În 2016, Legea Educației Naționale va fi pusă în dezbatere națională

Academia de gardă Niciun comentariu la În 2016, Legea Educației Naționale va fi pusă în dezbatere națională 28
În 2016, Legea Educației Naționale va fi pusă în dezbatere națională

În perioada 4 – 6 decembrie, membrii Consiliului Național al Rectorilor s-au în­trunit la Brașov pentru a dezba­te pe mar­ginea mai multor teme din do­meniul educației. La întîlnire s-au pre­zentat punctele de vedere ale minis­tru­lui Edu­cației, Adrian Curaj, pri­vind starea sis­temului național de educație și mo­da­litățile de gestiune a tezelor de docto­rat, registrul matricol unic și alocarea fi­nanțării suplimentare a uni­ver­sită­ți­lor, dar și clasificarea acestora. Consilierul de stat, Ligia Deca, a pre­zentat din par­tea administrației prezi­den­ți­ale un do­cument ce conține punctele de vedere ale instituției cu privire la edu­ca­ție și cer­ce­tare.

Acesta propune repu­ne­rea în dezbatere publică a Legii Edu­cației Naționale, un proces desfășurat în perioada 2016-2018. „Astfel, în 2016, se va lansa dezbaterea în care uni­ver­si­tățile vor trebui să devină platforme de co­municare, de lansare de idei și de pro­iecte pentru noul sistem de edu­ca­ție. În 2017, toți actorii implicați în sistemul național de edu­ca­ție trebuie să gîn­dească strategii pentru sistemul de educație, propu­nînd un proiect legis­la­tiv coerent. Urmează ca în 2018 să fie elaborat acest cadru legis­lativ, care să aibă anduranță”, a decla­rat prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Univer­si­tă­ții „Petre Andrei” din Iași.

În cadrul acestei întîlniri s-au des­f­­ă­șurat dezbateri pe mai multe teme pre­cum situația universităților de arte, im­pactul procesului Bologna asupra în­vă­țămîntului superior din România sau implementarea unor programe de mo­bilități studențești interne. La dis­cu­ții au participat și liderii celor trei mari or­ga­nizații studențești din Ro­mâ­nia, ANOSR, UNSR și USR. De asemenea, s-au prezentat și de­mersurile or­ga­ni­za­țiilor sindicale din învățămînt cu pri­vi­re la finanțarea siste­mului na­țio­nal de educație. A mai fost testată și o plat­­for­mă interactivă pentru evaluarea pro­gramelor de studiu, de către prof. univ. dr. Iordan Petrescu, preșe­din­tele ARACIS. „A fost o întîlnire ordinară a Consiliului Național al Rectorilor, un­de s-a discutat despre în­chiderea anu­lui financiar, bugetul pe anul ur­mă­tor, aspecte privind fi­nan­țarea, cercetarea și doctorate. Creș­te­rea bugetului pe edu­­cație este un lu­cru bun, e un început, nu este atît cît s-ar fi așteptat pentru edu­ca­ție sau așa cum prevede legea, dar ori­ce creștere este bine-venită, ceea ce în­seam­nă că edu­cația începe să aibă parte de apre­cie­rea cuvenită”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîn­tu, rectorul Uni­ver­sității de Științe Agricole și Medicină Vete­ri­nară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

La eveniment a mai fost prezent și președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, prof. univ. dr. Gheorghe Duca, care a prezentat un document cu pri­vi­re la evoluția și ten­din­țele învăță­mîn­tu­lui superior din Republica Mol­do­va.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top