Actorii principali în jocurile de culise pentru alegerea rectorilor
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 14 decembrie 2015 Niciun comentariu la Actorii principali în jocurile de culise pentru alegerea rectorilor 72Pînă la începutul lunii februarie a anului viitor, conducerile universităților din Iași se vor schimba. Deși este la fel de mare și lupta pentru șefii de departamente sau pentru funcțiile de senatori, cea pentru fotoliul de rector le eclipsează și a început la unele universități deja, în spatele ușilor închise ducîndu-se tratative, formîndu-se alianțe și clădindu-se tot soiul de promisiuni. În spatele vrafului acesta de promisiuni sînt însă oameni, iar „Opinia studențească” a încercat să creioneze, din informațiile disponibile pînă în acest moment, cine ar putea fi personajele care ar urma să conducă destinele comunităților academice pe următorii patru ani.
În mediul academic universitar ieșean există cu siguranță trei schimbări majore care vor avea loc la conducerile instituțiilor de învățămînt superior. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) vor avea rectori noi, fiindcă precedenții au avut deja două mandate și nu vor putea candida din nou. O situație aparte este la UMF, unde prof. univ. dr. Ștefan Georgescu este al treilea rector pe care l-a avut această instituție în cadrul unui singur mandat, după ce prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și prof. univ. dr. Dragoș Pieptu și-au dat, pe rînd, demisia din funcția de conducere a universității. Teoretic, dacă se interpretează legea ad litteram, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae ar putea candida din nou, fiindcă în lege, completată de mai multe ordonanțe, se specifică faptul că cele două mandate trebuie să fie complete, de patru ani, or acesta și l-a încheiat pe cel de-al doilea cu 12 luni mai devreme.
De cealaltă parte, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și la Universitatea de Arte „George Enescu” actualii rectori, prof. univ. dr. Vasile Vîntu și prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, sînt abia la primul mandat și pot candida din nou pentru a-l obține pe al doilea. Și la Universitatea „Petre Andrei” din Iași va avea loc o predare de ștafetă, prof. univ. dr. Doru Tompea, unul dintre fondatori, urmînd a ocupa, după alegeri, funcția de președinte al instituției de învățămînt superior privat, rectorul urmînd a se alege prin vot universal.
Candidați clari la UAIC și TUIAȘI
În cazul celei mai vechi universități din țară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, s-au vehiculat încă din vara trecută o serie de nume care ar fi urmat să candideze pentru a ajunge la conducerea universității. În mod neoficial, cele trei nume avansate ca posibili candidați au fost prof. univ. dr. Henri Luchian și prof. univ. dr. Ovidiu Iancu, ambii prorectori ai instituției de învățămînt superior, și prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice, care a candidat și în 2012 împotriva actualului rector, prof. univ. dr. Vasile Ișan. Contactați telefonic, cei trei au refuzat să comenteze în vreun fel posibila lor candidatură.
În ultima lună însă există un al patrulea nume care este văzut ca un candidat la fotoliul de rector UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, actual decan al Facultății de Drept și judecător al Curții Constituționale a României. Mandatul acestuia ca judecător CCR urmează să se încheie tot anul viitor, cînd ar prelua, în eventualitatea unei victorii, funcția de rector al universității. Surse oficiale din universitate au confirmat faptul că, momentan, s-au purtat o serie de discuții între cei patru candidați și că există o puternică posibilitate ca cei trei profesori prezentați inițial să renunțe la candidatura lor și să o sprijine pe cea a lui prof.dr. Tudorel Toader, cu condiția să ocupe o poziție alături de acesta în viitoarea echipă, fie ca prorectori, fie ca decani. „Nu am negat posibilitatea de a candida pentru funcţia de rector”, a fost singurul comentariu pe care l-a făcut prof. univ. dr. Tudorel Toader pe baza acestui subiect.
La „Cuza” sînt patru posibile candidaturi: prof. univ. dr. Henri Luchian și prof. univ. dr. Ovidiu Iancu, prorectori ai universității, prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru, fost candidat în 2012, și prof. univ. dr. Tudorel Toader, decan al facultății de Drept.
Lucrurile par a fi mai clare în ceea ce privește numele candidaților în cazul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Aici și-au anunțat public intenția de a ajunge rector trei persoane – prof. univ. dr. Corneliu Munteanu, prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu, care au mai candidat și în urmă cu patru ani, și prof. univ. dr. Dan Cașcaval, actualul decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecție a Mediului de la TUIAȘI. Dintre toți aceștia, singurul care și-a prezentat și o echipă, neoficial, este prof. univ. dr. Dan Cașcaval, din echipa acestuia făcînd parte atît actuali prorectori din legislatura de acum, cît și persoane care sînt acum decani ai unor facultăți de la Politehnică. La polul opus, prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu și-a lansat și un blog pe care și-a publicat principalele idei pe care dorește să le implementeze dacă va ajunge rector.
Derută la UMF
Una dintre cele mai complicate situații de la toate universitățile din Iași se regăsește la UMF, unde există cel puțin patru persoane care și-au manifestat, direct sau prin intermediari, intenția de a candida. Sprijinită și de fosta conducere a UMF este prof. univ. dr. Doina Azoicăi, actual decan al Facultății de Medicină Generală. Pe lîngă aceasta, și-au anunțat candidatura prof. univ. dr. Norin Forna, decan al Facultății de Medicină Dentară și conf. univ. dr. Camelia Bogdănici, parlamentar UNPR și membru al Senatului UMF Iași. Pe lîngă acestea, însă, este posibil să dorească să candideze și prof. univ. dr. Ștefan Georgescu, cel care conduce acum universitatea din funcția de ordonator de credite. „Momentan nu există nici discuții și nici intenție”, a precizat acesta din urmă. Din discuții nu poate fi exclus însă nici fostul rector interimar, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, care a explicat că dacă se va întruni un set de condiții care, în opinia acestuia, vor îndepărta UMF de pe traseul pozitiv pe care se află acum, se va implica și el în bătălia electorală.
Fără emoții la Agronomie și Arte
La USAMV și UAGE lucrurile par a fi așezate astfel încît, la viitoarele alegeri, rectorii care se află în funcție să își mai păstreze pentru patru ani titulatura. Alături de prof. univ. dr. Vasile Vîntu nu a fost anunțat oficial sau neoficial, niciun alt candidat și există și posibilitatea ca, în lipsa unei surprize, la USAMV să existe un singur nume pe buletinul de vot. Aceeași pare a fi situația și la UAGE, unde reprezentanții comunității academice susțin că singura persoană cu capital de imagine suficient de mare încît să candideze pentru funcția de rector ar fi conf. univ. dr. Florin Grigoraș, însă acesta a declarat public anul acesta că nu se gîndește încă să candideze.
Indiferent de numele celor care vor aleși la conducerea universităților din Iași, campania, care va începe după sărbătorile de iarnă, va aduce nume noi în vîrful ierarhic al instituțiilor de învățămînt superior, persoane care vor avea posibilitatea să reîmprospăteze unele idei considerate deja învechite. Conduceri care, dacă vor avea un context favorabil, vor putea să militeze chiar și pentru o unire a universităților din Iași.
Adaugă un comentariu