Căminul blestemat al Universității „Cuza”
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 15 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Căminul blestemat al Universității „Cuza” 1181Căminele țin loc de casă studenților pe parcursul întregului an universitar, însă personalitățile diferite care trebuie să conviețuiască pe o perioadă îndelungată dau curs unor conflicte care nu se termină întotdeauna în mod pașnic. Unul dintre căminele din Iași care și-a cîștigat o reputație printre studenți ca fiind un soi de „epicentru” al scandalurilor este Căminul 4 din Campusul Tîrgușor-Copou al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De-a lungul anilor, de la tentative de suicid la toalete incendiate, căminul în care sînt cazați exclusiv băieți este cunoscut ca fiind unul în care au loc tot felul de incidente, atît de către administrația UAIC, cît și de către cei care primesc repartiție acolo. Iar crima de săptămîna trecută, cînd un student a decedat după ce a fost înjunghiat de 40 de ori, iar un altul a ajuns în stare gravă la spital, a marcat un nou moment negru în istoria acestui cămin.
Doi studenți au fost înjunghiați în căminul C4 al Complexului Tîrgușor-Copou al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) în dimineața zilei de 9 noiembrie, iar unul dintre ei a decedat. Presupusul agresor, Aurelian Giosan, arestat preventiv pentru 30 de zile, l-a înjunghiat mortal pe Victor Nour, din Republica Moldova, care, după mai multe manevre de resuscitare fără succes, a încetat din viață. Medicii legiști au identificat 40 de lovituri de cuțit, una dintre ele în dreptul gîtului. Tînărul care a supraviețuit, Casian Harpă, a fost dus de urgență la spital, prezentînd 12 plăgi înjunghiate și arsuri ale căilor respiratorii. Cele două victime și presupusul atacator, Aurelian Giosan, erau studenți în primul an la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEEA) a UAIC. Crima a fost precedată de un alt eveniment care a avut loc cu cîteva ore înainte, unul dintre studenții cazați spărgînd un perete fals care ascundea conductele de apă. Peretele, situat la parter, era din rigips și avea cîteva plăci din faianță, iar în urma loviturii s-a produs o spărtură de aproximativ doi metri pătrați.
Uciderea unei persoane cazate în cămin a ridicat problema siguranței în rîndul studenților cazați în cămine, astfel că, după cum au precizat reprezentanții universității, încă din prima zi, cîțiva dintre ei s-au decazat, speriați că ucigașul s-ar putea afla încă printre ei.
Mulți studenți care stau în cămin ar trebui să treacă mai întîi un examen psihologic. Stai trei, cinci ani în cameră cu cineva care îți este străin la început și nu știi niciodată cu cine stai de fapt. Ar trebui cu toții verificați pentru a se vedea dacă sînt în deplinătatea facultăților mintale.
Conducerea UAIC are în vedere revizuirea regulamentului de cazare pentru stabilirea unor norme care să sporească siguranța celor cazați, dar care să și convină acestora. „Ne-am gîndit și ne gîndim cum am putea să prevenim apariția unor astfel de situații pentru că unele sînt aproape inevitabile. Noi putem înăspri și mai mult regulamentul, numai că în bună măsură studenții își administrează propriul lor program, propriul lor timp, dar și camerele. Trebuie să luăm măsuri care să nu fie intruzive în viața lor privată. Au capacitatea de a alege și ar trebui să își exercite, în unitate cu normele morale și cu spiritul creștin, să spunem, liberul arbitru, să aleagă între bine și rău”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
În așteptarea supravegherii
În ceea ce privește situația din Căminul C4, administrația complexului spune că a fost ridicată de mai multe ori problema camerelor de supraveghere după incidentele care au avut loc. „Chiar înainte de a se întîmpla evenimentul au fost discuții pentru întărirea pazei pentru că noi avem acolo casieria, deci sisteme de supraveghere se au în vedere demult, doar că încă nu sînt montate pentru că asta nu depinde de noi”, a declarat Maricel Matianu, șeful complexului Tîrgușor Copou.
Cu toate acestea, instalarea camerelor de filmat nu poate preveni situațiile neprevăzute, ci doar ușurează identificarea celor care au comis faptele, după ce ele s-au întîmplat. „Ar putea să fie un mijloc de prevenire doar în măsura în care produc un efect psihologic și unii care au această înclinație sau pornire s-ar gîndi că pot fi descoperiți ușor și le-ar fi teamă să comită o asemenea faptă”, a adăugat prof. univ. dr. Vasile Ișan. Pe de altă parte, unii studenți sînt de părere că există și alte măsuri care ar putea contribui la evitarea unor astfel de circumstanțe. „Mulți studenți care stau în cămin ar trebui să treacă mai întîi un examen psihologic. Stai trei, cinci ani în cameră cu cineva care îți este străin la început și nu știi niciodată cu cine stai de fapt. Ar trebui cu toții verificați pentru a se vedea dacă sînt în deplinătatea facultăților mintale. În același timp, cred că ar trebui să nu le mai fie permis accesul celor care au consumat în exces băuturi alcoolice”, a spus Flavius Paraschiv, doctorand în primul an la UAIC.
Cine îi apără pe studenți de ei înșiși?
În discuțiile lor, studenții nu s-au plîns doar de lipsa unui număr suficient de camere de supraveghere, ci și de cel al portarilor. Aceștia trebuie să asigure paza în cămin, dar și să patruleze pe holuri în vederea atenționării studenților atunci cînd este cazul. Schimbul de tură se face la fiecare 24 de ore, fiind dificil, în lipsa odihnei, să își păstreze vigilența atît de mult timp. Astfel, cei care nu sînt din cămin pot intra în mai multe cazuri fără a fi legitimați, iar de aici se nasc mai multe incidente.
Spre exemplu, în luna martie, 2015, patru studenți de la Facultatea de Geografie și Geologie au fost la un pas de a muri carbonizați. Cazați în camera 95 de la etajul al treilea, aceștia dormeau în momentul în care o persoană care nu a fost identificată a dat foc la ușă, folosind franjurile unui mop înmuiate în spirt.
Studenții care locuiau în apropierea camerei incendiate susțin că, inițial, victimele au crezut că întregul cămin este în flăcări și au încercat să se arunce pe geam. Ulterior au auzit bătăi în ușă, iar aceasta a fost spartă de portar. Poliția a făcut cercetările necesare, însă după aproape un an nu a reușit să găsească vinovatul, dar există două ipoteze. Fie unul sau mai mulți studenți din afara căminului ar fi făptașii, fie cel de-al cincilea coleg al victimelor care nu se afla în cameră în momentul producerii incendiului. Chiar dacă membrii conducerii administrative și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nerezolvarea cazului, nimeni nu a fost găsit vinovat, iar prin urmare, nimeni nu a fost tras la răspundere.
Incidente la care nu se găsesc vinovați au loc destul de des în căminul C4, mai ales atunci cînd cei cazați se întorc de acasă cu proviziile făcute. Băuturile alcoolice sînt interzise, însă portarul nu are dreptul să îi controleze în bagaje, fapt care ușurează introducerea acestora în camere.
De cele mai multe ori, pe fondul alcoolului, se iscă certuri care degenerează în bătăi. „Băieții se mai îmbată, fac gălăgie, și nu se ia nicio măsură. Vine administratorul, se uită, uneori, dar foarte rar, cei implicați sînt sancționați sau dați afară din cămin. Poate că s-ar mai rări conflictele dacă ar fi un cămin mixt”, a declarat Flavius Paraschiv.
De la incendii la sinucideri
În 2013, întregul Complex Tîrgușor Copou a suferit o pană de curent de cel mult zece minute, timp în care studenții au dat foc coșurilor de gunoi, ba chiar au și aprins cîteva hîrtii pe holuri. În astfel de cazuri, conducerea universității se plînge că nu poate trage pe nimeni la răspundere fiindcă studenții se acoperă unul pe altul. Așa s-a întîmplat și anul trecut, cînd doi băieți din căminul C4 au fost amenințați cu un cuțit de către un coleg de cameră, însă niciunul dintre ei nu a anunțat conducerea cu privire la acest lucru. Agresorul nu a fost tras la răspundere și încă se numără printre studenții cazați. „Tăcerea noastră poate duce la un context care să dezvolte agresiunea”, a explicat prof. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, professor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a UAIC.
Unul dintre cele mai cunoscute coincidente care au avut loc pînă astăzi în Căminul C4 s-a întîmplat pe 13 iunie 2007, cînd Tiberiu Petrișor Dănilă, student la Facultatea de Geografie și Geologie, a murit după ce s-a aruncat de la etajul al treilea. Comportamentul acestuia era unul obișnuit, nu a ridicat suspiciuni, dar în seara respectivă colegii lui au povestit că, în jurul orei 22.30, s-a aruncat de la balcon, după ce, cu jumătate de oră înainte, mai încercase o dată, dar a fost oprit de un coleg.
Cei cazați pe același palier cu sinucigașul au spus că acesta era băut, iar motivul gestului său ar fi fost o despărțire. „Din punct de vedere administrativ vom impune în continuare respectarea regulamentului de cazare, vom asigura paza căminelor, eventual, asigurarea unui număr mai mare de camere de luat vederi”, a declarat ing. Bogdan Eduard Pleșcan, director general administrativ la UAIC. Acesta a menționat că „este imposibil ca într-o perioadă lungă de timp să nu apară și manifestări ale personalității zecilor de mii de tinerilor cazați”, însă ni-meni nu a putut oferi o explicație concretă de ce nu s-au luat măsuri pînă acum, după atîtea incidente care au avut loc de-a lungul anilor.
Adaugă un comentariu