Universitatea „Cuza” și-a ales noua conducere

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitatea „Cuza” și-a ales noua conducere 47
Universitatea „Cuza” și-a ales noua conducere

Noul rector al Universității „Ale­xandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este prof. univ. dr. Tudorel Toader, fiind ales prin vot pe 11 februarie 2016. Acesta a cîștigat cu 360 de voturi, iar contracandidatul său, prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cuțitaru, a strîns 286 de voturi. Primul tur s-a desfășurat pe 4 februarie 2016 între conf. univ. dr. Adrian Muraru, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cuțitaru, prof. univ. dr. Tudorel Toader, însă deoa­rece niciunul dintre candidați nu a ob­ținut 50% dintre voturi, a fost organizat și cel de-al doilea tur. Primul tur al alegerilor a avut un rezultat strîns, între primii doi candidați fiind di­fe­rență de numai zece voturi, Tudo­rel Toader obținînd 259 de voturi, urmat de Codrin-Liviu Cuțitaru cu 249.

Principalele schimbări propuse de noul rector și apreciate ca fiind ne­cesare, dar și realizabile se re­gă­sesc în programul managerial pentru funcția de rector al UAIC. „Por­nind de la stadiul actual, am în ve­de­re creșterea prestigiului științific și a vizibilității internaționale a uni­versității, adaptarea programelor de pregătire profesională la ce­rin­țele din piața muncii, extinderea și îmbunătățirea serviciilor studen­țești, dar și o mai bună funcționare a serviciilor administrative. În chip firesc, pe parcursul realizării obiecti­velor din programul managerial, vor apărea și alte priorități de îndeplinit”, a afirmat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Acesta își mai propune să îm­bu­nătățească modul în care se rea­lizează comunicarea dintre universitate și studenți. Astfel, lunar, va fi prezentată starea universității în cadrul unei întîlniri la care vor pu­tea participa și reprezentanții mass me­dia. „Voi propune Senatului în­fiin­țarea unei Comisii de regulamente, comisie care trebuie sa re­dac­teze toate regulamentele în mod unitar, să le asigure conformitatea cu le­gea. În respectiva co­mi­sie, stu­denții vor fi repre­zen­tați în mod paritar, astfel încît vor avea posibili­tatea să contribuie la identificarea celor mai bune mijloare de rea­li­za­re a drepturilor și așteptărilor legiti­me pe ca­re le au”, a declarat prof. univ. dr. Tu­dorel Toader. Profeso­rul universitar predă la UAIC din anul 2003, este judecător al Curţii Cons­ti­tu­ţio­nale din anul 2006 și se află la cel de-al treilea mandat în calitate de decan al Facultății de Drept. Acesta a fost decorat în anul 2012 cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, primind dis­tinc­ția din partea pre­șe­dintelui de atunci, Traian Băsescu.

Un fost prorector, preşedinte al Senatului

În prima şedinţă a noului Senat al UAIC, care a avut loc vineri, 19 februarie, prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu a fost desemnat, prin vot direct, noul pre­şe­dinte al forului de conducere. Aces­ta a fost singurul candidat pentru ocu­parea func­ţiei de pre­şe­dinte al Senatului UAIC şi a ob­ţi­nut, din partea senatorilor, 62 de voturi pen­tru şi cinci abţineri. „În perioada imediat ur­mă­toare trebuie stabilite comisiile de specialitate ale Senatu­lui, mai exact com­po­nenţa acestor comisii, pentru că la ultima şedinţă s-au stabilit de­nu­mi­rile lor, conform Cartei universi­ta­re. După ale­ge­rea com­po­nen­ţei acestor comisii, acestea vor trebui să fie aprobate de plenul Se­na­tului şi apoi trebuie să îşi aleagă un pre­şe­dinte, pentru a fi, astfel, formată o conducere com­pletă la nivelul Sena­tului”, a decla­rat prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Ian­cu. Acesta a mai adăugat şi că prin­tre obiectivele sale imediate se nu­mă­ră şi păs­tra­rea unui echilibru între puterea legislativă şi cea exe­cu­tivă, crearea unei centralizări a tuturor taxelor care se plătesc în universitate şi o aducere la zi a tuturor regulamen­telor care stabilesc ac­ti­vi­tatea di­dac­tică pe studiile universitare de licenţă, masterat şi docto­rat, conform ultimelor modificări ale legii.

În ceea ce priveşte relaţia forului de conducere cu studenţii, noul preşedinte al Senatului a menţionat că ar dori ca în perioada următoare să existe şi o întîlnire între comisia de specialitate, comisie paralelă cu prorectoratul responsabil cu proble­mele studenţeşti, şi ligile stu­den­ţilor, pentru a identifica existenţa unor probleme deosebite sau unor ne­mul­ţumiri în rîndul acestora şi pen­tru a le rezolva. Prof. univ. dr. Gab­riel Ovidiu Iancu a mai ocupat, în tre­cut, şi alte funcţii în cadrul UAIC, printre acestea numărîndu-se cea de decan al Facultăţii de Geologie şi Geografie sau, în ultimii patru ani, cea de prorector responsabil cu programele de masterat şi studiile doctorale.

de Aryna CREANGA
de Ancuta CIOCOIU

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top