Speranța afundată într-un ocean de durere
Fără categorie 25 octombrie 2015 Niciun comentariu la Speranța afundată într-un ocean de durere 6Locurile din sala Cercului Militar din Iași s-au ocupat încă de la ora 14:30 de uniformele militare și decorațiile puse cu mîndrie în piept de veteranii de război. Toți așteptau cu o nerăbdare tacită începerea piesei de teatru „Cîmpul de luptă pentru oameni și pămînt”, inspirată din piesa „Femeia ca un cîmp de luptă în războiul din Bosnia” de Matei Vișniec. Publicul mai tînăr, care depășea vîrsta de 30 de ani, părea ceva mai nervos.
Un zgomot provenit de la o eroare sonoră a perturbat liniștea. Cu toate acestea, momentul inițial al piesei dădea să cadă în anemie. Cele trei adolescente care își jucau rolul păreau intimidate de audiența mult prea serioasă și formală a evenimentului. Două dintre ele erau îmbrăcate în negru și doar una apărea într-o cămașă albă și lungă.
Jocul scenic părea un haos, jucat pe fondul unei alarme de război care părea să vină de nicăieri. Mișcarea era una agitată și lipsită de voce, numai sunetul care îți intra mai rău ca spaima în sînge răsuna prin sală. ,,Ninge cu praf. Orașul se îngroapă în praf. Cineva a împușcat soarele”! Steagul Americii trona în spate ca simbol al unei libertăți demult apuse și idolatrizate.
Spitalul sufletelor damnate
Povestea difuză plutea undeva între iluzia confuzului și realitatea războiului, jelite în blesteme adresate cerului și Occidentului, care „nu și-a ținut promisiunea”. Istoria vieții unei anumite Dora, internată într-o clinică de psihiatrie, ca urmare a unui șoc resimțit după un viol, pare să fie ideea centrală a întregii acțiuni. Aceasta este depresivă și nu mai dorește să trăiască, vrea doar să scape de copilul nedorit pe care îl poartă în pîntece. O soră medicală se străduiește din răsputeri să o consoleze, dar nimic nu pare să îi vindece traumele.
Delirul brusc îi stîrnește dorința de a bea niște tărie. Numai după un pahar se trezește omul din Balcani. Așa începe enumerarea pe rînd a popoarelor din această regiune, cu bune și cu rele. Primii pe listă sînt bulgarii și albanezii, cei din urmă fiind niște frustrați și buni grădinari, dar și un popor care a stîrnit un război cu Macedonia doar pentru a-și cultiva castraveții. Sîrbii sînt singurii care mai au acea vînă sălbatică, dar exagerează. Croații te rănesc tot timpul, grecii sînt cei mai buni prieteni, ar da totul pentru tine. Cînd se aude în difuzoare ,,Zorba Grecul”, toți încep să țină ritmul melodiei prin aplauze, dar aluziile către poporul grec continuă.
Românii sînt ultimii pe listă, singurul popor latin din regiune. Se dau după cum bate vîntul, de partea învingătorului. Zic că nu sînt balcanici, dar nu e niciun popor mai balcanic decît ei.
Adaugă un comentariu