Primarul de cinci mandate
Povești fără timbru 29 mai 2016 Niciun comentariu la Primarul de cinci mandate 28„Acum s-au alocat banii, bă’! Sînt fonduri de 50 de miliarde”, zice contrariat și vădit nervos Bogdan. E în mijlocul unei discuții aprinse, în care tot susține o nouă candidatură a primarului PSD-ist, la primăria din comuna Grajduri. Lîngă el, alți doi bărbați, în aparență trecuți de 20 și ceva de ani, îi dau replici din ce în ce mai acide. „Da, da, are cinci mandate și n-a făcut și el drumurile astea. Le-am făcut noi, romii, cu banii noștri”, se-aude și vocea plictisită a lui Damian. Discuția politică e întreruptă brusc de țipetele unui bărbat mai în vîrstă, care pare să nu priceapă deloc ce caut acolo. „S-a pornit, gata!”, spune Bogdan. Sunt nervoși și, în toată învălmășeala, lasă deoparte limba română și-ncep să-și arunce tot felul de cuvinte, greu de înțeles.
În comuna Grajduri pare că au învățat să trăiască împreună, la o primă inventariere, zeci de romi și cinci partide politice, printre care s-a infliltrat și o cursă – una electorală. Din spatele unei porți, apare Maricel. Șoptit, cumva complice, îmi zice: „Știi, eu cred c-o să rămînă tot actualul primar. Oamenii nu-s prea mulțumiți, că na, n-a făcut mai nimic bun. Dar știi tu, nici rău n-a făcut. N-a dat el legi, dar n-a făcut nici probleme oamenilor”. Dau să plec. Maricel se-ntoarce, deschide poarta mare a curții și se repede după mine-n stradă. Face o pauză scurtă și-mi zice: „Cinci mandate!”.
Mai încolo, niște oameni stau în mijlocul străzii și dezbat ceva cu ardoare. „Taci! Taci! Toți îs hoți!”, se-aude dintr-o dată. „Măcar el s-a săturat de furat. Ceilalți dacă vin, sînt flămînzi! Or să fure și mai mult!”, continuă cu-același ton. Dintr-o parte a drumului se ivește o mașină din care un bărbat privește spre mica grupare organizată din stradă. Face un semn ce indică tăcerea și, în scurt timp, nimeni nu mai are nimic de spus. Se așterne liniștea și fiecare se îndreaptă spre locul din care a venit. Privesc spre una din casele din jur și nu-i prea greu să văd că pereții ei sînt plini cu afișe electorale, în care candidatul PSD șade, șade în tăcere și ascultă.
La primărie, activitatea e intensă. Trei femei lipesc buletinele de vot pe ușa de la intrare. „Noi nu avem voie să spunem nimic. Ne ocupăm de campanie și atît.”, îmi zice una dintre ele, fără ca eu să apuc să închei o propoziție cum trebuie. „Sînt acolo, pe panou, toți candidații”, adaugă o altă femeie, în timp ce pune o bucată de scotch pe geamul ușii și pe buletinul de vot.
La cîțiva pași distanță, întîlnesc o femeie româncă. „N-ai ce să spui. Oamenilor li se promite ceva și ei merg pe o cale. Sînt candidați care nu au nici liceul terminat. Cum e posibil?”, îmi zice contrariată. Se gîndește și mai aruncă o privire către clădirea primăriei, acolo unde cele trei femei continuă să lipească foile. „Nu-i corect. Ar trebui să se limiteze numărul de mandate ale primarilor din toată țara. Unii stau prea mult și fac afaceri”. Îi ascult vocea plină de regret, care continuă să-mi spună cum, acum zece ani, a plecat de la Iași și s-a mutat la Grajduri. Nu-i place. De-atunci trăiește numai printre romi și nici măcar primarul nu pare să se mai schimbe.
de Ionuț TEODERAȘCU
Adaugă un comentariu