Voluntariatul, scurtătura de la bursă la salariu
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 12 aprilie 2016 Niciun comentariu la Voluntariatul, scurtătura de la bursă la salariu 416În CV-ul unui student, avantajul de a scrie în dreptul rubricii de experiență cuvîntul „voluntariat” a devenit un lucru indispensabil în lupta de a obține un job bine plătit. O spun și studenții, și profesorii. De cînd universitățile au început să dea mai multă importanță acestui tip de activitate, tinerii și-au legat anii de studenție de asociațiile studențești care le dau ocazia să își pună, asemenea unei amprente, un certificat de voluntar în portofoliul de absolvent. Cînd nu organizează festivaluri, cafenele literare sau conferințe științifice, aceștia își suplimentează banii primiți de acasă cu cei primiți din internshipurile pe care le pun la dispoziție facultățile din centrele universitare ieșene.
Pe data de 26 iunie 2014, Parlamentul României a adoptat noua „Lege a voluntariatului”. Conform acesteia,voluntariatul se consideră experiență profesională, în funcție de tipul activității, dacă este realizat în domeniul studiilor absolvite. La finalizarea muncii de voluntar, organizația în cauză, în care activează studentul, se obligă să elibereze un certificat la care este anexat și un raport de activitate. În universitățile ieșene există mai multe forme de voluntariat practicate de către studenți, care diferă în funcție de facultate. În unele dintre acestea, pe lîngă răsplata prevăzută de lege, sînt oferite și beneficii de ordin financiar, dar și al notării.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) acordă studenților,pe lîngă adeverințe, burse pentru activitatea în campus, în departamente precum DSSA (n.r. Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți), Relații Internaționale și la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. „Aceste burse pot fi accesate de către toți studenții de la universitate, doar dacă sînt activi în fiecare zi, cîte patru ore. Bursa este dată din anul 2009, din fondurile proprii ale instituției, și este cuprinsă între 300 și 500 de lei”, a declarat dr. Diana Chihaia, șef al DSSA. O statistică pe ultimii doi ani arată că în anul 2013 au fost acordate în jur de 400 de burse, echivalentul a 400 de luni plătite, din fonduri universitare, pe cînd în 2014 au fost date peste 700 de burse din fondurile universității și 200 din cele ale facultăților, iar în 2015, 600, respectiv 150.
„Avem studenți care au venituri mai reduse, dar au o situație școlară bună, iar la cantină avem multe posturi, de la curățarea legumelor pînă la ajutor de bucătar”, a precizat ing. Bogdan Budeanu, director al Departamentului de Servicii Studențești.
Astfel de subvenții se acordă și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) pentru muncă voluntară la cantină. „Avem studenți care au venituri mai reduse, dar au o situație școlară bună, iar la cantină avem multe posturi, de la curățarea legumelor pînă la ajutor de bucătar”, a precizat ing. Bogdan Budeanu, director al Departamentului de Servicii Studențești. Aceștia au un program flexibil, lucrînd obligatoriu cîte patru ore pe zi, iar pentru asta primesc 400 de lei și o masă caldă.
Pe lîngă faptul că obțin un venit, ei pot învăța și aplica o serie de lucruri pe care nu le întîlnesc în programele de învățămînt ale facultăților pe care le urmează. Alte beneficii de care dispun studenții, cu precădere cei care activează într-un ONG, sînt de ordin profesional și personal. Irina Brînză, studentă la Facultatea de Drept și membră a Asociației Studenților Francofoni din Iași (ASFI), afirmă că experiența voluntariatului poate fi descrisă printr-un singur cuvînt-„transformare”, atît la nivel de mentalitate, cît și la modul de abordare a lucrurilor.
Voluntar – de pe afiș, în carnet
În AIESEC, doritorii pot cere informații și sfaturi utile direct de la alumnii care ocupă acum funcții în diferite companii. Irina Filipoaia, președinte AIESEC Iași, susține că în cadrul organizației sale,pe lîngă adeverințele care le atestă munca și care sînt recunoscute de către angajatori, există și un plus, deoarece voluntariatul este acceptat în funcție de facultate și ca practică.
Dacă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași (UMF) se acordă certificate de voluntariat pentru toate activitățiile desfășurate de către Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), studenții de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) nu beneficiază de nicio dovadă a muncii de voluntariat la sfîrșitul anilor universitari. „Din cauza faptului că liga nu are statut de ONG, nu poate oferi acel certificat. În cadrul activităților interne de ecologizare a campusului am oferit doar diplome de participare”, a declarat Vlad Mihălăchiță, președintele Ligii Studenților USAMV Iași.
La Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, formele de voluntariat exercitate țin de organizarea activităților extracuriculare, ca de exemplu expoziții de arte vizuale, concerte și manifestări artistice. „Studenții care se implică apar pe afișe și li se ia în considerare implicarea la notare, cu precădere la cea a practicii”, spune conf. univ. dr. Florin Grigoraş, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, imaginea universităţii şi probleme studenţeşti. Asociația UAGE ARTIUM se ocupă de asemenea, de organizarea evenimentelor, de pe urma cărora eliberează voluntarilor adeverințe. „La Arte ai și avantajul că poți să te implici în activități și să-ți faci un portofoliu. De exemplu, dacă regizezi mai multe piese de teatru sau dacă realizezi expoziții. Nu știu să se acorde credite pentru voluntariat, dar te ajută să te dezvolți, pentru că în domeniul nostru e mai greu să găsești să faci practică, așa că e mai bine să profiți de aceste ocazii”, afirmă Bogdan Petean, președintele ONG-ului.
În prezent, activitățile desfășurate de către studenți, conform reprezentanților ONG-urilor, au ca beneficii principale acumularea de mai multe competențe – comunicare, lucru în echipă, abilități organizatorice și leadership. Atestarea acestor competente prin certificate de voluntariat, dar și obținerea de beneficii în mediul universitar, sînt susținute și de cele două federații naționale, Uniunea Studenților din România (USR) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). „La nivel de universități, în unele dintre acestea, ca de exemplu, în Universitatea de Vest din Timișoara, activitatea de voluntariat este echivalată activității educaționale, studenții putînd obține puncte de credit suplimentare celor obținute prin activitatea educatională normală. Această practică ar trebui să fie extinsă la nivelul tuturor universităților”, a afirmat Robert Ciocotoiu, vicepreședinte Comisia Implementare Proiecte ANOSR.
Credite pentru studenții implicați
În Carta Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a fost introdus un articol care prevede acordarea creditelor pentru voluntariat începînd din anul 2017. Aceste credite vor fi trecute pe suplimentul de diplomă și se vor aloca pe un an universitar în baza unui contract de voluntariat semnat de o organizație studențească sau un ONG. Contractul de voluntariat va trebui semnat pînă la finele lunii noiembrie al fiecărui an universitar, iar în funcție de numărul de ore prevăzute în metodologie și de diferite activități, atestate printr-o adeverință, studentului i se vor acorda credite suplimentare. „La sfîrșitul anului, cînd se va trage linia, vom putea să avem o situație a activităților pentru care să li se recunoască munca prin credite. Se vor acorda cîte trei pe an pentru activități de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relaţiile Internaţionale şi Imaginea Universitară.
„Pe baza unui contract încheiat aceștia trebuie să aibă un supliment la diplomă sub forma unui anumit număr de credite care să apară pe lucrarea de licență. E o recunoaștere ce trebuie făcută pentru că acele activități reprezintă partea de dezvoltare personală și a unor aptitudini care poate în cadrul curiculei universitare nu sînt cuprinse”, a declarat Claudiu Căprioară, vicepreședinte al Zonei de Est al USR.
Pe lîngă faptul că studenții au ocazia să se implice activ în asociațiile existente, aceștia mai au posibilitatea să aplice pentru internshipuri plătite cu burse de 350 ron la cele zece prorectorate ale universității. Studenții pot dobîndi calități pe partea de resurse umane, relații publice și vînzări făcînd parte din organizațiile din cadrul TUIAȘI. „Partea de voluntariat îi ajută atît la relaționare și comunicare cît și dacă doresc să se angajeze undeva, pe partea de experiență”, a menționat Mădălina Lăcătiș, președinte BEST Iași. Conform art. 23. din Legea voluntariatului, dacă doi sau mai mulți candidați obțin punctaje egale, autoritățile, instituțiile publice și angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaților care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat.
„Pe baza unui contract încheiat aceștia trebuie să aibă un supliment la diplomă sub forma unui anumit număr de credite care să apară pe lucrarea de licență. E o recunoaștere ce trebuie făcută pentru că acele activități reprezintă partea de dezvoltare personală și a unor aptitudini care poate în cadrul curiculei universitare nu sînt cuprinse”, a declarat Claudiu Căprioară, vicepreședinte al Zonei de Est al USR.
Astfel, într-un oraș plin destinat activității studențești, proiectele menite să îi ajute pe aceștia în viitor sînt numeroase, dar puține sînt cele care oferă atașată la diploma de absolvent o dovadă incontestabilă care să ateste acest lucru sau să fie recunoscute drept discipline care merită răsplătite cu credite.
de Beatrice JURAVLE
de Andreea ANTON
Adaugă un comentariu