În 2016, Legea Educației Naționale va fi pusă în dezbatere națională
Academia de gardă 7 decembrie 2015 Niciun comentariu la În 2016, Legea Educației Naționale va fi pusă în dezbatere națională 28În perioada 4 – 6 decembrie, membrii Consiliului Național al Rectorilor s-au întrunit la Brașov pentru a dezbate pe marginea mai multor teme din domeniul educației. La întîlnire s-au prezentat punctele de vedere ale ministrului Educației, Adrian Curaj, privind starea sistemului național de educație și modalitățile de gestiune a tezelor de doctorat, registrul matricol unic și alocarea finanțării suplimentare a universităților, dar și clasificarea acestora. Consilierul de stat, Ligia Deca, a prezentat din partea administrației prezidențiale un document ce conține punctele de vedere ale instituției cu privire la educație și cercetare.
Acesta propune repunerea în dezbatere publică a Legii Educației Naționale, un proces desfășurat în perioada 2016-2018. „Astfel, în 2016, se va lansa dezbaterea în care universitățile vor trebui să devină platforme de comunicare, de lansare de idei și de proiecte pentru noul sistem de educație. În 2017, toți actorii implicați în sistemul național de educație trebuie să gîndească strategii pentru sistemul de educație, propunînd un proiect legislativ coerent. Urmează ca în 2018 să fie elaborat acest cadru legislativ, care să aibă anduranță”, a declarat prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași.
În cadrul acestei întîlniri s-au desfășurat dezbateri pe mai multe teme precum situația universităților de arte, impactul procesului Bologna asupra învățămîntului superior din România sau implementarea unor programe de mobilități studențești interne. La discuții au participat și liderii celor trei mari organizații studențești din România, ANOSR, UNSR și USR. De asemenea, s-au prezentat și demersurile organizațiilor sindicale din învățămînt cu privire la finanțarea sistemului național de educație. A mai fost testată și o platformă interactivă pentru evaluarea programelor de studiu, de către prof. univ. dr. Iordan Petrescu, președintele ARACIS. „A fost o întîlnire ordinară a Consiliului Național al Rectorilor, unde s-a discutat despre închiderea anului financiar, bugetul pe anul următor, aspecte privind finanțarea, cercetarea și doctorate. Creșterea bugetului pe educație este un lucru bun, e un început, nu este atît cît s-ar fi așteptat pentru educație sau așa cum prevede legea, dar orice creștere este bine-venită, ceea ce înseamnă că educația începe să aibă parte de aprecierea cuvenită”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
La eveniment a mai fost prezent și președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, prof. univ. dr. Gheorghe Duca, care a prezentat un document cu privire la evoluția și tendințele învățămîntului superior din Republica Moldova.
Adaugă un comentariu