Cui îi pasă?
Scor la pauză 11 aprilie 2016 Niciun comentariu la Cui îi pasă? 9Cînd eram în clasa a V-a, antrenorul de sport ne-a dus afară pentru niște probe neanunțate. Voia să vadă cine e bun pentru handbal, așa că ne-a verificat viteza, precizia și forța cu care manevram mingea. Așa am ajuns în echipa școlii, iar doi ani la rînd, cît am avut ore după-masă am jucat și la sala din Grădinari.
În fiecare dimineață mă trezeam la ora șapte, iar cînd ajungeam acolo, înainte să vină antrenorul și să apuce să ne urechească, fie o puneam de-un fotbal „ca să ne reglăm viteza” ori făceam figuri din Mortal Kombat pe un burete cît noi de înalt. Cea mai mare performanță a noastră a fost locul trei la un soi de campionat județean, cînd la urmă am primit o diplomă și o ciocolată Africana cu arahide. Ușor însă, mi-am pierdut motivația să continui, iar antrenorilor parcă le era rușine să-mi ofere ceva pentru care să lupt. Așa că am renunțat.
Săptămîna trecută, cei de la Prosport au publicat o investigație interesantă privind o dispariție abruptă a 55.000 de handbaliști legitimați în doar un singur an. Conform datelor, în 1995 numărul sportivilor era de 63.260, pentru ca în anul următor să fie 8160.
În același material se dezbate ba că nu se știe ce a cauzat dispariția, ba că cifrele erau mincinoase, ori că în calcule intrau și copii care mai apoi au fost excluși. În orice caz, inevoluția acestui total s-a realizat și în alte sporturi precum box (de la 7.032 în 1992 la 1017 in 2014), scrimă (de la 3.532 în 1992 la 1400) sau haltere (de la 3900 în 1992 la 316 în 2014).
Oricare ar fi motivul, este un adevăr faptul că tot mai mulți români se feresc să mai facă sport. Și deși înțeleg că unele sporturi pot deveni mai puțin populare, trebuie să recunoaștem că avem o problemă, mai ales dacă ne uităm din nou la cifre. Doar 0,042% din populație practică handbal pe cînd, Danemarca (echipa cu cele mai multe medalii dobîndite vreodată la Campionatul European), pe care am bătut-o de două ori în ultimele două luni, are un procentaj de 2.1%.
Acum, povara nu-i că n-am avea exemple de hanbaliști realizați ori antrenori devotați, ci pur și simplu, nu pare să-i pese nimănui. Nu există fonduri, nu există săli, nu există promovare și cel mai dureros, nu există o voce destul de puternică care să semnaleze asta.
Adaugă un comentariu