Alegerile locale din Republica Moldova, în cheia Kremlinului sau a Bruxellesului?
Cap în cap 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la Alegerile locale din Republica Moldova, în cheia Kremlinului sau a Bruxellesului? 21Partidele pro-europene din Republica Moldova vor da un test destul de important pe 14 iunie cînd cetăţenii moldoveni sînt chemaţi în faţa urnelor, pentru a-şi alege viitorii edili într-un moment dificil pentru viitorul ţării, care se află pe punctul de a intra în recesiune economică.
În această situaţie, partidele aflate în orbita Kremlinului vor supralicita pe această temă şi vor muta campania electorală către integrarea Republicii Moldova spre Uniunea Euro-Asiatică, în timp ce partidele pro-europene (şi aici mă refer la PLDM şi PDM) trebuie să explice electoratului asocierea cu PCRM şi susţinerea unui cabinet minoritar Gaburici, în detrimentul unei alianţe fireşti cu PL. În bătălia alegerilor locale, partidele pro-europene au un mare handicap întrucît nu acţionează unitar iar temele europene au fost anulate de PLDM şi PDM în momentul în care s-au asociat cu PCRM la guvernare. De cealaltă parte, PSRM, PCRM şi formaţiunea oligarhului ruso-moldovean Renato Usatâi par decise cu sprijinul financiar al Moscovei să-şi adjudece victoria în alegerile locale, în contextul în care visul european s-a destrămat, iar PLDM şi PDM nu au reuşit să cîştige bunăvoinţa Bruxellesului întrucît nu au fost interesate de eradicarea corupţiei.
Bătălia principală din alegerile locale se va desfăşura la Chişinău între candidatul PL, Dorin Chirtoacă şi candidatul PSRM, Zenaida Greceanâi, care a mai încercat să cîştige primăria capitalei moldave în anul 2005. Ca imagine, în avantaj este Chirtoacă care se află în postura de edil şef al Chişinăului din 2007, fiind un pro-european convins în vreme ce Greceanâi are probleme pe subiectul 7 aprilie 2009 cînd din postura de prim ministru la ordinele lui Vladimir Voronin a anunţat că vor fi folosite armele de foc şi tortura împotriva tinerilor care manifestau atunci în stradă. „Nu a fost o surpriză. Din păcate, este pentru a doua oară cînd Zinaida Greceanâi candidează la funcţia de primar nu atît din proprie iniţiativă, dar mai curînd la cerere: în 2005 acest lucru i l-a cerut Vladimir Voronin, iar acum în 2015 – acelaşi lucru i l-a cerut Igor Dodon. Nu ştiu cît de bine le stă celor doi să se ascundă în spatele unei femei, eu unul aşa nu aş face. Pauza de participare la alegeri a fost de 10 ani, în acest timp doamna nu tocmai s-a manifestat în ceea ce priveşte Chişinăul şi problemele acestuia, iar în anul 2011, fiind proaspăt aleasă în funcţia de consilier municipal, a abandonat-o în favoarea funcţiei de deputat”, a declarat Dorin Chirtoacă, în presa centrală de la Chişinău. Potrivit edilului şef al capitalei moldave, este inexplicabil faptul că Zenaida Greceanâi care provine dintr-o familie moldovenească deportată de ruşi în 1949 în Siberia, s-a regăsit la comunişti şi la socialişti care „ridică în slăvi regimul comunist de la Moscova”.
La rîndul său, Greceanâi s-a mărginit în a declara că: „va fi mai bine în toată ţara, dacă la conducerea statului şi a Chişinăului vor veni oameni profesionişti, care să muncească pentru cetăţeni şi oameni. Să nu se preocupe mai mult de problemele proprii, decît de cele ale statului”. Chiar dacă Chirtoacă şi-a dovedit calităţile de bun gospodar al Chişinăului îi va fi foarte greu să cîştige fără sprijinul PLDM şi PDM în faţa banilor Moscovei care vor fi alocaţi PSRM pentru sprijinirea lui Greceanâi, după modelul deja patentat cu succes în cazul Irinei Vlah, în recentele alegeri încheiate în Găgăuzia. În momentul de faţă, Zenaida Greceanâi nu a prezentat un proiect concret pentru dezvoltarea Chişinăului ci doar un slogan frumos ambalat de Kremlin: „Va fi bine…..pentru că Moscova veghează”.
„Zenaida Grecianâi este un candidat care nu corespunde pentru postul de primar al Chişinăului, deoarece nu are experienţă de administrare a oraşului şi pentru că e prea implicată în politică”, a declarat Victor Şelin, preşedintele Partidului Social-Democrat, citat de kp.md. În opinia liderului PSDRM, candidatul PSRM pentru primăria Chişinăului „va avea nevoie de patru ani doar pentru a memora denumirile străzilor capitalei”. O problemă de imagine pentru credibilitatea şi onestitatea candidaţilor PSRM în campania pentru alegerile locale o furnizează însuşi liderul formaţiunii, Igor Dodon acuzat în presa centrală de la Kremlin că a primit 500.000 de dolari pe săptămînă pentru partid şi implicit pentru candidatura Irinei Vlah în alegerile din Găgăuzia, bani pe care liderul PSRM nu îi poate justifica oamenilor lui Vladimir Putin.
Astfel, jurnaliştii de la publicaţia og.ru au sugerat citînd surse din cadrul administraţiei centrale de la Kremlin că Dodon şi-ar putea pierde statutul de politician prorus numărul 1 din Republica Moldova pe motiv că nu poate să justifice cum a utilizat aceşti bani. În acest sens, jurnaliştii ruşi mai citează surse din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova care afirmă că Igor Dodon a prezentat rapoarte dubioase referitoare la utilizarea mijloacelor financiare, ceea ce va duce la deteriorarea serioasă a relaţiilor acestuia cu Kremlinul.
de Sebastian RUSU
Articol apărut pe adevarul.ro pe 24 aprilie
Adaugă un comentariu