„E strîmt aici, dar ai unde să-ţi pierzi minţile”
Pastila de după 2 aprilie 2017 Niciun comentariu la „E strîmt aici, dar ai unde să-ţi pierzi minţile” 42Cînd am citit „Iona” lui Sorescu eram în gimnaziu. N-am înțeles care-i treaba cu balenele în toată povestea asta și mai găseam rost doar vreunei metafore despre pace, suflet, liniște sau lumină. Rîndurile de pești mă făceau să mă gîndesc la singurul club din orașul în care mergeam la școală, a cărei ușă se lovea cînd se deschidea de cea a unei pescării. Mirosul de pește plutea într-un sfert de oraș și ți se-apleca, fie că era vară-primăvară-toamnă și nu prea mai voiai s-auzi de pește cîteva săptămîni după ce treceai prin fața locului cu pricina.
Cînd am citit-o a doua oară, am înțeles că peștele lui Sorescu nu-i pește și că nici măcar balena nu-i balenă. Știu că m-am bucurat de nu m-am mai putut concentra la citit și nici n-am mai băgat de seamă că n-am înțeles, de fapt, niciun lucru. N-am înțeles ce-i balena aia și de ce Iona era încă viu în haosul ăla, sau de ce vorbea atît de des despre viață și moarte. Doar m-am bucurat.
Cînd am citit-o a opta oară m-am deșteptat. Parcă am tăiat eu balena în jumătate și toate cuvintele au început să-și scuipe, atunci, dintr-o dată, înțelesurile. Am terminat-o de citit, am căutat piesa pe Youtube și m-am uitat la ea de două ori. Mi-a plăcut. De data asta nu mai ascultam o păsărească, ci monologul avea, ca oricare altul, un început și-un sfîrșit și ambele erau departe de peștii din congelatorul pescăriei. Nu se mai zbătea nimic, n-avea solzi și nici măcar nu mirosea greoi pînă-n clubul în care-apucai să chiulești. Portretul lui Sorescu se uita la mine de pe coperta din spate, își ținea capul sprijinit într-o mînă, parcă-n zeflemea, și-mi spunea și el că în sfîrșit – „Cu mine se petrece ceva. O viață de om.” – dar, Doamne, tocmai a opta oară să devin din vînat vînător și să-mi dau seama!
Adaugă un comentariu