Nu dați banii pe hoții, luați mîncare la copii!

Cap în cap Niciun comentariu la Nu dați banii pe hoții, luați mîncare la copii! 11
Nu dați banii pe hoții, luați mîncare la copii!

Curg valuri de cerneală (mă rog, de me­ga­biţi), prin care se comentează, într-un fel sau altul, dublarea alocaţiilor pentru copii. De la păreri că banii se vor duce în băutura pă­rin­ţi­lor, că vor beneficia de ei şi cei care nu au ne­voie, că se va prăbuşi bugetul de stat, că mă­su­ra e populistă şi cîte şi mai cîte, pînă la opi­nii care susţin avantajele acestei dublări, un spri­jin material binevenit în majoritatea familii­lor românilor.

De la început spun că sînt pentru aceas­tă dublare. Povestea că banii se vor duce în bău­­tura părinţilor o fi adevărată pentru un nu­măr mic de familii, raportat la cele 6-7 milioane de familii. Că nu sîntem un popor de sălbatici be­ţivi. Iar cele cîteva mii de familii, să zicem, pot fi strunite şi supravegheate de Protecţia Copilului. Nu poţi penaliza 7 milioane de fa­milii, doar pentru cele cîteva mii cu compor­tament deviant, care se duc şi dau banii co­pi­ilor pe băutură.
Cele mai multe familii, aproape toate, se vor bucura de acest ajutor, mai ales dacă sînt mai mulţi copii în aceeaşi familie. Este ade­vă­rat că unele familii, puţine şi acestea, n-ar avea nevoie de aceşti bani. Însă Curtea Cons­ti­tu­ţion­ală a dat o decizie care spune că nu se poate ­crea discriminare între copii, toţi be­ne­ficiază de aceleaşi drepturi. Alţii spun că mă­sura este una populistă. Ce vorbiţi?

Dar pe ce să dea Guvernul banii, ca să nu fie populistă? La regii asfaltului, drumu­ri­lor, pădurilor, zăpezilor, şi tot felul de alţi „re­gi”, din clientela politică a partidelor? Cîţi km de autostradă a făcut guvernul Ponta cu bani „ne­populiști”? Niciunul. A dat guvernul 6% din PIB pentru educaţie, bani nepopuliști? N-a dat. A folosit guvernul banii pentru in­ves­ti­ţii şi creare de locuri de muncă? N-a folosit. Şi atunci, ce înseamnă măsuri populiste şi care sînt cele nepopuliste? Că nu e clar! Dar ba­nii dirijaţi din pixul dlui Dragnea şi a urmaşilor săi, către administraţiile locale, sînt popu­lişti sau nu? Aşa că mai încet cu măsuri ne­po­puliste şi populiste, că nu văd pe cineva care să facă diferenţa. Unii spun că se pră­bu­şeşte bugetul de stat. Cum se prăbuşeşte, cînd Victor Ponta zice că are surplus de încasări 18 miliarde de lei? Ce vrea să facă cu ei? Autos­tră­zi cu 50 milioane euro/km, panseluţe cu 4 euro/bucată, renovarea par­­­cului Moghioroş care cos­tă 20 milioane euro? Cred că pentru societatea românească ac­tua­lă, cînd foarte multe familii se zbat în să­ră­cie, dublarea alocaţiei pentru copii este opor­tună. Pentru cvasi unanimitatea familiilor, aceşti bani se duc în hrană, educaţie, şi creş­te­rea, cît de cît normală, a copiilor lor. Această convingere se bazează pe fapte. Pensiile ma­jo­rate ale parlamentarilor, e o repartizare mai bună, decît pentru dublarea alocaţiilor copiilor? Dar cele 90% din recuperările pe care ANAF nu e în stare să le facă, şi păgubeşte bu­getul statului cu miliarde de lei, repre­zin­tă bani populişti sau nepopuliști? Aceşti bani re­prezintă preţul incompetenţei guvernului Pon­ta. Dar recuperarea extinsă, care nu se face, de la cei judecaţi şi condamnaţi, în ce categorie in­tră? Dar cele cîteva mii de funcţionari şi dem­nitari, cercetaţi şi judecăţi, care au furat şi ei mi­liarde de lei, fac puşcărie şi rămîn şi cu ba­nii, din ce fonduri se „adapă”, populişti sau ne­po­puliști?

În alte ţări, în Germania bunăoară, contri­buabilii plătesc dările la stat prin conformare voluntară, pentru că ştiu că statul face ce tre­buie cu banii lor. Le asigură bătrîneţile, asis­ten­ţa medicală, face autostrăzi şi drumuri normale, nu fură tot ce se poate cum vedem că se întîmplă la noi. Pînă să ajungem şi noi la si­tua­ţia Germaniei, să aplicăm proverbul: Nu daţi banii pe hoţii, luaţi mîncare la copii!

text publicat pe adevarul.ro pe 22 mai 2015

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top