Străin în Moldova, golgheter la poarta Europei

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Străin în Moldova, golgheter la poarta Europei 15
Străin în Moldova, golgheter la poarta Europei

Viața lui Nicolae Simatoc a de­pășit cele 90 de minute regulamen­tare ale unui meci de fotbal. Do­cu­mentarul despre cel mai cunoscut fotbalist basarabean – „Variațiuni pe un nume – Nicolae Simatoc”, realizat de Violeta Gorgoș, de la TVR Iași, a fost lansat vineri seară, în pre­mieră în România, la Ateneul din Iași.

Construit pe baza romanului semnat de Octavian Țîcu și Boris Bo­guș, documentarul urmărește ră­dăcinile lui Simatoc și surprinde ironia – cel mai cunoscut fotbalist basarabean, amintit în marile clu­buri ale Europei în care a jucat, pre­cum FC Barcelona sau Inter Mi­la­no, era un ilustru necunoscut pe meleagurile de care și-a legat viața – România și Basarabia.

Într-o lumină care pîlpîie sacadat, spectatorii lasă răgaz personajelor de pe ecran să țină loc de in­terlocutori. Cadrele surprind in­ter­viuri lungi cu personalități care își propun să întregească perspectiva, atît asupra vieții de familie, dar mai ales asupra carierei de fotbalist a lui Nicolae Simatoc, prin ra­por­ta­rea la unele figuri emblematice de la cluburile la care a jucat acesta, co­echipieri ai săi, precum Ladislau Kubala și Alfredo Di Stefano, oa­meni care au marcat chiar istoria sportului în întreaga lume.

„Într-o lume în care ni s-a spus că toate lucrurile importante au în­ceput după ocuparea Basarabiei de Uniunea Sovietică era nevoie de un revers, iar Nicolae Simatoc este un exemplu în acest sens”. Așa descrie Octavian Țîcu împrejurările care l-au determinat pe Simatoc să de­vi­nă fugar apatrid, nevoit mereu să-și schimbe numele într-o „lume hăi­tu­ită de noi ideologii politice”. Șma­toc-Simatoc-Szegedy-Sims sînt va­ri­ațiunile unui destin purtat pe no­te joase în Oradea și Timișoara, ca­re prinde suflu în echipa spaniolă de fotbal FC Barcelona, dar care sea­că brusc în Australia.

Destinul care pare să-l fi adus în Spania pe Nicolae Simatoc l-a purtat în Australia, unde și-a încheiat călătoria. Nu într-un club renumit și nici pe terenul de fotbal. Inima i-a cedat într-un club luxos, în timp ce așteptă o mînă bună la un joc de cărți.

De Alina Vasiliu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top