Un om mic
Șah-mat 25 octombrie 2015 Niciun comentariu la Un om mic 7Dacă nici chestia asta nu ne scoate din casă, sîntem o țară pierdută. De fiecare dată mă enervez cînd văd cum lumea alege să protesteze doar cînd e vorba de un subiect „cool”, la modă, dar cînd e ceva serios, fiecare are treburi mai importante de făcut.
Cazul tînărului polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei, care a murit săptămîna trecută în timp ce conducea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea – coloană care încă nu se știe exact de unde venea și unde se ducea, dar speculațiile sînt că Oprea doar se întorcea de la restaurant – e emblematic pentru a înțelege relația politician – om de rînd, cum se raportează ei la noi și invers.
Dezvăluirile făcute sub anonimat de colegii lui Bogdan Gigina arată că e practică comună coloana oficială, nu doar, dar mai ales la Gabriel Oprea. „E mai ceva ca Iohannis”, spunea un polițist, povestind că indiferent că se duce la Minister, la cîrciumă sau la rude, e însoțit de coloană, ca să poată goni cu 100 de km la oră prin oraș, nederanjat de trafic. Pentru că traficul, statul la semafor, claxoanele și așa mai departe sînt chestii pentru oamenii de rînd, deci sub El.
Dacă te uiți pe Google Street View în fața restaurantului Ministerului de Interne, Excelsior, vei vedea o coloană oficială, însoțită de polițiști de la Brigada de Poliție Rutieră. Atît de des abuzează politicienii de treaba asta, încît pînă și cînd a trecut mașina Google pe acolo, coloana era în dreptul restaurantului unde mănîncă demnitarii.
Însă ce m-a scîrbit cel mai mult la toată povestea asta a fost reacția oficialului imediat după accident. Martorii spun că mașina în care se afla vicepremierul ar fi oprit iar șoferul, coleg cu Gigina, intenționa să coboare, să-l ajute pe tînăr. N-a apucat însă să iasă, ci a pornit mașina și a plecat mai departe. De unde deducem că cel mai probabil a primit ordinul dinăuntru. Lăsînd la o parte toate discuțiile despre legalitatea sau nu a coloanei oficiale, despre necesitatea ei, dacă într-adevăr a fost folosită în interes național sau personal, cît de mic trebuie să fii ca în momentul în care cineva are accident sub ochii tăi, cineva care mai și lucrează pentru siguranța ta, tu să pleci mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat?
Și pentru că spuneam că acest caz e emblematic pentru cum se raportează ei la noi, dar și noi la ei, ieri, duminică, au ieșit 1.000 – 1.500 de oameni în București să ceară demisia lui Oprea. Atît, 1.500 de oameni, documentați de Digi 24 (televiziune care s-a ținut de subiect încă de la început) și de celelalte televiziuni ori scurt și fără să pomenească numele lui Oprea sau cuvîntul „demisie”, ori deloc. Nu cumva să deranjăm pe cineva și mai ales nu cumva să ne deranjăm noi. Ne acceptăm cu lehamite și blazare situația, contribuind prin nepăsare și neimplicare la menținerea status quo-ului.
Adaugă un comentariu