Florile din fustele vechi ale tradiției
1001 de chipuri 10 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Florile din fustele vechi ale tradiției 255Cînd Loredana vorbește despre sărbători, comunitate și familie, un zîmbet i se-ntinde pe toată fața și luminițele care i se-aprind în ochi par să îi împrăștie sclipici în tot părul blond care-i înconjoară chipul. Ea e studentă-n Iași la Facultatea de Medicină și-a venit aici din Târgu Frumos, o localitate la vreo 45 de kilometri distanță. Ce-o face pe Loredana puțin specială, e grupul său, așa cum spune cu naturalețe cînd vorbește, e Comunitatea. Comunitatea asta ascunde, de fapt, în spusele Loredanei și restul cuvintelor care o descriu – Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în cazul ei, local, din Târgu Frumos.
În România există două comunități mari de ruși lipoveni; una se găsește în Dobrogea și una în Moldova. Deși tradițiile, porturile și obiceiurile lor diferă puțin, ele promovează valorile aceleiași culturi și se străduiesc să ducă mai departe, prin tineri, toată înțelepciunea populară adunată în timp. În Târgu Frumos și în satele din împrejurimi, spune Loredana, există cîteva mii de ruși lipoveni. Dacă în oraș tradiția își continuă drumul mai greu, în sate, bătrînii încă mai vorbesc în limba rusă-lipovenească și poartă costumele tradiționale, din care cu siguranță-ți atrag atenția fustele lungi, pline de flori colorate, mînecile bufante și baticele cu care femeile se-mbrobodesc.
La Biserica lipovenească din oraş, Crăciunul se sărbătorește pe rit vechi. „Sărbătorile noastre sînt la un interval de 14 zile după cele din calendarul nou”, îmi explică Loredana. Slujbele sînt ţinute de către preot în limba slavonă, limbă pe care doar bătrînii Comunităţii o mai înţeleg astăzi, iar ordinea firească, postul, mersul la biserică – acestea sînt asemănătoare întru totul. „Ce avem noi diferit, sînt colindele. Voi colindaţi în seara de Ajun şi aveţi o varietate foarte mare de colinde. Ruşii lipoveni au un singur colind rusesc, pe care îl învaţă şi cu care, în prima zi de Crăciun, după încheierea slujbei, merg în grupuri de 15-20 de tineri să colinde preotul acasă. Dacă-i place felul în care grupul colindă, preotul dă voie tinerilor să meargă, mai apoi, şi la alte case din împrejurimi”, povesteşte Loredana.
Tînăra conştientizează că astăzi tradiţia a devenit din ce în ce mai greu de păstrat, dar vorbeşte cu mîndrie despre tot ce-nseamnă Comunitatea pentru ea şi despre activităţile pe care întregul grup le desfăşoară în oraşul ei. Chiar dacă nu stăpîneşte limba la perfecţie, nu petrece tot timpul cu bătrînii sau nu e prezentă mereu în mijlocul evenimentelor organizate, fata poartă cu bucurie costumul tradiţional pe scene mari, împreună cu alte trei fete şi alţi patru băieţi, făcînd parte din ansamblul de dansuri ruseşti Radauga din Iaşi. „Grupul ăsta a fost format dintr-un fel de dorinţă a membrilor mai vechi care au vrut să iasă din cotidian şi să răspundă unei provocări”. De trei ani, Loredana numără atent paşi, zîmbeşte şi îşi priveşte fusta înflorată zîmbind, cu încrederea preluării unei tradiţii şi, prin muncă, cu dăruirea acesteia mai departe.
Adaugă un comentariu