 şi o invitaţie la Casa Albă pentru un eveniment dedicat tinerilor antreprenori şi inventatori. Pe lîngă acestea, compania Intel a fost impresionată de idee şi a decis să investească în dezvoltarea produsului. Astfel, Banerjee a devenit cel mai tînăr antreprenor în care o companie de capital a hotărît să investească. Cu finanţarea primită, Banerjee spune că vrea ca Braigo Labs să dezvolte un alt prototip care să semene cu o im­primantă normală. El vrea ca produsul să intre pe piaţă pînă la sfîrşitul anului 2015.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top