Metodologia de alegeri de la „Cuza”, suspendată în instanță
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 18 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Metodologia de alegeri de la „Cuza”, suspendată în instanță 34Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost schimbată vineri, 15 ianuarie, în urma unei ședințe a Senatului UAIC. Noile prevederi permit oricărui student să candideze la funcția de reprezentant al studenților în Senat sau Consiliul Facultății, fără a mai trebui să îndeplinească vreo condiție. Astfel, prevederea care cerea unui candidat să aibă cel puțin media 8 și să fie integralist a fost eliminată.
Schimbarea metodologiei a avut loc după ce Tribunalul Iași a dat dreptate Ligii Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (LS UAIC) care a semnalat încălcarea Ordinului de Ministru nr. 3666/2012 de către conducerea UAIC. „Conform noii metodologii, de luni (n.r. 18 ianuarie) încep procedurile pentru alegeri, atît la nivelul facultăților prin cadrele didactice și cercetători, cît și alegerile studențești”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Rusu, președinte al Senatului.
Cu toate acestea, reprezentanții studenților au votat împotriva noii metodologii, considerînd necesară menținerea anumitor prevederi. „Este o universitate prestigioasă, o universitate academică care se bazează pe anumite principii etice și morale. Considerăm că reprezentanții din Senat și reprezentanții în cadrul Consiliului Facultății ar trebui să îndeplinească condiția de a avea cel puțin media 8 și să fie integralist”, a spus Marian Dalban, reprezentant în Senatul UAIC al studenților de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice.
Studenții consideră ordinul de ministru imoral
Chiar dacă metodologia a fost schimbată, președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Constantin Rusu, susține că va continua demersurile pentru ca universitatea să aibă dreptul de a pune propriile condiții în astfel de situații. „Am pierdut o bătălie, dar nu războiul. Mă voi zbate ca procesul acesta să continue, iar împreună cu studenții universității și cei din conducerea executivă să facem memoriile și diligențele necesare la minister pentru a elimina paragraful acesta din ordinul ministrului nr. 3666 din 2012, în care nu există niciun fel de restricție, nici de valoare, nici de autonomie”, a declarat acesta.
Vechea metodologie a fost hotărîtă și aprobată de comun acord cu reprezentanții studenților, iar pînă acum alegerile s-au desfășurat după acele reguli. „Criteriul este, într-adevăr, mai vechi. Inițial am semnalat problema chiar din iarna lui 2013 și în special ianuarie 2014, cînd, la nivelul universității, a fost adoptat așa numitul «Cod al drepturilor și obligațiilor studenților» din UAIC. Nu este prima dată cînd sesizăm acest lucru, nu este nici singura acțiune în instanță pe această chestiune, mai este una tocmai împotriva acestui cod ca să eliminăm prevederea și din cod”, a afirmat Silvian-Emanuel Man, președinte al LS UAIC.
În afară de această ligă, nicio altă asociație nu a ridicat probleme privind chestiunea alegerilor. „Considerăm ordinul de ministru imoral. Nu este o ligă reprezentativă în universitate, mai sînt alte 20 de ligi studențești foarte active și care au foarte mulți studenți membri. Anul trecut, 16 dintre ele au depus un memoriu către universitate prin care au afirmat scriptic că această ligă nu îi reprezintă și că titulatura pe care și-au luat-o creează confuzie în spațiul public”, a afirmat Alexandru Aioanei, reprezentant al studenților în Senatul universității, student al Facultății de Istorie.
Calendarul alegerilor a rămas același, exceptînd cîteva modificări. În zilele de 18 și 19 ianuarie se vor depune candidaturile pentru funcția de reprezentant al studenților, pe 20 ianuarie se va desfășura primul tur al alegerilor studențești, iar dacă va fi cazul, pe 22 ianuarie va avea loc al doilea tur de scrutin. Restul datelor din calendarul alegerilor nu s-au schimbat.
Adaugă un comentariu