Chișinăul de seară sau de toate zilele
Pastila de după 25 mai 2015 Niciun comentariu la Chișinăul de seară sau de toate zilele 15Poveștile celor de peste Prut aveau ore fixe de-adormit copii. Cărînd după ea descrierea simplă „de seară”, fiecare istorie cu zîne, prinți și alte creaturi imaginare ne plimba prin minte vocea prea puțin familiară a unui narator. Accentul, cunoscut abia mai tîrziu, n-avea loc în întrebările nimănui și tot ce rămînea pentru noi din Chișinăul vremii erau ecranizările colorate.
Din desene animate plonjînd direct în romane, lumea de dincolo de Prut n-a reușit să stea departe de noi și curiozitățile noastre. Ascunse bine între coperți, viețile friguroase ale rușilor le dădeau moldovenilor un fel de aură ruptă din literatură. Parcă plutind deasupra fiecărui elev sau student venit din Moldova, un Tolstoi sau un Dostoievski miniatural părea să-i citească zi și noapte din manuscris, fără să se-ntrebe dacă noi sîntem geloși sau nu. Deși nici de-ai casei lor, scriitorii ruși păreau mai familiari lor decît nouă și limba grea și complicată începea să-ntreacă româna în orice maraton al interesului.
Privite cu jind de pe malul celălalt, filmele, cotoarele groase-ale cărților și ceainăriile descrise cu înflăcărare n-aveau cum să nu stîrnească-n noi niciun gînd de plecare. Surpriza ni s-a-ntors însă, mult mai curînd. Aflați în același sincron perfect al trăirilor, oamenii plini cu povești accentuate străin au mușcat din dorințe înaintea noastră. Mînați de alte năzuințe decît de a ne citi cărțile și a se plimba pe străzile noastre, s-au teleportat rapid într-un prezent comun și-au început să ne mituiască. Și nu oricum.
Nu ne-au adus doar literatură ruptă dintr-o graniță și n-au împărțit doar iluziile scriitorilor plutitori – ne-au adus Bucuria. Transformînd acum tinerii în antreprenori, emoția ambalată nu lipsește din valiza nimănui cînd ne vizitează. Singuri în fața atîtor pungi, uităm de literatură și ne-ngrămădim să vedem „Chișinăul de seară” și să aflăm mai multe despre el. Repede, pînă nu-l cumpără și cunoaște altcineva.
de Alexandra CREANGĂ
Adaugă un comentariu