Nou regulament de alegeri, votat la UMF

Academia de gardă Niciun comentariu la Nou regulament de alegeri, votat la UMF 13
Nou regulament de alegeri, votat la UMF

Senatul Universității de Me­di­ci­nă și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a votat luni, 23 noiembrie, o formulă a noului regulament de alegere a senatorilor și a recto­ru­lui instituției de învățămînt superior. Acest nou regulament nu modifică, totuși, metodologia de votare in­tro­dusă în anul 2007 de către fostul rector, prof. univ. dr. Cristian Dra­go­mir, prin ierarhizarea candidaților, singura modificare în procesul de vo­tare fiind aceea că în locul bifării cu pixul se va folosi ștampila. Nu­mă­rul casetelor din dreptul fiecărui candi­dat va fi egal cu numărul can­di­da­ți­lor înscriși pentru postul respectiv și aceeași ștampilă se va pune de atî­tea ori în dreptul fiecăruia, pe poziția con­siderată ca fiind cea potrivită. „Nu există acum schimbări contrastante în noul regulament, sînt doar schim­bări minimale. Hotărîrea Senatului în ur­ma ședinței este că se va vota du­pă regulamentul vechi, numai că a­cum acesta se va adapta cu modificările or­dinului de ministru, dat pe 29 aprilie”, a declarat prof. univ. dr. Ga­briel Dimofte, președintele Sena­tului UMF.

Procesul de votare prevăzut în re­gulamentul vechi al UMF a fost con­siderat, la momentul imple­men­tării, revoluționar în România, fiind folosit și astăzi la Royal College of Sur­geons, în Marea Britanie. Acesta constă în apariția pe listă a tuturor candidaților și în ordonarea lor, de către votanți, în ordinea pre­fe­rin­țe­lor. În funcție de locul de pe fiecare buletin de vot, candidații vor primi un număr de puncte: unu, dacă vor fi aleși pe poziția întîi, doi, dacă vor figura pe a doua poziție și tot așa, în funcție de numărul de can­di­dați. Cîștigătorul alegerilor este, prin urmare, candidatul care pri­meș­te cele mai puține puncte și care s-a regăsit, prin urmare, de cele mai mul­te ori, fie pe prima poziție, fie pe a doua din buletinul de vot.

Însă, în urma ședinței Senatului, membrii forului de conducere nu sînt cu toții de acord dacă regulamen­tul trebuie modificat în această for­mă sau nu. Deși regulamentul vechi tre­buie să se adapteze cu modi­fi­că­ri­le ordinului de ministru nr. 3751, dat pe 29 aprilie, pentru a respecta legalitatea, această schimbare nu este suficientă pentru toți membrii Sena­tului UMF, unii dintre aceștia do­rind schimbarea sistemului de vo­ta­re cu unul simplu, o singură ștam­pi­lă în dreptul candidatului preferat.

Decizia finală a Senatului va fi concretizată miercuri, 2 decembrie, într-o ședință extraordinară care va reuni membrii forului de conduce­re și în urma căreia se va stabili va­rianta finală a regulamentului de desfășurare a alegerilor, cît și a unui calendar al acestora.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top