O altfel de analiză a realității
1001 de chipuri 13 martie 2016 Niciun comentariu la O altfel de analiză a realității 30„Viața de zi cu zi e o matematică, iar matematica nu este de înțeles chiar pentru oricine”, spune Marian fîstîcindu-se și încercînd să dea corpului o poziție cît mai firească. Mic de statură, brunețel și stingher ca un copil ce intră în prima zi de școală, se așează mai bine în scaunul vișiniu cu dungi aurite și încearcă să-și ascundă emoțiile.
Marian Constantin Mereu este student în anul I la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și recent a cîștigat medalia de argint la Olimpiada Internațioală de Matematică pentru studenți -South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students 2016 (SEEMOUS). Deși nu este primul său concurs de acest gen, spune că e prima dată cînd obține un premiu și o satisfacție atît de mare. „Ne pregăteam cam patru ore pe zi în săptămînile dinainte. A fost mult de muncă, dar experiența și-a meritat efortul”, vorbește tînărul, ezitînd, despre timpul în care s-a pregătit pentru examen.
Marian știe că întotdeauna a fost atras de logica numerelor, încă de cînd era mic și voia să demonstreze și să reușească prin forțe proprii. „Uneori, cînd nu știam să rezolv vreo problemă, mergeam să-l rog pe tata să mă ajute și imediat ce ajungeam lîngă el reușeam să îmi dau seama cum trebuie să fac. Cred că devenea mai important să reușesc eu să găsesc un răspuns”, mărturisește el zîmbind melancolic, ca și cum s-ar fi întors pentru cîteva momente în timp, în perioada în care pasiunea sa abia își avea începutul.
După o jumătate de oră în care timiditatea s-a lăsat expusă pe conturul feței, dînd un tremur nefiresc ochilor castanii și o poziție țeapănă corpului, aerul oficial dat situației a fost înlocuit de o detașare infantilă. Marian s-a ancorat în teorii despre motivație, modele de viață și muncă, iar mai apoi, ca o pauză în respirație, despre comportamente umane ciudate. Îmi spune amuzat că îi este greu să rețină numele oamenilor și că asta îl pune de multe ori în tot felul de situații jenante.
Confirmarea spuselor sale nu întîrzie să apară căci unul dintre colegii mai mari din liceu îl bate prietenește pe umăr. „Mariane, sper că-ți mai amintești cine sînt. Veneai în anii trecuți la mine în clasă și făceai pregătire la mate. Încă te mai ocupi cu asta?”, îl întreabă acesta. Vădit încurcat, băiatul încearcă să-și amintească numele amicului său, dar reușește să îngîne doar un salut slab și-o confirmare din cap pentru a scăpa repede din conversație.
Cînd nu rezolvă ecuații, Marian cochetează cu informatica sau petrece timpul cu prietenii săi, cu care împarte aceeași pasiune legată de cifre. Gîndirea matematică îl urmărește și-n viața cotidiană, în relațiile cu cei de lîngă el, căci recunoaște că nu rezistă fără să analizez intens situațiile și mai ales oamenii. „Prefer să privesc un lucru prin toate unghiurile pe care le zăresc și apoi să acționez. La fel e și cu oamenii, de asta nu am foarte mulți prieteni. De ce să faci ceva care nu îți aduce niciun folos?”, spune el.
de Andreea ANTON
Adaugă un comentariu