Schimbarea vine cu fructul interzis
Povești fără timbru 12 decembrie 2016 Niciun comentariu la Schimbarea vine cu fructul interzis 46„Păi așa se parchează, mă?” „Așa e cînd mergi la vot.” Cei doi bărbați care și-au lăsat mașina în rond Tătărași, în drum, nu dau doi bani pe faptul că din cauza lor tramvaiul n-a putut pleca jumătate de oră. Ignoră comentariile vatmanului, și „vezi că am anunțat poliția”, se urcă disprețuitor în trusa de scule pe roți și pornesc cu viteză și huruit. Un tînăr iese cu mingea de fotbal din secția de votare de la Școala 22 și o împingeleneș cu piciorul, traversînd terenul cimentat. E 5 după amiaza, deja întuneric, și un flux constant de persoane încă votează. „Vii și tu cu mine?” „Păi eu am votat deja.” „Aia e, mai votezi o dată!”, glumesc doi prieteni. „E ca fructul interzis votul ăsta”, spune Dragoș, taximetrist, referindu-se la cei care-s nemulțumiți că nu pot vota pentru că n-au viză de reședință. Zice că încă nu știe pe ce partid va pune ștampila, dar vrea neapărat să meargă, că e dreptul lui. „Că dacă nu-l aveam, ieșeam în stradă și luptam pentru el.”
Un bătrîn cochet, cu fular alb, barbă căruntă și pălărie nouă iese din Liceul „Garabet Ibrăileanu”. „Aș vrea să vină lumina și pe strada noastră”, îmi spune, „dar am văzut și sondajele și sînt sceptic. Se schimbă foarte greu lucrurile în țara asta pentru că e foarte multă corupție și mult oportunism. S-au schimbat după ’89, apoi au venit minerii, apoi iar după tragedia de anul trecut din Colectiv s-a mai încercat o schimbare, dar nu știu cît o să țină și asta, cum spuneam, sînt sceptic.” Îmi povestește că a lucrat 40 de ani în Statele Unite și că este „unul dintre acei români care s-a întors în țară să mai schimbe cîte ceva”, dar e deznădăjduit de ce a găsit aici. „Ne trebuie un guvern pan-european, pro-Occident, ca să nu mai plece tinerii din țară”, spune bătrînul.
Cei doi tineri, un cuplu, nu-l susțin neapărat pe Cioloș, dar ar vrea să vadă oameni noi, proaspeți, în politică, nu „tot aceiași”. „Am votat pentru schimbare”, îmi spun. „Schimbare” e, ca de obicei, mantra alegerilor, un cuvînt trecut de misticism, rostit de atîtea ori încît pare că și-a pierdut orice sens. „Am votat pentru schimbare, la fiecare alegeri asta votăm, dar pare că lucrurile se schimbă din rău în mai rău”, spune alt cuplu pe la vreo 40 și ceva de ani. „Dar nu vorbiți cu noi, vorbiți cu tinerii, că părerea lor contează.” „Sau bătrînii, că și ei sînt mulți. Noi sîntem mai la mijloc așa, nu prea mai contăm.” Într-adevăr, discursul, mai ales în spațiul online, s-a polarizat în mod bolnăvicios între tineri versus bătrîni, de parcă unii și-ar dori să dea foc țării și ceilalți s-o salveze și de parcă alte categorii n-ar mai exista. „Dacă nu votezi cu PSD-ul, te dezmoștenește?”, își tachinează un tip prietena, în timp ce intră în liceu. „Eu merg de caterincă, nu țin cu ăla sau cu ăla. Mă duc să mai iau niște aer”, spune altul. Trei bătrîni plini de viață, glumind și rîzînd, se opresc în drum. „Cu PSD. Au furat și ei, dar au făcut și lucruri bune pentru toată lumea, nu doar pentru ei. Și cine nu fură?” Bărbatul îmi arată mîna, cu degetele desfăcute. „Nu-s egale, nu? Așa și ei, nu-i pădure fără uscături.”
În Dancu sînt două secții, la grădiniță – „Hai că am votat cu toată lumea”, spune un tip, ieșind – și la școală. Familia de romi e reticentă. „E secret așa ceva, nu se spune”. Dar, traversînd strada, strigînd după mine și rîzînd, „Cu Ponta!” Tot aici, în fața școlii, doi bărbați își iau rămas bun. Unul dintre ei gesticulează cu o mînă ca și cum ar pune ștampila și imediat după, cu cealaltă mînă, mimează cuțitul care-i este înfipt în spate.
Adaugă un comentariu