În linie spre sensul vieții

Fă un stop cadru Niciun comentariu la În linie spre sensul vieții 8
În linie spre sensul vieții

Filmul cu influențe anglo-americane „Me Before You” a fost anunțat încă din anul 2014, dar a întîrziat să apară în cinema pînă anul acesta în luna iunie. Scrisă după nu­ve­la cu același nume al jurnalistei și scrii­toa­rei Jojo Moyes și adaptată pentru cinema­to­gra­fe, drama romantică a ocupat primele lo­curi ale site-urilor de profil, fiind cu a­de­vă­rat îndrăgită de către fani. Povestea în­tor­tocheată a Louisei, o non-conformistă care se încăpățînează să-și păstreze pe lîngă stilul juvenil și o înfățișare pe măsură, și a lui Will, fost bancher ce rămîne paralizat în ur­ma unui accident de motocicletă, se leagă a­tunci cînd Lou este angajată să îl în­gri­jeas­că. Urmînd firul clasic al unei drame ce se con­­turează în jurul unei povești de dra­gos­te, cînd cei doi ajung să dea naștere unei le­gă­turi, echilibrul este ruinat de credința du­să la extrem a tănărului care susține că via­ța își pierde sensul atunci cînd se abate de la normalitate.

Deși filmul a convins inițial prin po­ves­tea de dragoste complicată pe care o pro­mi­tea, unii dintre fani nu s-au arătat încîntați de toate deciziile pe care producătorii le-au luat. Mulți dintre aceștia susțin că filmul se abate destul de mult de la ideea cărți, astfel că știr­bește în totalitate frumusețea poveștii de dragoste, cultivînd mai mult egoismul și e­gocentrismul. Urale n-au venit nici din partea activiștilor pentru drepturile omului care consideră că abordarea pune persoa­ne­le cu dizabilități într-o lumină care este me­nită să demotiveze. În acest sens, un grup numit „Not Dead Yet” a protestat pe co­vorul roșu, la premiera filmului, cîș­ti­gînd astfel și susținerea unora dintre actori. Conflictul dintre cele două tabere s-a concentrat pe mesajul operei, care a fost interpretat în termeni foarte aspri de o parte a pri­vitorilor.

În ceea ce privește cursivitatea filmului, acesta are o structură liniară, care ur­mă­reș­te o poveste de dragoste pe care o vezi cu cla­ri­ta­te încă de la început și care nu îți înșală aș­tep­tările decît spre sfîrșit. Finalul sare din ter­menii obișnuitului și păcălește în totalita­te ori­ce așteptare pe care ți-ar fi sădită de in­tri­gă sau de întreg conținutul. Dacă în ma­jo­ri­ta­tea producțiilor în care există această îm­binare de romantic și dramatic, dragostea este cea care iese pregnant în față, de această dată a­ces­tea se întrepătrund în mod natural.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top