Studenţii strigă în amfiteatre pînă se fac auziți de Minister

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenţii strigă în amfiteatre pînă se fac auziți de Minister 26
Studenţii strigă în amfiteatre pînă se fac auziți de Minister

Ligile de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) membre ale Alianței Naționale a Or­ganizațiilor Studențești din România (ANOSR) au demarat un protest pașnic pe 6 mai prin care au ocupat Amfiteatrul „Mihail Kogăl­niceanu” din corpul A. Mișcarea a fost una la nivel național, universități din Cluj-Napoca, Bucu­rești, Suceava și Timișoara fiind ocupate de membrii a­lianței. Aceștia do­resc includerea stu­denților în pro­por­ție de 25% din electori în alegerea rectorilor, creșterea investițiilor în servi­cii pentru studenți și reforma curri­cu­lară din universități, pentru a face pro­gramele de învățămînt relevante pentru piața muncii.

La Iași, protestul a fost inițiat de Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI), Liga Studenților Econo­miști (LSE) și Asociația Studenților la Drept (ASD). Conform protestatarilor, demersurile nu îi privesc doar pe membrii asociațiilor, ci pe toți stu­denții din Iași. „Am inițiat campanii de promovare în cămine, în fiecare seară avem dezbateri, am trimis scri­sori la București și vom urmări filme cu teme studențești. Noi am ocupat Amfiteatrul «Mihail Kogălniceanu» pentru că este una din cele mai cunoscute săli, dar și cea mai expusă trecă­torilor care pot oricînd să se alăture acțiunilor noastre”, a menți­onat Lucian Mușat, președintele LSE. Acțiu­ni­le s-au prelungit pînă în weekend deoarece protestatarii speră să li se alăture mai mulți studenți. Momentan, aceste manifestări au avut loc doar la UAIC, deoarece studenții de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” și Uni­versitatea de Științe Agricole și Medi­ci­nă Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” nu au răspuns solicitărilor mem­brilor ANOSR.
„Am purtat o discuție colegială și amiabilă cu studenții înainte de a de­clanșa protestul pașnic. Am acceptat acțiunea lor cu acele revendicări atîta vreme cît ea este civilizată, pașnică și servește studenților din UAIC. Am înțeles dorința lor de îmbunătățire a situației studiilor și de finanțare. Le-am explicat că nu are rost ca universitatea să intre într-o dispută publică, ea are altă misiune”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Protes­tele din toată țara au loc în contextul în care anul universitar 2015 – 2016 este anul în care se desfășoară noi alegeri pentru rectori. Prin includerea studen­ţilor în proporţie de 25% din electori, aceștia speră să aibă o putere de decizie mai mare în hotă­rî­ri­le ce privesc viața de student. De ase­menea, pe lista revendicărilor mai fi­gu­rea­ză și creşterea finanţării edu­ca­ţiei şi a­sumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea, creş­terea investiţiilor în servicii pentru stu­denţi, creşterea burselor, în spe­cial a celor sociale.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top