BCU a împrumutat anul acesta aproape 900 de cărți în toată țară
Academia de gardă 30 mai 2016 Niciun comentariu la BCU a împrumutat anul acesta aproape 900 de cărți în toată țară 35Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) dispune de un birou de împrumut interbibliotecar, situat la etajul I al sediului central, care oferă cititorilor posibilitatea să obțină de la bibliotecile din țară sau din străinătate publicațiile pe care nu le găsesc în catalogul BCU. Astfel, orice persoană care are un permis de bibliotecă BCU, poate să comande o carte de pe rafurile județelor sau țărilor vecine, doar prin completarea unei cereri–tip cu datele publicației solicitate, urmînd ca aceasta să fie trimisă spre aprobare către direcțiune.
În anul 2016, pînă la această dată, au existat peste 200 de solicitări de publicații din țară, cu 20% mai mult decît anul trecut în luna mai, și aproximativ 400 din străinătate, cu 10% mai mult decît în perioada anterioară. Și Biblioteca Centrală Universitară oferă cărți spre împrumut, gratuit, în România, și contra-cost în străinătate, prețul fiind stabilit în funcție de solicitare.
În primele cinci luni ale anului 2016 au existat deja 850 de solicitări din țară, iar din străinătate s-a înregistrat o creștere de aproximativ 10% a acestora. „Cei care apelează la serviciul de Împrumut Interbibliotecar sînt persoane care au mare nevoie de o publicație și-i cunosc valoarea și importanța informativă, de aceea nu am avut pînă acum probleme cu restituirea lor la termen și în bune condiții. Singurele probleme pe care le-am avut de-a lungul timpului au fost legate de Poșta Română: deteriorarea pachetelor în timpul transportului, întîrzieri în livrarea pachetelor, pierderi de pachete în transportul internațional, dar, mai ales, creșterea de aproximativ nouă ori a taxelor poștale pentru pachetele trimise în străinătate, creștere intrată în vigoare de la 1 martie 2016”, a declarat Camelia Boca, Șef Serviciu Relații cu publicul și Împrumut interbibliotecar al BCU.
Pentru aceste transferuri, biblioteca ieșeană percepe doar taxele poștale de returnare, acestea fiind de 5 lei pentru împrumut național și 1,5 sau 1,9 lei pentru cel internațional. Biblioteca furnizoare decide perioada împrumutului, dacă publicația poate fi luată la sală sau la domiciliu și dacă există o taxă de restituire. Acest serviciu funcționează din 1977 la nivel internațional și național, în toate zonele țării. Publicațiile sînt oferite pe baza unui formulat tip, respectiv formular IFLA sau solicitărilor electronice, în decurs de 48 de ore.
Adaugă un comentariu