Rătăciți în amintirile lui Florin Piersic
De pe scena Iașului 10 octombrie 2016 Niciun comentariu la Rătăciți în amintirile lui Florin Piersic 108Vocea actorului Florin Piersic, „cel mai îndrăgit actor român al tuturor timpurilor” cum a fost prezentat de afiș, a răsunat sîmbătă seară în Ateneul Tătărași. După vernisajul expoziției „Emoții din Iași” a fotografului Andrei Cucu, care a avut loc în holul ateneului și dezvelirea plăcii comemorative în memoria actorului Radu Beligan, sala de spectacole proaspăt renovată a fost inaugurată de Florin Piersic cu spectacolul „Florin Piersic… Pur și simplu!”. Spectacolul a fost unul în care muzica, amintirile și glumele s-au împletit ca o pînză de păianjen menită să prindă strîns publicul și să-l țină țintuit de scaune. Atît pe cel din sală, cît și pe cel aflat pe esplanada Ateneului, care a putut urmări reprezentația pe două proiecții de pe fațada clădirii. „Am colindat pe cărările vieții, cu pasul rar sau mai grăbit”. Așa și-a început actorul drumul printre amintiri și povești. Și cum seara a fost dedicată maestrului Radu Beligan, Florin Piersic a povestit celor prezenți prima sa întîlnire cu regretatul actor. Momente de pe scenă, întîmplări din spatele cortinei sau de la repetiții, ori din călătoriile sale alături de Radu Beligan, au stîrnit rîsete sau au smuls lacrimi, purtînd spectatorii într-un carusel de emoții.
„Mă ciocoflendere, ți-a căzut tabla de pe casă, iar tu puștiule, știi cine sînt eu?” glumește actorul cu un tată din primul rînd, în timp ce-l mîngîie pe creștet pe copilul din brațele părintelui. „Cine are părinţi, pe pămînt nu în gînd/ Mai aude şi-n somn ochii lumii plîngînd”, continuă Florin Piersic, recitînd poezia lui Adrian Păunescu. „Am iubit-o mult pe mama mea”, continuă apoi acesta, povestind una din întîlnirile cu IPS Daniel, Patriarhul României, destăinuindu-se că, atunci cînd acesta l-a întrebat cui se roagă, actorul i-a răspuns că lui Dumnezeu și mamei sale.
În sală nimeni nu scoate niciun sunet, iar cei prezenți parcă se tem și să respire. Doar glumele fac să răsune hohote. Un căpitan în rezervă, îmbrăcat în haina verde de gală a militarilor, mai răspunde, din sală, întrebărilor actorului. Prinde mai mult curaj însă atunci cînd Florin Piersic amintește de Ștefan cel Mare. Căpitanul ajunge în fața scenei, îi cere microfonul artistului și începe să-i prezinte tot felul de poze, spre deliciul publicului. Actorul intră în joc, iar după aproape cinci minute de prezentări ale unor fotografii descărcate de pe Internet reușește cu greu să-și recupereze microfonul și să-l trimită la locul său pe fanul înfocat.
Spectacolul se reia, după același tipar în care bancurile, poveștile și versurile se împletesc cu romanțele cîntate de artist, terminîndu-se abia cînd focurile de artificii au început să se vadă deasupra Ateneului din Tătărași.
Adaugă un comentariu